Creatieve berichten over naaien

Zelf je perfecte spijkerbroek maken 1

Kan dat? Ja ik maak al jaren mijn eigen spijkerbroeken, en ze zitten perfect.
Ik kwam op het idee om dit bericht te schrijven omdat Simone dit deed over een jurkje. Ook in de winkel kreeg ik regelmatig complimenten van klanten dat ik zo’n mooie spijkerbroek aan had. Ik denk dat ik dit patroon al meer dan 10 jaar gebruik.
Mijn patroon komt van een oude spijkerbroek van Miss Etam, deze zat perfect, maar helaas het model ging eruit. Toen kwam ik op het idee om een oude los te halen en die als patroon te gebruiken. Dat was ook de laatste keer dat ik een broek kocht! Ik maak ze nu altijd zelf.

Exif_JPEG_PICTURE

Ondertussen heb ik er op zitten schrijven, en lijnen getrokken. Ik gebruik hem ook als ik een andere lengte van een broek wil, en ook zelfs voor mijn korte broeken. Zo zit het bovenstuk altijd goed, en de pijpen zijn natuurlijk heel makkelijk naar wens aan te passen. De wijzigingen heb ik er met zwarte stift op geschreven. Ik heb het nooit op papier overgetrokken, omdat ik nu de broek op de stof leg, blijft goed liggen, en hoef ik niet te spelden. Deze broek was ook een heel hoog model, ook dit heb ik aangepast, en bij het voorbeen is het nog te zien, heb ik het naarbinnen gespeld. Het achterbeen had ik even losgehaald.

Ik begin meestal met de achterzakken. Deze kunnen natuurlijk op verschillende manieren worden doorgestikt.

Exif_JPEG_PICTURE

De linker zwarte broek, is een nette broek, ook hiervoor gebruik ik hetzelfde patroon. Doorstikken doe ik vaak met het Gutermann garen extra sterk, of het katoenen garen van Mettler, maar borduurgaren is voor de stiksels ook een mogelijkheid.

Dan de zakken in het voorpand. Voor de voering van de zakken gebruik ik hele dunne katoen, of een katoentje wat ik van een projekt heb overgehouden. Voor deze broek heb ik een restje hele dunne jeans stof.

Exif_JPEG_PICTURE

De voeringzakken lock ik vast tussen middenvoor, voordat ik de rits inzet.

Exif_JPEG_PICTURE

De rits, deze zal ik stap voor stap beschrijven, omdat dat misschien nog iets lastiger is om die er in te zetten.De lengte van de rits die ik gebruik is 15 cm, maar meet de lengte van de rits van je oude broek even na, vaak zijn ze nu korter.
Het beleg heeft een lengte van 17 cm. Het linkerbeleg is 8 cm breed, deze wordt dubbelgevouwen, het rechterbeleg is 5 cm breed. De beleggen worden gelockt.

De rechterkant, vouw de naad van het pand naar binnen, leg hier de rits en het beleg onder, speld en rijg het evt. vast, ik doe het geen van tween, maar dat komt door de ervaring.

Exif_JPEG_PICTURE

Stik tot het einde van de rits, knip hier de naad in, en vouw deze naar de goede kant en stik deze verder vast.

Exif_JPEG_PICTURE

Nu de linkerkant, We stikken eerst het beleg met de goede kant van de stof op de broek, precies naast de lockrand.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan vouwen we het beleg naar rechts en stikken dit door.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan spelden we de rits met de goede kant op de goede kant van het beleg, en stikken deze vast.

Exif_JPEG_PICTURE

Beleg naar binnenvouwen, vastspelden, en kort naast de tandjes van de rits doorstikken.

Exif_JPEG_PICTURE

Stik tot de onderkant van de rits en maak daar een mooie ronding, let op dat je het andere beleg terug vouwt, als je de ronding door laat lopen tot de onderkant van het beleg dan kun je door stikken tot middenvoor.

Exif_JPEG_PICTURE

Naald in de stof laten staan, voet omhoog en stof keren en de voorkant doorstikken.

Exif_JPEG_PICTURE

Verwissel nu de ritsvoet voor de gewone voet en stik nog een tweede stiksel.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan gaan we de naad stikken onder de rits, vouw de naad van het linkerpand naar binnen en leg deze op het andere pand en stik het ook met twee stiksels door.

Exif_JPEG_PICTURE

Vouw nu het beleg onder de rits, en stik twee trensjes.

Exif_JPEG_PICTURE

Nu is de rits klaar, volgende keer gaan we verder.

Hebben jullie nog vragen, of is iets niet duidelijk, laat een reactie achter.

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

34 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Carla Gordts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Is er een reden waarom je niet stikt met een jeans-twin-naald ? Zo is je stiksel toch mooi evenwijdig? Heel duidelijke uitleg, prachtige tip om je oude jeans hiervoor te gebruiken…

  • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste Joke, De recht van draad staat vaak op het patroon, deze meet je dan van de zelfkant af op meerdere punten. De zelfkant bepaalt de recht van draad. Als je geen goede recht van draad knipt, krijg je een zogenaamde draaipijp, het is dus belangrijk dat met recht van draad rekening wordt gehouden. Als je zelf een patroon tekent of een patroon overneemt, leg dan de achterkant goed vlak, zodat je de juiste lijn van je kruisnaad krijgt, dat is belangrijk voor een goede pasvorm. Vouw de onderkant van de pijp weer dubbel, zodat je op deze wijze je recht van draad krijgt. Op deze website vindt je ook nog handige informatie over recht van draad: https://www.modemakendoejezo.nl/object/299-drie-manieren-om-stof-recht-van-draad-te-maken. Veel succes, Geertje van het BERNINA team

  • Amber Luijbregts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hi Odette,

   Gerda gebruikte voor dit project hele dunne jeansstof, maar zoals je op de 2e afbeelding kunt zien, heeft zij deze broek al met verschillende soorten jeansstof gemaakt.

   Groetjes Amber van het BERNINA-team

 • Diane Scheffers BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hi Stella,

  Ik kan me voorstellen dat dit erg gevoelig is. Wat misschien een beetje raar klinkt 😉 maar wat ik denk dat heeeel erg lekker zal zitten is een broek waar je dus lekker veel ruimte in je taille kunt creëren….zoals een zwangerschapsbroek. Op deze manier heb je geen taille band die aan het knellen is. Je kunt de band van je broek, dus omgeving van zak tot zak en rits vervangen door een rekbare stof, bijvoorbeeld Jersey.

  Of,

  Je kunt de zakken van je (spijker) broek vervangen met een elastieke band of rekbare stof. Je knipt simpelweg de zakken uit je broek, niet weggooien! Want de uitgeknipte zakken leg je op je Elastieke band of rekbare stof en knip dit vervolgens uit. De rekbare stof leg je nu aan de binnenkant van je broek waar je de zakken hebt uitgeknipt en stik dit vervolgens vast. Let erop dat je hiervoor een goede stretchsteek gebruikt. En je bent klaar!

  Bij spijkerstof zal het gedurende de tijd een beetje gaan rafelen daar waar je de stof hebt ingezet aan de buitenkant maar dat vind ik juist wel stoer staan 😉

  Wij wensen je heel veel beterschap en succes met je project toe!

  Creatieve groetjes,

  Diane

  Team BERNINA

 • Stella Huijsdens BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  hoi!

  bedankt voor de goede tip.

  ik heb een vraag: ik ben zo pas aan de buik geopereerd, van het schaambeen tot aan de borst, buik is nog erg gevoelig. Een oude spijkerbroek idd uit elkaar halen voor een nieuwe te maken, maar ik moet dan wel wat meer ruimte hebben in de taille en buik, hoe ga ik dat doen, heeft u tips?

  Ik hoor heel graag van u!

  Met vriendelijke groet,

  Stella Huijsdens

 • iet smit BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Super idee!
  Nu heb ik geen ervaring met knopen, knoopsgat, ritsen en beleg. Zou ik ook gewoon een blinde rits in de achternaad kunnen zetten? En dan slechts een klein boordje erop maken?

 • Ers Boom BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dit doe ik ook regelmatig.

  Broeken uit elkaar halen en na maken.

  Stof kopen op de markt en dan leuke zomerbroek maken van een goed patroon en je ziet er hartstikke leuk uit!

 • Sonja Roessingh BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Leuk, dat ik dit tegen kom.

  Dit wil ik ook doen, met een short die ik in mijn jeugd droeg , Alleen hij moet dan wel een paar maten groter. Hoe doe je dat. Hoe kan je kleding groter of kleiner maken en het model er in houden.

 • Mieke Visser BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Gerda,

  Fantastisch ik kan helemaal geen kleding naaien, nooit geleerd maar lijkt me zo leuk om te doen.Maar met jouw voorbeelden ga ik het toch maar eens proberen? Ik ben ook op zoek naar een patroon voor een prinsessenjurkje. Als ik er een vind ga ik ook dit proberen.

  Bedankt en groet,

  Mieke Visser

   

   

 • Bianca Jongerius BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi, bedankt voor je mooie artikel. Hoeveel meter jeans stof moet je kopen om 1 broek te kunnen maken?

  fijne dag nog!

   

  Bianca

 • Hanneke Ten Brinke BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hallo Gerda,

  Kun jij mij vertellen hoe ik een draaipijp kan voorkomen met het zelf maken van een spijkerbroek?  Na het wassen en drogen van de stof leg ik de stof dubbel met de zelfkanten op elkaar hierop de patronen en dan rekening houden met de draadrichting en dan nog heb ik een draaipijp kun jij mij vertellen wat er mis gaat?

 • Diana Kasanngali BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Heel goed van je, waarom ik zelf niet op het idee ben gekomen. Dit ga ik ook doen. Doordat ik heel moeilijk betaalbare jeansbroeken kan vinden ben ik overgegaan naar duurder merk broeken, wat eigelijk belachelijk is. Ik kan goed naaien, dus voor mij geen duren merk broeken maar wat duurdere jeans stof (-: lol.  Met andere woorden, zodra ik weer jeansbroeken nodig heb zal die ene merkbroek het loodje moeten leggen

   

  hahahahah. Alvast bedankt voor je tip

  • ggroenevelt BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Middenvoor is recht van draad. En als je de pijp dubbel vouwt in de lengte, en de onderkant van de pijp op elkaar dan krijg je een vouw in de lengte, die kun je dan als recht van draad gebruiken.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam