Creatieve berichten over borduren

Blonde Bling

Ik had het idee om een shirt met lange raglanmouwen voor mijn zus te maken met iets extra’s. Van de DesignWorks had ik nog niet echt gewerkt met CrystalWork. Omdat mijn zus wel van een beetje bling houdt, was dit wel een goede gelegenheid om met CrystalWork aan de slag te gaan.

Ik had via internet een leuke afbeelding gevonden van Blond Amsterdam.
full24103982

Het shirt waar ik het CrystalWork op wil maken, is helemaal af.IMG_3045

Nadat ik de afbeelding heb opgeslagen kan ik aan de slag met DesignWorks. Ik open het programma en in het scherm Stof kies ik voor ‘Geen’ en klik op ‘Volgende’.1

Om de opgeslagen afbeelding in te voegen kies ik voor ‘Van bestand’ en blader ik naar het juiste bestand waar ik de afbeelding onder opgeslagen heb.2

Vervolgens kies ik voor ‘Vectoriseren’ en klik op ‘Volgende’.3

In het volgende scherm staat het ‘Max. aantal kleur’ standaard op 99. Omdat ik met CrystalWork ga werken, zijn twee kleuren genoeg. Ik pas het ‘Max. aantal kleur’ aan naar 2 en klik op ‘Vectoriseren’.4

In het volgende scherm hoeft er niets aangepast te worden en ik klik op ‘Voltooien’.5

De afbeelding kan nu bewerkt worden. Hiervoor dient de afbeelding geselecteerd te worden. Dit doe ik door op ‘Bewerken’ te klikken en dan op ‘Alles markeren’.6

Nu alles geselecteerd is, kan ik onder ‘Objecteigenschappen’ op het tabblad met het emmertje kiezen voor ‘Crystal Fill’. Ik vul gelijk nog een aantal gegevens in. Ik selecteer het formaat van steentjes (in mijn geval ’10’) en ik geef aan dat de vulling ‘Single line’ dient te zijn. Vervolgens klik ik op ‘Separate to Crystals’. Omdat het behoorlijk wat Crystals zijn, kan het even duren voordat de stappen allemaal verwerkt zijn door het programma.7

Nadat je dit gedaan hebt, dan zie je dat onder het emmertje bij Objecteigenschappen de weergave automatisch veranderd is. In dit scherm kan je de kleur van je Crystal kiezen. Ik kies hier voor Fucshia.8

Nu is het tijd om te controleren of er geen Crystals zijn die elkaar overlappen. Ik klik op ‘Aanzicht’ en vervolgens op ‘Overlapping Crystal’.9

Als je inzoomt, dan kan je goed zien of er sprake is van overlappingen. Je herkent aan de kruizen. Dit kunnen rode of gele kruizen zijn.10
Ik verwijder de Crystals met een kruis door de betreffende Crystals te selecteren en hierna te deleten. In de ruimte die hier ontstaat voeg ik handmatig nog Crystals toe. Dit doe ik door in de linkerbalk op de Crystal te klikken. Vervolgens ga ik met de muis naar de plek waar ik de Crystal wil hebben en klik ik.11
Het CrystalWorks bestand is nu klaar om op de USB stick gezet te worden. Dit doe ik door op ‘Bestand’ te klikken. Ik kies dan voor ‘Exporteren’ en ‘Crystals to Machine’.12

Je komt dan in een nieuw scherm. Hier klik je rechts op het koffertje met kruisje. Dan krijg je het schermpje met USB te zien. Hier klik je op.13

Nu is het tijd om de machine het werk te laten doen. Ik doe de USB stick in de machine en zoek het juiste bestand op. Ik plaats de CrystalWork materialen en de juiste steekplaat in de machine. Ik span de Bernina Maxi Hoop in met bakpapier. Hierbij let ik op dat ik het bakpapier over de binnenste ring span zodat er onder nog ruimte is voor het opvangbakje. Op het bakpapier plak ik het template materiaal en plaats de borduurring aan de borduurmodule. Ik start de machine. Tussendoor moet ik wel een paar keer het opvangbakje legen. Dit wordt netjes door de machine aangegeven.IMG_3046

Als alles gestanst is, ziet het er zo uit.
IMG_3047Het gestanste motief vul ik nu met de glittersteentjes. Dit doe ik door de steentjes over het motief te strooien en met een borsteltje alle steentjes in de gaatjes te vegen met een ronddraaiende beweging. Er gaan toch wat meer steentjes in het motief dan ik verwacht had en ik kom roze steentjes tekort. Gelukkig heb ik nog witte steentjes liggen. Die gebruik ik voor het onderste gedeelte van het motief. Als alle steentjes goed zitten, plaats ik de plakfolie. Ik strijk er met mijn handen goed over zodat alle steentjes aan de plakfolie blijven plakken.

IMG_3050

Ik haal de plakfolie van de template en leg deze op het shirt.IMG_3051

Over de plakfolie leg ik een katoenen doek. Met een heet strijkijzer strijk ik de steentjes op het shirt. Nu is het shirt helemaal af.IMG_3052

En mijn zus is er heel blij mee!IMG_3055

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam