Creatieve berichten over naaien

#DHOVDN Spelen met Steken 20c en 34c

Naar aanleiding van diverse afleveringen van DHOVDN hier een kleine impressie van de decoratieve steken op uw machine. Dit is natuurlijk voor iedere machine weer anders, maar er zijn genoeg steken op iedere machine om mee te variëren.
Wat hebben we hiervoor nodig? Natuurlijk een lapje (om op uit te proberen), tijdelijke versteviging, ik gebruik stik en trek (scheurvlies), dus na het naaien/borduren kan je dat wegtrekken. Ik bevestig het scheurvlies met tijdelijke plakspray. Dit scheurvlies voorkomt dat de stof niet naar elkaar toe trekt bij sommige steken. De stof blijft dan mooi vlak.IMG_2722

Naaldkeuze is ook belangrijk, mijn keuze was een microtex naald, deze heeft een mooie scherpe punt.Sowieso pak ik bij ieder project een nieuwe naald, want de naald is een belangrijk deel van uw machine. Een verkeerde of botte naald kan uw project doen mislukken..
Het garen dat ik gebruikte was het borduurgaren van Isacord en Mettler.

Mijn eerste projectje maak ik met voetje 34c die ik op mijn 830 selecteer.

IMG_2721
Als beginpunt/geleidelijn heb ik een horizontale- en verticale lijn getrokken, om zo de decoratieve stekenrij recht uit te kunnen lijnen.

IMG_2723
Op voetje 34c zitten 3 rode streepjes (2 horizontaal en 1 verticaal). De horizontale streepjes op het voetje heb ik uitgelijnd op de horizontaal getekende lijn en de verticale streepjes op de verticale lijn.

IMG_2724
Mijn eerste steekkeuze is 104 in de standaard steekbreedte en lengte. Met deze maak ik de eerste stekenrij. Daarna selecteer ik steek 724 ook met de standaard steekbreedte en lengte. Ik laat nu met het naaien van steek 724 het voetje precies langs steek 104 lopen. Als middensteek in dit projectje neem ik steek 141 en pas ik de steeklengte aan naar 2.50. Voor de middelste rij steken heb ik ander garen gebruikt. zo krijg je weer een hele andere uitstraling. Dus zowel met steken en garen kan je eindeloos variëren. Na de middelste stekenrij heb ik weer steek 724 gekozen en als laatste om het mooi af te sluiten weer steek 104 maar dan nu in spiegelbeeld.

IMG_2728

 Kleine tip: als je zo'n stekenrandje wil gaan maken schrijf dan gelijk op welke steken je hebt uitgeprobeerd ;) Dat was ik even vergeten, en heb nog flink moeten zoeken welke steken ik had gebruikt..

Kleine tip: als je zo’n stekenrandje wil gaan maken schrijf dan gelijk op welke steken je hebt uitgeprobeerd. Dat was ik even vergeten, en heb nog flink moeten zoeken welke steken ik had gebruikt.. 😉

Het tweede projectje maak ik met voetje 20c.

IMG_2732
Wederom heb ik twee lijnen getekend om de eerst rij decoratieve steken recht te laten lopen. Het rechter pootje laat ik nu langs de lijn lopen en de achterkant (binnenkant) voetje tegen de achterlijn aan.

IMG_2733
Hier begin ik te spelen met steek 110.

steek 110

steek 110

De eerste steek naai ik met de standaardinstelling, de tweede steek spiegel ik en de derde is weer standaard.

IMG_2736
Dit eerst even uitgeprobeerd en het ziet er goed uit.IMG_2738
Nu met ander garen eerst drie standaardsteken en dan twee gespiegelde steken. De stekenrij die ik hierna doe is met steek 614.

steek 614

steek 614

De middelste stekenrij is gemaakt met steek 640 in de standaardinstelling. Vervolgens weer een stekenrij met steek 614, maar dan gespiegeld. De buitenste stekenrij weer  steek 110, ook gespiegeld.

vlnr: 110s,614s,640,614,110

vlnr: 110s,614s,640,614,110

Het derde projectje wat ik maak is om te laten zien dat je met steekbreedte en steeklengte ook nog kan variëren. Ik neem hiervoor steek 104.

steek 104

steek 104

Ik begin weer aan de rechterkant van het lapje. De eerste stekenrij is de standaardinstelling. Bij de tweede rij heb ik de steeklengte van 2 naar 4 veranderd. Bij de derde stekenrij is de steeklengte 4 en steekbreedte 6. De linker rij is steeklengte 3 en steekbreedte 2,9.

IMG_2749
Er zijn dus heel veel mogelijkheden om een steek er net weer anders uit te laten zien.

Het vierde projectje is er één met een hoekstiksel. Eigenlijk had ik dit nog nooit gemaakt, maar toen ik het zag dacht ik: Dat is echt heel leuk, en ik had gelijk al diverse ideeën… Zoals bv. een placemat en servet. Dan kan je in de hoeken zo’n hoekstiksel maken en daartussen dezelfde siersteek als rand. Maar ook bv. een hoekstiksel om een knoop. Heel leuk op kinderkleding om bv. een fiets of auto om de knoop te doen….
Om een mooi startpunt te hebben heb ik een kruis getekend op de stof en daar het voetje op uitgelijnd.IMG_2754
Ik kies voor steek 441.

steek 441

steek 441

Ik gebruik nu niet het voetpedaal maar de aan/uit schakelaar, de machine stopt dan na iedere siersteek en ik eindig met de naald nog in de stof. Dan de naaivoet omhoog en de stof 90 graden draaien.

IMG_2755
Als je er zo vier hebt gedaan dan eindig je weer precies in de eerste steek.

IMG_2758

Heel veel plezier met het spelen met de steken. Hieronder nog twee filmpjes om het nog eens precies te kunnen bekijken hoe je met de voetjes kan werken.

Succes!!!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam