Creatieve berichten over naaien

A-lijn rok met variatie

Misschien herinneren jullie je nog mijn bericht over de A-lijn rokjes van vorig jaar? (klik hier voor dat bericht).
Deze keer heb ik er een variatie van gemaakt door er een rimpelstrook aan te maken.

Met het rimpelvoetje 16 dat deze maand accessoire van de maand is kun je heel gemakkelijk een rimpelstrook maken. Maar ik heb voetje 86 gebruikt om een rimpelstrook te maken.

Eerst heb ik de rok in elkaar gezet. Het is een heel gemakkelijk model met een voor- en achterpand met figuurnaden en een rits. In plaats van te zomen stik je er daarna een rimpelstrook aan.

rok 3

Ik heb eerst een proeflapje gemaakt om de lengte van de strook te bepalen. Hiervoor meet ik eerst een rechte strook af.

rok 4Daarna meet ik hoeveel centimeter ik over houd als ik gerimpeld heb. Vandaar uit kun je dan weer berekenen hoelang de strook moet zijn.

rok 2
Ergens op het wereldwijdeweb kwam ik de tip tegen om als je een zoom strijkt een stukje karton er tussen te leggen zodat je een mooie rechte vouw krijgt. Ik heb het uitgeprobeerd met een metermaatje en het werkt echt goed.  Ben zeker van plan om hier een “officieel” toebehoren van te maken maar dan van iets dikker karton.

rok 5

Ik heb de zoom nog een keer ingevouwen en daarna gestikt met voetje 38. Voor mij het ideale voetje voor dit soort stiksels omdat het het hoogteverschil opvangt bij het stikken. (een volgende keer mag alleen de zoom wat smaller)

rok 6
En daarna rimpelen maar! Ik heb het voetje ingesteld op 6 zodat de rimpels niet te dicht op elkaar kwamen maar het kleine plooitjes zijn geworden. De stof was net te dik voor rimpels. Het handige is ook dat je meteen de strook aan de stof vaststikt.
En het blijft gewoon fascinerend om te zien hoe mooie rimpels je krijgt met dit voetje.

rok 7

De bovenrand van de rok is afgewerkt met biaisband. Hiervoor kun je het bandapparaat  gebruiken maar ik heb ook hier voetje 38 voor gebruikt.

rok 8

En als laatste is de strook doorgestikt. Waarbij ik eerst de naad heb gestreken zodat de stof mooi glad op de rimpelstrook komt te liggen. Hierdoor kun je heel mooi doorstikken. Hiervoor heb ik het voetje 10, de smalle kantvoet gebruikt.

rokje mei 2015
En dit is dan de rok geworden. Een heel gemakkelijk model om te maken. Ideaal als je nog niet zoveel ervaring hebt met het kledingmaken en, zoals ik de vorig jaar al schreef, kun je er zoveel variaties op maken door andere stofjes te gebruiken of zoals ik heb gedaan door er een rimpelstrook aan te maken.

Tot de volgende keer!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam