Creatieve berichten over naaien

#DHOVDN Knoopsgaten #3a,3b en 3c

Naar aanleiding van aflevering 4 Door Het Oog Van De Naald laat ik zien hoe je heel eenvoudig knoopsgaten kunt maken. Zowel automatische als handmatige knoopsgaten.

Voordat ik begin met het maken van een autmatisch knoopsgat, kalibreer ik eerst mijn knoopsgatvoet, dit om er zeker van te zijn dat hij goed afgesteld staat (dit is overigens niet op alle modellen mogelijk).

IMG_2570
Daarna ga ik naar het knoopsgatenprogramma

IMG_2607a
en kies voor knoopsgat 51, een rechttoe rechtaan knoopsgat.

IMG_2609a
Ik maak nu eerst een automatisch knoopsgat met voetje #3a

IMG_2610
Als eerste meet ik op het scherm mijn knoop af (mocht deze mogelijkheid niet op uw machine aanwezig zijn, verwijs ik u graag naar het gratis e-book op onze website waarin precies beschreven staat hoe u de juiste maat van uw knoopsgat bepaalt).
IMG_2571
Dan leg ik de verstevigde stof onder het voetje #3a en de rest doet de machine, want als hij klaar is dan komt er een stopbord.

IMG_2587
En klaar is je knoopsgat; de knoop past er nu heel mooi doorheen.

IMG_2590
IMG_2579

Om een knoopsgat met wat meer body te geven leg ik nu een draad onder het voetje, aan de achterkant van het voetje zit daarvoor een haakje. Daar haak je de draad aan vast en leg het zo naar voren.
IMG_2582
en vervolgens weer je stof eronder en gas geven maar. Nu zie je dat de draad nog uit steekt.

IMG_2589
deze naar voren trekken en vooraan zo dicht mogelijk bij het stiksel afknippen of naar achteren steken.

Hierna probeer ik nog een ander model knoopsgat uit nr. 66 met dezelfde afmetingen.

IMG_2591
Ook deze ziet er heel mooi uit. Een mooie vorm voor een knoopsgat wat in het zicht zit van je project.

IMG_2592
Je kunt altijd nog de steekdichtheid en steekbreedte aanpassen naar je eigen wensen.

Vervolgens ga ik nu handmatig een knoopsgat maken en neem daarvoor voetje 3c.

IMG_2611a
Je moet nu zelf tijdens het naaien de lengte aangeven, dus goed opletten. als je de gewenste lengte hebt dan ga je naar stap 2, daarna 3 enz. het is dan misschien handig om een speld aan de zijkant van de voet te steken hoe lang je knoopsgat moet worden. Dit kan ook met een textielstift die vanzelf vervaagd (zg. verdwijnstift). Ik maak nu gelijk een knoopsgat met een draad eronder.

IMG_2599
Want ook dat kan met dit voetje. Ik heb dit knoopsgat wat kleiner gemaakt en bij deze foto heb ik de draad er al in getrokken maar de draden aan de voorkant nog niet afgeknipt.

IMG_2600

Met allebei de voetjes kan je heel goed knoopsgaten maken. Mijn voorkeur is het automatische knoopsgat, want dan zijn al mijn knoopsgaten precies hetzelfde maar met het andere voetje kan je knoopsgaten maken zo groot als je wilt. Eventueel is dit zelfs te gebruiken voor het maken van een zakingang.

De knoopsgaten kun je vervolgens open maken met de knoopsgatenbeitel van Bernina. Dit gaat heel makkelijk en je loopt zo geen gevaar dat je uitschiet met je tornmesje…

IMG_2576

Hieronder nog een filmpje om het nog eens op je gemak te kunnen bekijken.

Veel Succes!!!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam