Creatieve berichten over naaien

Spaghettibandjes op een makkelijke manier

Een paar jaar geleden wilde ik eens een topje maken met spagettibandjes op de rug met een ingewikkeld patroon van geweven bandjes, een echte eyecatcher. Wat een ramp werd dat.

Als ik na het naaien eindelijk de bandjes had gedraaid (wat al een hele klus op zich was) en er wat spanning op zette knapte de naad weer. Vervolgens een nieuwe poging gedaan en nu met een speciale stretchsteek, maar ook dit was geen succes want nu rekte de bandjes weer onvoldoende en kreeg ik het topje niet meer aan. Resultaat: de top belande onafgemaakt in de prullenbak en ik dacht: spagettibandjes “nee nooit meer”.

Maar nu ze weer in zijn begint het toch weer te kriebelen. En zo in een slapeloze nacht ontstaat er een idee waarvan ik denk dat het zou kunnen werken. Tijd om het even uit te proberen dus.

Ik knip van een lycra stof een reepje van 2,5 centimeter uit, ik ga gelijk voor het moeilijkste: een hele smalle versie.

bandjes1

Deze vouw ik in de lengte dubbel en zet er een paar spelden in. Dan neem ik transparant elastiek van 1 cm breed en speld die ook vast.

bandjes2

Dit alles haal ik door de lockmachine. Ik snijd niets van de stof af, uitsluitend locken dus.

bandjes3

Aan het einde lock ik nog even door zodat er een streng van garen ontstaat van ongeveer 30cm.

bandjes4

Ik neem het uiteinde van de streng en rijg die door een grove stopnaald.

bandjes5

Met de naald rijg ik het garen terug door de tunnel. Nu kan ik de bandjes keren. Het begin is een klein beetje lastig maar daarna gaat het gemakkelijk en voor ik het weet is het bandje gekeerd en klaar.

bandjes6

Voor de zekerheid zet ik flink wat spanning op het bandje maar door het elastiek kan het heel wat hebben. Het bandje en de naden blijven heel 🙂  🙂

Door het elastiek binnenin wordt het ook nog eens een mooi gevuld rond bandje. Mission Accomplished!!

bandjes7

Nu nog even proberen of het ook met de naaimachine kan, ja hoor met de locksteek op mijn Bernina gaat het ook prima. Ik verminder wel de persvoet druk omdat anders het elastiek gaat “rijen”. Aan het uiteinde zet ik met één steek met een dubbele draad wat garen aan dat ik gebruik voor het omkeren.

Met deze methode heb je dus in no time spagettibandjes, soms zijn die slapeloze nachten dus zomaar ergens goed voor 🙂

Ik wens jullie veel inspiratie, maak er wat moois van.

Liefs Monique

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Mjoao Rodrigues BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Top Monique , zo had ik ze nog niet geprobeerde ,wat ik met je wil delen is dat je nu een omkeer set kunt kopen van PRIM of Glover merk ,  die stokjes doen wonderen wat betreft het omkeren van allerlei bandjes.

 • marianna Wilms BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Je kunt ze heel makkelijk maken.

  1. Knip een strook stof van 2.5 cm schuin van draad.

  2. Vouw de strook dubbel en stik een halve cm. van de kant langs de vouwlijn en   eindig door naar de rafelkant toe te stikken. Je krijgt dan een trechtervorm.

  3. Neem een maasnaald en rijg er een 4 dubbele rijgdraad door en  maak een dikke knoop aan het uiteinde.

  4. Steek de naald en draad door de enkele stof aan het begin van de trechter en rijg je naald  door de smalle opening tot hij er aan de andere kant uit komt.

  5. Trek nu voorzichtig aan de naald tot de strook volledig is omgekeerd.

  6. het spagettibandje is nu helemaal rond en gevuld met de gerafelde stofzijde.

  Veel succes

  Marianna

   

  3.

   

   

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam