Creatieve berichten over naaien

Zelf je perfecte spijkerbroek maken 1

Kan dat? Ja ik maak al jaren mijn eigen spijkerbroeken, en ze zitten perfect.
Ik kwam op het idee om dit bericht te schrijven omdat Simone dit deed over een jurkje. Ook in de winkel kreeg ik regelmatig complimenten van klanten dat ik zo’n mooie spijkerbroek aan had. Ik denk dat ik dit patroon al meer dan 10 jaar gebruik.
Mijn patroon komt van een oude spijkerbroek van Miss Etam, deze zat perfect, maar helaas het model ging eruit. Toen kwam ik op het idee om een oude los te halen en die als patroon te gebruiken. Dat was ook de laatste keer dat ik een broek kocht! Ik maak ze nu altijd zelf.

Exif_JPEG_PICTURE

Ondertussen heb ik er op zitten schrijven, en lijnen getrokken. Ik gebruik hem ook als ik een andere lengte van een broek wil, en ook zelfs voor mijn korte broeken. Zo zit het bovenstuk altijd goed, en de pijpen zijn natuurlijk heel makkelijk naar wens aan te passen. De wijzigingen heb ik er met zwarte stift op geschreven. Ik heb het nooit op papier overgetrokken, omdat ik nu de broek op de stof leg, blijft goed liggen, en hoef ik niet te spelden. Deze broek was ook een heel hoog model, ook dit heb ik aangepast, en bij het voorbeen is het nog te zien, heb ik het naarbinnen gespeld. Het achterbeen had ik even losgehaald.

Ik begin meestal met de achterzakken. Deze kunnen natuurlijk op verschillende manieren worden doorgestikt.

Exif_JPEG_PICTURE

De linker zwarte broek, is een nette broek, ook hiervoor gebruik ik hetzelfde patroon. Doorstikken doe ik vaak met het Gutermann garen extra sterk, of het katoenen garen van Mettler, maar borduurgaren is voor de stiksels ook een mogelijkheid.

Dan de zakken in het voorpand. Voor de voering van de zakken gebruik ik hele dunne katoen, of een katoentje wat ik van een projekt heb overgehouden. Voor deze broek heb ik een restje hele dunne jeans stof.

Exif_JPEG_PICTURE

De voeringzakken lock ik vast tussen middenvoor, voordat ik de rits inzet.

Exif_JPEG_PICTURE

De rits, deze zal ik stap voor stap beschrijven, omdat dat misschien nog iets lastiger is om die er in te zetten.De lengte van de rits die ik gebruik is 15 cm, maar meet de lengte van de rits van je oude broek even na, vaak zijn ze nu korter.
Het beleg heeft een lengte van 17 cm. Het linkerbeleg is 8 cm breed, deze wordt dubbelgevouwen, het rechterbeleg is 5 cm breed. De beleggen worden gelockt.

De rechterkant, vouw de naad van het pand naar binnen, leg hier de rits en het beleg onder, speld en rijg het evt. vast, ik doe het geen van tween, maar dat komt door de ervaring.

Exif_JPEG_PICTURE

Stik tot het einde van de rits, knip hier de naad in, en vouw deze naar de goede kant en stik deze verder vast.

Exif_JPEG_PICTURE

Nu de linkerkant, We stikken eerst het beleg met de goede kant van de stof op de broek, precies naast de lockrand.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan vouwen we het beleg naar rechts en stikken dit door.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan spelden we de rits met de goede kant op de goede kant van het beleg, en stikken deze vast.

Exif_JPEG_PICTURE

Beleg naar binnenvouwen, vastspelden, en kort naast de tandjes van de rits doorstikken.

Exif_JPEG_PICTURE

Stik tot de onderkant van de rits en maak daar een mooie ronding, let op dat je het andere beleg terug vouwt, als je de ronding door laat lopen tot de onderkant van het beleg dan kun je door stikken tot middenvoor.

Exif_JPEG_PICTURE

Naald in de stof laten staan, voet omhoog en stof keren en de voorkant doorstikken.

Exif_JPEG_PICTURE

Verwissel nu de ritsvoet voor de gewone voet en stik nog een tweede stiksel.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan gaan we de naad stikken onder de rits, vouw de naad van het linkerpand naar binnen en leg deze op het andere pand en stik het ook met twee stiksels door.

Exif_JPEG_PICTURE

Vouw nu het beleg onder de rits, en stik twee trensjes.

Exif_JPEG_PICTURE

Nu is de rits klaar, volgende keer gaan we verder.

Hebben jullie nog vragen, of is iets niet duidelijk, laat een reactie achter.

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht