Creatieve berichten over naaien

Inspiration 62; 6220 Top

Een heerlijke zomerse Top, makkelijk te maken, al zijn er natuurlijk wel wat aandachtspuntjes.

De stof voor de Top is een soepele stretchstof, de stof voor de biezen is dezelfde stof als voor de short (Inspiration 62,6221 volgend blogbericht), deze stof is een niet rekbare katoen. Dat is natuurlijk vragen om problemen, maar dat valt reuze mee, als je er maar rekening mee houdt. Als eerste ga ik de biezen maken. De biezen snijd ik 3cm breed.

Er zijn verschillende methodes om een bies/biaisband te maken. Pas kwam er op Facebook nog een hele simpele voorbij. Maar ook van Bernina heb je het bandapparaat zowel voor niet voorgevouwen band #88 als voorgevouwen band #87

3 cm brede bies

3 cm brede bies

Ik naai een paar stroken aan elkaar, zodat ik een lange strook heb. De naden strijk ik van het biezenapparaat af, zodat de stof soepel erdoorheen gaat.

Naad vanaf het apparaat

Naad vanaf het apparaat

Het begin van de bies snijd ik schuin af, want zo past hij beter in het biezenapparaatje.

Bies schuin afsnijden

Bies schuin afsnijden

Zodra de stof er aan de smalle kant uitkomt, rustig doortrekken en gelijk strijken.

Gelijk strijken als de bies uit het apparaatje komt

Gelijk strijken als de bies uit het apparaatje komt

En klaar zijn de biezen.

IMG_2934

Nu de bies klaar is, naai ik eerst de schouder- en zijnaden dicht met de lockmachine.

Schouder- en zijnaden locken

Schouder- en zijnaden locken

Ik begin met de halslijn om de bies eraan te zetten. Ik speld deze zo vast dat de speld op dezelfde plek van de bies zit aan zowel de voor- als achterkant, om er zeker van te zijn dat ik met het vastnaaien niet er net naast zit.

IMG_2937IMG_2938

Op mijn machine selecteer ik de zigzagsteek, ik maak er een flauwe zigzag van.

Steeklengte 3,25 , steekbreedte 1,20

Steeklengte 3,25 , steekbreedte 1,20

Dit doe ik omdat je te maken hebt met rekbare stof. En dan met voetje 10D heel secuur langs het randje laten lopen en de steek uit het midden zetten.

IMG_2941

Hij zit in één keer mooi eraan! Nu de armsgaten, is krapper om te doen, vandaar dat het de eerste keer niet gelijk goed ging. De biezen stonden naar buiten… hmmm. Want wat was er gebeurd: ik had teveel aan de stof getrokken. En dat moet dus niet. Je moet de stretchstof in de bies leggen zonder uit te rekken, het liefst zelfs een beetje in elkaar duwen. Gelukkig was poging twee de goede. Nu rest alleen de zoom nog die ik met de coverlock maak, een mooie rekbare zoom.

Zoom met Coverlock gemaakt

Zoom met Coverlock gemaakt

En klaar is de top, nu nog de short (Inspiration 62, 6221) maken en de hoed (Inspiration 62, 6239) erbij. Dan is het setje compleet!

DSCF2147a

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam