Creatieve berichten over borduren

Vector files in BERNINA V7 omzetten naar borduurpatronen

 12

Al jaren download ik de gratis afbeeldingen die de firma Clipartopolis voor een bepaalde tijd in verschillende formaten beschikbaar stelt. Ik download altijd meerdere formaten, zoals JPG, CDR en EPS.  De afbeeldingen in JPG formaat (bitmap) gebruik ik in de Borduur modus van V7. Van vector plaatjes b.v. CDR of EPS formaat kun je in de Afbeelding modus direct een borduur  patroon maken. Hier wil ik laten zien hoe eenvoudig het is om met een druk op de knop (en weinig wijzigen achteraf) mooie borduurpatronen te maken.

Open de BERNINA Borduursoftware V7 en ga naar de Afbeelding modus. Kies hier in de standaard balk de optie Importeren (CTRL +I).  1Importeer een vector file. Na het importeren van een EPS file krijg je eerst nog een scherm te zien, klik hier curves aan.

2

Selecteer het patroon en geef de gewenste grootte in, dit kan ook nog later. Ga, nog steeds alles geselecteerd, in de gereedschapsbalk naar het pennetje en kies de geringste lijndikte.

5

Je ziet op het scherm de lijndikte wijzigen. Bij het omzetten van een afbeelding naar een borduurpatroon is het belangrijk om een dunne omlijning te hebben, deze wordt omgezet naar een stiksteek omlijning, die later te veranderen is in alle andere omlijningen. Een dikke lijn zal de software zien als een vlak, waar je een stiksteek of satijnsteek vulling mee kan maken.

3a  3

Ga nu naar converteer, de afbeelding wordt omgezet in een borduurpatroon.

4

Bij het borduurpatroon van het schaapje heb ik de enkele omlijning gewijzigd in een drievoudige en de kleur.

7

Bij het babyplaatje is dezelfde werkwijze gevolgd.

10

Hier worden de vlakvullingen gecontroleerd. Kleine vlakken worden omgezet in satijnsteken, wat niet altijd mooi is, je kan hier een stiksteekvulling van maken.

11

Bij het automatisch digitaliseren moet je de vlakvullingen bij Object Eigenschappen en Effecten een trekcompensatie van 0.400 geven.

8

Hierna controleer je de borduurvolgorde en wijzigt eventueel de kleuren.

Knipsel 9

Sla het patroon op.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hermien Van Der Lee BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Liesbeth.
  Ik wilde verder gaan met deze les en zelf een plaatje proberen om te zetten naar esp om zo een borduurpatroon te maken, zoals je hier hebt beschreven. Kan dat.
  ik zou graag mijn plaatje mee sturen maar weet niet of dat hier kan.
  vr gr Hermien

 • RiaZandbergen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ideaal weer een andere manier om een afbeelding te digitaliseren. En inderdaad ik loop er vaak tegenaan dat hij kleine vlakken dichtmaakt omdat de lijnen te dicht op elkaar zitten. Super!! Dankjewel Liesbeth 😉

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam