Creatieve berichten over quilten

Oefenquiltjes maken

Je hebt een nieuw project of idee, je koopt de stof,  het garen en de andere materialen die je nodig denkt te hebben en het liefst wil je meteen aan de slag met het project dat je in je hoofd hebt. Toch kan het verstandig zijn om eerst wat proeflapjes te maken. In mijn vorige post kon je zien wat bv de keuze van het garen voor je quilt kan betekenen. Proeflapjes of ‘oefenquiltjes’ maken, het is de enige manier om werkelijk te zien en ervaren hoe je idee en je materiaal keuze samen gaan werken, of juist helemaal niet. Het lijkt misschien verspilling van tijd, moeite en niet te vergeten materiaal maar uit ervaring weten we dat je uiteindelijke resultaat er beter van wordt. De proeflapjes die nu niet tot een volwaardig project leiden zijn niet nutteloos, vaak krijg je hier weer nieuwe ideeën van en op zijn minst weet je wat beslist niet wilt. Het is ook een goede manier om je naaimachine en natuurlijk verschillende garens uit te proberen. Je kunt gewoon een lapje nemen om je steken op uit te proberen maar leuker is om er meteen een klein quiltje van te maken en een hele serie tegelijk is nog handiger. De quiltjes uit de vorige post maak je zo:

Dit heb je nodig:

  • Verschillende kleuren stof, wij kozen voor zwart, rood, oranje en geel.
  • Vulling, wij gebruiken vaak plakbare Hobbs, kun je de stof zo opstrijken, geen gedoe met rijgen of spelden.
  • Garen om de quilt in elkaar te zetten en garen om de quilt door te stikken, wij gebruiken uiteraard WonderFil garen. DecoBob om de quiltjes in elkaar te zetten en DecoBob, Konfetti en Accent voor het quilten.
  • Rolmes, lineaal, snijmat, schaartje, een paar spelden
  • Naaimachine

Zo maak je de quiltjes:

Snij repen van de stof:
Zwart: 3 repen van 4 cm breed en 3 repen van 6 cm breed
Rood, oranje en geel: van ieder 1 reep van 9 cm breed

Repen snijden

Repen snijden

Stik aan elke gekleurde reep eerst een smalle zwarte reep stof. Je hoeft dit niet helemaal te spelden maar het mag natuurlijk wel. Let de repen met de goede kanten op elkaar en zet ze bovenaan met een speld vast. Leg ze onder het voetje van de naaimachine met de randen op elkaar en stik ze vast. Stik vervolgens de brede zwarte reep op dezelfde manier aan de andere kant van de gekleurde repen.

Repen aan elkaar zetten

Repen aan elkaar zetten

Strijk de naden van de geel/zwarte en rood/zwarte reep naar de zwarte kant (=naar buiten) en de naden van de oranje/zwarte reep naar de oranje kant (=naar binnen).

Stroken

Stroken

Snij nu strookjes van 9 cm van de drie stroken.

Strookjes snijden

Strookjes snijden

Nu stik je steeds drie strookjes aan elkaar (rood/zwart, oranje/zwart, geel/zwart).

Volgorde

Volgorde

Spelden

Spelden

Strookjes aan elkaar zetten

Strookjes aan elkaar zetten

Je quilt-top is nu klaar. Snij de vulling op maat (=aan alle kanten iets groter dan de top) en daarna de achterkant (=aan alle kanten iets groter dan de vulling). Strijk (plakbare Hobbs) of speld (andere vulling) alle lagen op elkaar.

Drie lagen

Drie lagen

Nu is je quiltje klaar om door te stikken.

Klaar om te quilten

Klaar om te quilten

Quilten

Quilten

Voor de quiltjes uit de vorige post hebben wij gekozen voor een stiksteek in golvende lijnen die je met een gewoon voetje kunt stikken maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

Daarna moeten de randen van de quiltjes nog afgewerkt worden. Hoe je dat kunt doen, komt in een volgende post aan de orde.

Herma de Ruiter

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam