Creatieve berichten over naaien

BERNINA Challenge – Tips voor applicaties

Afgelopen week heb ik over de grote BERNINA naaiwedstrijd geschreven. Als je meedoet, moet je voor uiterlijk 6 juni een originele kinderbadcape naaien en bij een deelnemende BERNINA dealer inleveren. Je kunt ook online meedoen, alle wedstrijdvoorwaarden kun je op de website nalezen. Bij elk naaiproject zijn er tips en trucs die het naaien vergemakkelijken. In dit bericht en de vier hieropvolgende blogberichten zal ik een paar speciale technieken laten zien.

Oh ja, en voor het geval je je nog niet hebt geregistreerd om mee te doen aan de BERNINA Challenge – doe dit dan nog snel even!

Maar nu terug naar het thema van vandaag. Misschien heb je al eerder blogberichten van mij gelezen en gemerkt, dat appliqueren één van mijn favoriete naaitechnieken is! Je hebt hiermee zoveel mogelijkheden om individuele ideeën of afbeeldingen op een stof te toveren! Maar appliqueren kun je op vele manieren doen. Bekijk het onderstaande kussen met de pinguins maar eens goed.

Pinguin-Kissen

Op het eerste gezicht ziet de verwerking van de vier leuke beestjes er hetzelfde uit. Maar ik heb verschillende technieken gebruikt die ik j e hier laat zien.

Algemene informatie over appliqueren

Welke techniek je ook gebruikt, de onderstaande materiaaltips gelden altijd.

  • Gebruik als bovendraad hoogwaardig machineborduurgaren, bijv. Poly Sheen van Amann Group Mettler.
  • Je krijgt een optimaal resultaat als je als onderdraad Bobbin gebruikt. Dit is zacht garen, dat bij machinaal borduren als onderdraad wordt gebruikt. Dit is in wit en zwart verkrijgbaar. Als jouw naaimachine niet kan borduren is dit geen probleem, ook dan kun je dit garen gebruiken en mooie applicaties maken.
  • Als de onderdraad bij het appliqueren aan de goede kant zichtbaar is, verminder dan de bovendraadspanning. Bij enkele naaimachines die ik gebruik, appliqueer ik zelfs met een bovendraadspanning van 1 of lager.
  • Leg altijd een stukje scheurbaar borduurvlies (groot genoeg!) onder het project. Zo vermijd je, dat de stof door de dicht op elkaar liggende steken samentrekt. Als de applicatie af is, wordt het borduurvlies altijd verwijderd.

Appliqueren met de borduurmachine

Mijn pinguin met de visgraten appliqueer ik, resp. borduur ik, met de borduurmachine. Als deze klaar is, kan ik de andere pinguins, die door middel van afzonderlijke lapjes met behulp van Vliesofix worden opgestreken, gemakkelijk op één lijn zetten.

Daarna span ik de gewenste stof met borduurvlies in het borduurraam. De machine borduurt een contour, waar straks mijn applicatie – hier het lijfje van de pinguin – komt te liggen.

FullSizeRender

Ik leg nu een lapje stof over de contour. Let erop, dat dit groot genoeg is. Dit lapje wordt daarna vastgenaaid. Het garen moet natuurlijk bij de stof passen. Ik heb wit garen genomen, zodat je de stiklijn beter kunt zien.

FullSizeRender (1)

Nu neem ik het borduurraam van de machine weg, maar de stof nog niet uit het borduurraam! De overtollige stof knip ik heel exact af. Hoe exacter je knipt, des te mooier wordt de applicatienaad. Als je een speciaal gebogen en heel scherp applicatieschaartje hebt, is dit natuurlijk perfect.

FullSizeRender (2)

Nadat de snavel en de poten geborduurd zijn – deze worden in mijn motief niet geappliqueerd – volgt de applicatie voor de buik.

IMG_9552

Zo, papa-pinguin is klaar… De andere drie pinguins worden vooraf allemaal met Vliesofix op de stof gestreken.

Voorbereiding van een applicatie zonder borduurmachine

Teken eerst de voorbeelden van het patroon één voor één met een potlood op de gladde kant van het Vliesofix. Denk eraan, dat de uiteindelijke applicatie in spiegelbeeld op het Vliesofix verschijnt. Dit is vooral belangrijk bij letters.

FullSizeRender

Nu alle delen royaal uitknippen en met de ruwe plakkant naar onderen op de achterkant van de stoffen strijken.

IMG_9559

Daarna worden alle afzonderlijke delen exact uitgeknipt en met de plakkende kant naar onderen op de achterkant van de stoffen gestreken. De voorbereiding voor de applicaties kun je overigens ook nog een keer in de videotutorial voor de badcape op challenge.bernina.com bekijken.

IMG_9560

Nu is alles voorbereid voor het appliqueren. Ik laat je nu drie verschillende methoden zien.

Appliqueren met de kordonnaad

Een klassieke methode, die iedereen kent. Veel naaimachines hebben een speciale applicatiesteek. Ik gebruik echter uitsluitend de normale zigzagsteek, waarbij ik de instellingen overeenkomstig verander. Afhankelijk van de machine, het garen en het gebruikte materiaal moet de steekbreedte tussen 3 en 3,5 mm, de steeklengte tussen 0,25 en 0,5 mm liggen.

FullSizeRender

Bevestig nu applicatievoet nr. 23. Hiermee heb je een goed zicht op het naaiwerk. Met deze voet krijg je een perfect resultaat!

products_naehfuesse_teaser_23

De zwarte contouren van mama-pinguin heb ik met de applicatievoet en een kleine zigzagsteek genaaid.

FullSizeRender

Appliqueren met siersteken

Veel naaimachines hebben diverse siersteken, die uitstekend voor applicaties geschikt zijn, zoals bijvoorbeeld de drievoudige festonsteek.

FullSizeRender

Ook bij het naaien van deze steken raad ik aan de applicatievoet #23 te gebruiken, zodat je een perfect resultaat krijgt.

Bij mijn motief heb ik de buikjes van mama en de beide kinderen met de festonsteek geappliqueerd.

FullSizeRender

 Appliqueren met de BSR

Met de BSR (BERNINA SteekRegulator) gaat het appliqueren heel snel en gemakkelijk. De naden hoeven nu niet perfect te passen en daarom is deze methode ook geschikt voor beginners. De BSR heeft aan de onderkant een klein “oog”, dat ervoor zorgt, dat bij het borduren of quilten uit de vrije hand alle steken even lang zijn.

Alle kleine delen, zoals de snavel, voetjes, het witte deel van de ogen en de pupil heb ik met de BSR geappliqueerd.

FullSizeRender

Nu is de kleine pinguin-familie klaar. Van dit werkstuk heb ik een kussen gemaakt, dit kun je bovenaan in het bericht nog een keer bekijken.

FullSizeRender

Ik wens je veel plezier bij het uitproberen van de verschillende applicatie-methoden. En natuurlijk veel succes bij het realiseren van je project voor de BERNINA Challenge!

Dus bij deze: Rock the needle!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam