Creatieve berichten over naaien

Oud patroon in/is een nieuw jasje…

Een tijdje geleden had ik tijdens een dagje uit met mijn vriendinnen een mooie lap gescoord. Daar wilde ik een jasje van maken. Het patroon wist ik nog niet, dus liet het nog even liggen. Toen ik voor #DHOVDN bezig was met de paspels wist ik het. Dat ene patroon waar ik al eerder een jasje van gemaakt had,(1 stuks voor Bernina en 1 voor mezelf) dat had deelnaden. En wat is er nu leuker aan, dan tussen de deelnaden uit een paspelbandje te stikken. En dan geen kant en klaar paspel, nee … een zelfgemaakte paspel. Tenslotte had ik dat nog beloofd in dit blogbericht.

Dus even in mijn administratie gezocht uit welke Inspiration dat jasje kwam.DSC_1283Gelukkig snel gevonden en het is in deze  Inspiration 55, 2013 Daarna nog even wachten want eerst moeten de projecten voor #DHOVDN klaar zijn. De projecten voor de nieuwste Inspiration weet ik al, maar heb nog niet alles binnen, dus nu tussendoor even de tijd om iets voor mezelf te maken.

Eerst nog even gedubd of ik de streep in de stof in de breedte zou doen of in de lengte. Uiteindelijk toch maar in de lengte want de stof rekt dan in de breedte en dat is comfortabel bij het dragen. Ritsen had ik al gekocht en de bruine stof voor de paspels had ik over van een shirt. Wat heb ik nog verder nodig? Smal koord, ook dat had ik nog ergens liggen 🙂 en voetje 12c

IMG_2648

Als eerste dus maar de paspels maken. Ik heb van de bruine stof repen gesneden van 5cm breed. Vervolgens voetje 12c aan de machine, strook dubbelvouwen met het koord erin.

Koord tussen de strook

Koord tussen de strook

Aan het begin van het koord maak ik een knoop. Je kan natuurlijk ook het koord met een paar steekjes vastnaaien..

Knoop in uiteinde koord

Knoop in uiteinde koord

Als je dat niet doet dan kan het gebeuren dat je het koord eruit trekt… (ja helaas, al doende leert men…) Nu is het alleen zorgen dat je strak langs het koord blijft naaien, maar dat gaat vrij eenvoudig met dit voetje, en klaar is de paspel.

Klaar met de paspel

Klaar met de paspel

Als eerste ga ik een paspel tussen de deelnaden van de mouwen stikken.

IMG_2653

Met hetzelfde voetje (12c) naai ik de paspel precies langs de rand van de stof. Ik heb natuurlijk van te voren uitgemeten hoe breed de paspel moest zijn. Na het naaien van de paspel heb ik deze nog iets bijgesneden. (smaller gemaakt) Want je kan de paspel eerst beter iets te breed maken dan te smal. Een bredere band werkt ook wat makkelijker als je de paspel nog moet maken.

Paspel precies langs rand pand

Paspel precies langs rand pand

Als de paspel erop genaaid zit leg ik het andere gedeelte van de mouw erop. Daarna verwissel ik voetje 12c voor het ritsvoetje 4D. Dan leg ik het pand waar de paspel al aan zit bovenop zodat ik met voetje 4D weer precies in de stiklijn kan stikken.

Precies in de stiklijn naaien

Precies in de stiklijn naaien

Nu heb ik het mezelf natuurlijk niet makkelijk gemaakt, want waarom zou ik dat…?? Tja, strepen.. En als er iets is waar ik me aan kan ergeren is, als strepen niet doorlopen.. Dus heb ik al bij het patroon op stof leggen al extra mijn best gedaan om het al strepen doorlopend neer te leggen. En bij de tweede stap als je de paspel er tussenuit stikt ook heel goed opgelet dat de strepen doorlopen.

Strepen lopen door

Strepen lopen door

De mouwen waren het makkelijkste om zo te maken, want in zowel het voor- als achterpand loopt de deelnaad schuin weg. Dus en streep en ook nog eens rek in de breedte, dat maakte dat het niet in 1x lukte de streep door te laten lopen. Maar de aanhouder wint! Met spelden dwars in de stof steken lukte het wel.

De volgende stap zijn de zakken die met rits gesloten kunnen worden. Om de zakingang strak te houden ivm de rek in de stof heb ik daar eerst vlieseline gestreken.

IMG_2660

En ook weer heel goed uitmeten waar de zakken moeten komen zodat ze rechts en links op precies dezelfde hoogte/breedte zitten. Gelukkig is het verloop van de strepen in de breedte wisselend, dus daar hoefde ik niet op te letten. Want de strepen op het linkerpand hebben een ander patroon dan bij het rechterpand. Ach, je moet een keer geluk hebben. De binnenzakken maak ik ook van een restant stof die ik had liggen. Want ik ben bang dat als ik dezelfde stof gebruik als zak, dat mijn zakken dan steeds groter zouden worden door de rek in de stof. En het is niet handig als je over je zakken struikelt… Op een binnenzak meet ik de lengte van de rits af en steek daar spelden, dan trek in met een kalkpotlood een lijn.

IMG_2666

De spelden laat ik nog even zitten, deze dienen nu om het begin en einde rits aan te geven. Hierdoor kan je nu de zakhelft precies op de zaklijn van het voorpand positioneren.

IMG_2667

Met voetje 4D naai ik zo een rechthoek. Zijkant voet laat ik precies over de krijtlijn lopen.

Zijkant voet precies over krijtlijn

Zijkant voet precies over krijtlijn

Ik had uitgemeten dat dat dan precies 7 mm breed zou worden.

IMG_2693
Daarna snij ik met een rolmes de zakingang open, aan de uiteinden knip ik de stof schuin in.
IMG_2696
De naadjes mooi open strijken zodat je het goed kan omvouwen. De rits onder de opening leggen en deze vastrijgen en vervolgens vastnaaien, ook met voetje 4D.
IMG_2699
Als de rits erin genaaid zit dan de andere zakhelft eraan naaien.
IMG_2697
Ik doe dit altijd met de Lockmachine. En klaar zijn de zakken.
IMG_2698
Het volgende wat ik dan doe is het kraagbeleg aan het voor- en achterpand naaien, zodat de rits ook gelijk mooi onder het beleg verwerkt kan worden. De schoudernaden heb ik dan al genaaid.
IMG_2700
De rits in het voorpand is natuurlijk de volgende uitdaging.Want strepen moeten gelijk zijn maar ook de paspels moeten op elkaar aansluiten. Om de rek uit de stof te halen heb ik eerst langs het voorpand, waar de rits moet komen, vlieseline gestreken. Anders kan de rits gaan hobbelen! Goh, waarom wilde ik paspels en strepen….Maar… METEN IS WETEN! Dus heel goed opmeten op hoeveel centimeter het voorpandbeleg genaaid moet worden vanaf de paspel. De rits, als hij nog gesloten is, op het voorpand leggen. Ik heb toen op de rist een klein krijtstreepje gezet terhoogte van de paspel.

Krijtstreepje op de rits ter hoogte van de paspels

Krijtstreepje op de rits ter hoogte van de paspels

Vervolgens de rits los geritst en vastgespeld met precies weer dat krijtstreepje op de paspel.
IMG_2702
Dan ritsvoetje 4D netjes langs de kant laten lopen en de rits vastgenaaid. En… heel spannend dan de twee ritshelften aan elkaar ritsen en… Pff JA in 1x goed.
IMG_2703
De volgende stap is om het voorpandbeleg ook netjes te verwerken. Daarvoor naai ik die eerst aan het halsbeleg, vervolgens leg ik het over de rits. En stik weer met voetje 4D over de stiklijn waar ik de rits mee aan het voorpand heb genaaid.
IMG_2705
Zo ziet het er ook aan de binnenkant goed uit.
IMG_2707
De zijkanten van de beleggen lock ik netjes af.
IMG_2708
Nu hoef ik alleen nog maar de zijnaden, mouwen en de zomen te naaien. Eerst zet ik de mouwen erin, de mouwkop rimpel ik iets in met rimpelvoet 16 ideaal hiervoor.

Rimpelen met voetje 16 van de mouwkop

Rimpelen met voetje 16 van de mouwkop

En dan middenboven van de mouw op de schoudernaad, de hoekpunten mouwen op de hoekpunten van de panden. Daartussen de stof netjes verdelen. En dan zit op een makkelijke manier je mouwen aan de panden. Dan kan je daarna in een stuk door de zijnaad en mouwen dichtnaaien. Maar…
Ik kom nu nog vier paspels tegen die twee aan twee moeten komen. Mijn aanpak bij dit soort dingen als het precies op elkaar moet komen is dat ik eerst zorg dat die twee dingen vastzitten. Ik leg nu de paspels op elkaar.

Paspels op elkaar

Paspels op elkaar

En zet deze met een paar steken vast. Nu is de kans groot dat het zo netjes blijft zitten als je de zij- en mouwnaden naait.IMG_2712
Als de zijnaden en mouwen dicht zijn dan ga ik met de zomen verder. Bij middenvoor vouw ik eerst de stof binnenste buiten en geef een krijtstreepje waar de zoom moet komen.

Krijtstreepje voor de zoom

Krijtstreepje voor de zoom

Het beleg gedeelte naai ik nu al. Daarna keer ik het om en het ziet er goed uit.
IMG_2717
En met voetje 10D zoom ik de rest netjes af.IMG_2714
En klaar is mijn jasje.
IMG_2718
Precies op tijd voor de nieuwe projecten die ik ga maken uit de nieuwste Inspiration Zomer 2015. De patronen liggen klaar en stofjes gekocht… en ik moet zeggen er zitten weer hele mooie projecten in. Hele leuke combinaties…vrolijke kleuren… Ik maak jullie hopelijk al lekker nieuwsgierig, maar nog even een paar weken geduld… 😉

Zoals ik al eerder aangaf heb ik dit jasje al eerder gemaakt, als eerste als project uit de Inspiration voor Bernina. En als tweede voor mezelf in lichtbruine spijkerstof versierd met geborduurde 3D bloemen.
3 versies

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam