Creatieve berichten over naaien

Zelf je perfecte spijkerbroek maken 2

We gaan weer verder met de spijkerbroek.

Het lastigste hebben we gehad, dat is toch wel de rits om die er goed in te krijgen.
De achterzakken zitten op de broek, ik heb ook nog even trensjes op de zakken gestikt. Steekbreedte 3 en steeklengte 0,5.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan kan de pas erop en de middenachternaad gestikt, hij mag nog niet doorgestikt! Ik pas mijn broek hierop af. Het patroon is goed,dus de broek past. Maar er zit wel verschil in de stof, ik gebruik vaak stretch jeans, maar de ene keer zit er meer rek in dan de andere keer, dan is het voor mij voldoende om daar nog iets extra weg te halen. Dan kunnen de binnenbeennaden. Deze stik ik daarna door met een dubbelstiksel.
Nu de zijnaden. Deze stik ik alleen bovenaan een stukje door tot het beleg van de zak. Ik laat er deze keer iets van mijn sierstiksel van de achterzak terug komen.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Dan afpassen…. Ik haal nog een klein stukje van mijn middenachternaad af, hij moet iets strakker. Dan kan ook deze naad doorgestikt.
En dan de tailleband. Eerst de stof verstevigen, ik heb hier hele mooie versteviging voor,  het is van het merk vlieseline, en is speciaal voor taillebanden.

Exif_JPEG_PICTURE

Ik stik de tailleband aan de verkeerde kant aan, en dan kan ik heb op de goede kant doorstikken.

Voor het doorstikken gebruik ik een hulpmiddeltje, kennen jullie dit?

Exif_JPEG_PICTURE

Het is een nivilleerplaatje, dit leg je achter onder de voet, als je een hele dikke naad hebt, dan komt de voet recht te staan, en transporteert beter. Het hoort bij de standaard naaiaccessoires van de Bernina naaimachines.

Exif_JPEG_PICTURE

Tailleband klaar, dan de riemlusjes, hoe breed? Dit heb ik nog nooit op gemeten, ik lock altijd een strookje steekplaat breedte van de lock.

Exif_JPEG_PICTURE

Maar je kunt natuurlijk wel je lusje op meten, van de spijkerbroek die je hebt los getornd, of gewoon de breedte die je mooi vind. Voor mij is deze breedte zo goed, ik vouw de naden naar binnen, precies tegen elkaar, en dan stik ik het door. Nu de riemlusjes op de broek stikken, daar varieer ik nogal eens mee, de ene keer doe ik het met een stik steek, andere keer met een zig-zag. Dan nog even een knoopsgat maken. Omdat je het het voetje op de naad zit, staat het voetje scheef, ik gebruik daarom de transporthulp voor knoopsgaten, met dit hulpstuk transporteert de stof beter, en krijg ik een mooier knoopsgat.

Exif_JPEG_PICTURE

Tot slot de zoom, ik lock de zoom wel af, ondanks dat ik de zoom twee keer omvouw naar binnen, ik sla hem om op de breedte van de lock rand.
En als ik hem ga doorstikken, begin ik bij de binnenbeennaad, dit doe ik omdat ik dan de aan en af hechting niet zie, de zijkant van de pijp valt meer in het oog dan de binnenbeennaad.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Het voetje zet ik tegen de kant, en mijn naaldpositie zet ik helemaal links, dit is voor mij de afstand om de zoom door te stikken.

En dan is mijn broek weer klaar.

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam