Creatieve berichten over naaien

Het aanpassen van een slip-patroon

Als je wilt beginnen met het zelf maken van lingerie dan is het verstandig om eerst te beginnen met het maken van een slip. Je leert dan werken met de materialen en hoe je je machine het beste kunt instellen voor de verschillende steken.

Je kunt een slip zelf op maat tekenen maar je hebt op het wereldwijdeweb ook veel (gratis) patronen die je kunt gebruiken.  Kijk maar eens op Pinterest.  Daar zijn veel patronen te vinden van heupslips, strings en alles wat daar tussen zit.Je kunt ook je favoriete (versleten) slip uit elkaar halen en de patroondelen overnemen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dat ook heel goed werkt.  Let wel even op dat je vergelijkbare stof met dezelfde rek gebruikt.

En als je dan een standaard patroon hebt dat goed past dan kun je allemaal verschillende slips gaan maken door de belijning aan te passen. Ik zal je laten zien hoe gemakkelijk dat gaat.

DSC_0126 (2)

Dit is mijn op maat getekend voorpand van een tailleslip. Ik heb hem een paar keer van alleen lycra gemaakt en hoewel dat prettig draagt zijn het wel saaie slips. Op het wereldwijdeweb had ik voorbeelden gezien van dit soort slips met een kantverwerking en dat wil ik ook op die manier uitwerken.

DSC_0127 (2)

 

DSC_0128 (2)

Ik heb het pand in drie delen verdeeld en wat uitgeprobeerd met het kant totdat ik het idee kreeg dat het wel mooi zou zijn op deze manier.

Daarna de nieuwe pandjes gemerkt zodat ik straks weet welk pand waar aan moet sluiten.

DSC_0131 (2)

 

En dit zijn dan de panden als je ze uitgeknipt hebt.

Nadat ik ze uitgeknipt heb merk ik ze ook nog met een stickertje zodat ik weet wat de goede kant van de stof is en waar welke deel moet komen. Je kunt dit ook doen met een speld of een wateroplosbare stift.

Onder het kant wilde ik wel stof hebben maar dezelfde lycra vond ik dan weer wat saai worden daarom heb ik gekozen voor een huidskleurige powernet. Dat is een stevige (voerings)stof wat nog wat rek heeft.

DSC_0134 (2)

De naden van de slip stik ik met steek 11, dat is een elastisch steek waardoor je naden goed stevig vastzitten maar je wel de rek blijft houden.

Het is wel een heel vervelende steek om uit te halen.  Rijg de naden anders van te voren even zodat je zeker weet dat het goed gaat, uithalen van de steek duurt namelijk veel langer dan het rijgen.

DSC_0262

En dit is dan de slip als hij klaar is.  Het blijft een hoge slip maar door het kantje lijkt hij wat eleganter.

Op deze manier kun je veel voorbeelden van de slips van de bekende merken min of meer namaken.  Zolang je er maar voor zorgt dat het basispatroon hetzelfde blijft kun je veel verschillende belijningen aanbrengen.

DSC_0268

Dit is mijn “werktekening” geworden van mijn basisslip. Ik kan de verschillende lijnen overnemen en op die manier steeds een andere belijning maken zodat ik ondanks dat ik één basispatroon heb steeds verschillende slips maak.

Ik hoop dat ik jullie hiermee op ideeën heb gebracht en dat ook jullie aan de slag gaan om nieuwe slips te maken.

Tot de volgende keer!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam