Creatieve berichten over naaien

Accessoire van de maand 2

We gaan verder met de blouse.

Als laatste hadden we de zoombiesjes gedaan, we locken nu de schoudernaden en zijnaden. Met de zijnaden beginnen we aan de onderkant, omdat die al gezoomd is.
We beginnen met locken leggen de zoom onder de voet, en zetten de naald in de stof, schuiven de rolzoomhevel naar voren, en zetten de voet omhoog. Nu  halen we de draadketting onder de voet door.

Exif_JPEG_PICTURE

De draadketting moet er strak onder de voet door getrokken worden. De rolzoomhevel gaat weer terug, en we locken nu verder. Zo is het begin van de draad afgewerkt.

Dan de kraag.  Deze keer kies ik voor een extra grote kraag, mijn kraag en kraagstaander worden breder. Hiervoor heb ik nieuwe  patroontjes getekend.

De kraagstaander heb ik 2,5 cm breder getekend en de kraag 2 cm.

Exif_JPEG_PICTURE

Als ik de kraagdelen dan uit de stof heb geknipt moeten ze verstevigt worden met vlieseline, ik gebruik de vlieseline van het merk vlieseline en dan H 200. Van de kraag verstevig ik alleen de onderkraag, en de kraagstaander beide. Omdat deze nu wat breder is blijft de kraag beter staan.

Het binnendeel van de kraagstaander stik ik nog door met een paar sierstiksels, dezelfde als die ik al op de blouse had gebruikt, steek 470 en 469.

Exif_JPEG_PICTURE

Dan wordt de kraag gestikt, en langs de buitenrand komt dan nog weer een randje met de ajourzoomset.

En dan is het de kunst om een mooi hoekje te krijgen.

Exif_JPEG_PICTURE

Ik heb een tekeningetje gemaakt, om het uit te leggen. Je hebt de dwarse steken die over het katoenendraadje gaan en dan is er een lengte steek.Heb je de lengte steek gedaan, dan laat je de naald in de stof, en draait de stof 45 graden. Nu maak je de dwarse steek over het katoenendraadje, je stopt dan als de naald weer in de stof is, en draaid de stof dan weer 45 graden.

Exif_JPEG_PICTURE

Moet lukken zo. Nu gaat de staander aan de kraag, speld op alle delen een speldje op het midden. Leg de kraag tussen de staanders, speld evt. vast en stik de staander. Knip de rondingen smal af en keer de kraag.

Nu kan de kraag aan de blouse, ik stik hem aan, aan de verkeerde kant, zodat ik hem aan de goede kant op kan stikken. Ik speld de kraag met de spelden over dwars, dan kan ik over de spelden stikken, en hoef ik niet te rijgen.

Exif_JPEG_PICTURE

Op de foto zie je de binnenkant van de kraag, hier had ik op de spoel nog hetzelfde ondergaren als boven, dit had ik voor het voorpand gedaan, voor de steken met de ajourzoomset. Zo was mijn spoel ook weer bijna leeg, anders blijf ik weer met een restje borduurgaren op de spoel zitten.

Exif_JPEG_PICTURE

Zo zie je de binnenkant van de kraag als het af is.

Nu kan ook de mouw erin en het manchtet aan de mouw. Een goede uitleg van het inzetten van de kraag en het maken van mouwsplitjes staat in de nieuwe Inspiration

inspiration

En dan de knoopsgaten en knopen, ik heb 2 verschillende, maar ze hebben wel dezelfde maat. Omdat ik met het aanstikken van de draad steeds een festonsteek heb gebruikt, kies ik ook voor het knoopsgat met festonsteek.

knoopsgat

Dan de knopen, strijken en mijn blouse is klaar. Even een shirtje erbij, voor eronder, kan ik  mijn blouse evt. open dragen.

Exif_JPEG_PICTURE

Wel leuke effect, knoop aanzetten net verschillende kleuren. Tussen de opengewerkte randjes zie je nu het groen van het shirt doorschijnen. Ik ben er blij mee.

Exif_JPEG_PICTURE

Exif_JPEG_PICTURE

Zo zie je de opengewerkte rand op het achterpand.

Op het shirt heb ik nog even een borduurtje gemaakt. Bij deze stof dacht ik aan die molapatronen. Even gegoogled, en ik vond er heel veel in lijntekening.
Maar de stof wilde ik terug laten komen, dus het molapatroon moest een applicatie worden.

De stof van het shirt verstevig ik met neschen. Achter  de stof van de blouse ter groote van de borduurring strijk ik vliesofix. Het mola patroon wordt vierkant, en de hele vierkantjes wil ik van stof. Ik borduur is de stiklijn van de vierkantjes waarna ik de overtollige stof wegknip kort langs het stiksel. Ik strijk nu vast de vierkantjes vast, strijkijzer past precies in de ring. Dan gaat de stof van de applicatie ook niet verschuiven ten opzichte van de tricot.

Exif_JPEG_PICTURE

De rijglijn die je ziet zitten is mijn middenvoor. Nu het mola patroontje.

Exif_JPEG_PICTURE

Voor de liefhebbers, bij deze het molapatroontje als download

mola

Het is 10 x 10, de twee kleinere zijn in de borduurmachine iets verkleind.

Exif_JPEG_PICTURE

En zo heb ik weer een setje klaar.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam