Creatieve berichten over naaien

Accessoire van de maand april

rolzoomvoetje 63

En dan is het alweer april! Deze maand ook weer een leuk Accessoire van de Maand, voet 63 een rolzoomvoetje. Ik heb mijn paspopje maar weer eens te voorschijn gehaald, kan ik daarvoor een nieuwe jurk maken.

Exif_JPEG_PICTURE

Destijds gemaakt van theezakjes, ik kan hem zo weer laten zien, ook bij deze jurk, de onderjurk en de organza heb ik met het rolzoomvoetje gezoomd. Het was een blogproject in 2012.

Maar in die jaren heb ik toch nog wel heel veel geleerd, en ben ik steeds meer voetjes gaan gebruiken. Dus nu ga ik ook meerdere voetjes gebruiken.

Ik had nog een aantal restjes, en stofjes die ik ooit eens had gekocht omdat ik ze leuk vond, maar ik kwam iets te kort, dus nog een lapje erbij.

Exif_JPEG_PICTURE

Dit waren de stofjes die ik nog had, heb er een groenig stipje bij gekocht, oh ja…., er komt ook nog rode organza bij.

Er zijn veel verschillende rolzoomvoetjes, voet 63  is er een van. Wat belangrijk is, voordat je een rolzoomvoetje aanschaft, waarvoor, je hem wilt gebruiken, welke stof gebruik je het meest, en met welke steek. Werk je heel veel met hele dunne stoffen zoals bv. organza, dan kun je beter een rolzoomvoetje voor stiksteek aanschaffen., en misschien kom je tot de conclusie dat je er beter 2 kunt hebben. Dat was mijn conclusie, ik gebruik voet 62 en 63.

Ook heeft Ria er nog een blog over geschreven, in de serie DHOVDN.

Maar wat belangrijk is, vooral als je precies aan het begin wilt beginnen het op de volgende manier te doen.

Met het rolzomen is eigenlijk de kniehevel onmisbaar, anders komt u een hand tekort.
De stof onder het voetje schuiven, verkeerde kant naar boven. 4 – 5 steken naaien, naaivoet omhoogzetten met kniehevel, met linkerhand draden vasthouden, en met de rechterhand de stofrand vasthouden en in de gleuf van de naaivoet trekken, zie foto.

voet63

Dan laat je de stof tegen het linkerrandje lopen en wordt het vanzelf omgevouwen. Voet 63 is voor zig-zag, maar je kunt er ook prima mee stikken.
Zig-zag gaat wel heel erg mooi.

Exif_JPEG_PICTURE

Zeker als de stof iets dunner is. Het lapje hierboven wordt de onderrok. Deze heb ik gerolzoomd. Later bedacht ik dat ik ook aan deze rok nog een ruche wilde en heb ik de zoom er weer afgeknipt. Het bovenlijfje is wel piepklein.

Exif_JPEG_PICTURE

Het stipje wat ik erbij heb gekocht zijn precies de kleuren van het bovenlijfje. Er komt dan nog een rok van de schaartjes stof en de centimeterstof. Deze komen in verschillende lengtes.

Exif_JPEG_PICTURE

Aan de mouwtjes komt een geplooid randje, die ik met voetje 63 heb gerolzoomd, en daarna aan gestikt met het rimpelapparaat.

rimpelapparaat

Bij het rimpelstrookje van de mouw heb ik de voet zo gezet als de foto hierboven, pennetje rechtsboven zit op 0, zo maakt hat apparaat iedere steek een plooi. De strookjes van de rok heb ik op 6 gezet, het pennetje een opgeschoven, hij maakt dan iedere 6 steken een plooitje.

Exif_JPEG_PICTURE

In het achterpand komt een rits, en van de centimeter stof stik ik er een bies naast de rits. De breedte van de centimeter.

Exif_JPEG_PICTURE

 

Zo wordt het allemaal wel heel gaaf!

Zo wordt dan de jurk het bovenlijfje, en de rok met de stippeltjes stof. De andere rokken komen los, de schaartjes stof, de centimeterstof, en de organza komen aan elkaar met een band. op de organza  plak ik wat losse schaartjes, die ik voor ik ze uitknipte heb verstevigt met vliesofix. Dit knipt mooier uit. Met textiellijm heb ik ze op de organza geplakt.

Voor de finishing touch komt er nog een hoedje.

De basis is een cirkel van Decovil met een half tempexbolletje, en wat stofjes.

Exif_JPEG_PICTURE

De cirkel werk ik af met een zig zag steek en voetje 12, de breiwolvoet, hier laat ik onderdoor aluminiumdraad mee lopen, want ik wil de hoed kunnen modelleren.

Exif_JPEG_PICTURE

Ik ben er twee keer over heen gegaan met de zig-zag.

En dan nog wat reepjes centimeterstof locken met de koordvoet en een ijzerdraadje. Nog wat schaartjes uitknippen, en ik had nog een paar houtenklosjes. En dit alles samen wordt een leuk hoedje.

Exif_JPEG_PICTURE

En dan is de paspop weer klaar! Voor de liefhebbers is hij vanaf vrijdag weer in de winkel te zien, dan kun je nog beter zien hoe mooi je alle soorten stofjes kunt rolzomen. zelfs de organza.
Bij de organza had ik een ijzerdraadje mee laten lopen in de rolzoomvoet.

Exif_JPEG_PICTURE

Het ijzerdraadje schuif je tussen de organza waar het rechts omvouwt.

Exif_JPEG_PICTURE

Uiteindelijk had ik de schoentjes nog even zwart geverfd, ze waren groen, en dat was toch een verkeerde kleur groen.

Exif_JPEG_PICTURE

 

 

 

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam