Creatieve berichten over quilten

Af Topje

De laatste tijd ben ik lekker bezig, ik ben een Jinny Beyer quiltje aan het machine quilten en tussendoor heb ik al het hand borduren en hand appliqueren af gemaakt van een 4 seizoenen vogel quiltje.

Ik ben er vorig jaar aan begonnen en stukje bij beetje voltooi ik het. Het topje is nu af en het quiltje in wording kan gedubbeld/gesandwiched worden. Dus zeer binnenkort heb ik 2 quiltjes die ik door quilt 😉

Voor de beginnende quilter voor de duidelijkheid heet bovenkant/voorkant van een quilt de quilttop. Vaak is een quilttop gemaakt van patchwork, alleen stroken stof, applicatie. Bij sommige quilts bestaat de voor en achterkant uit 1 lap voor en 1 lap achter met een tussenvulling, dit heet een wholecloth.

Ik ben in het voor mij rijke bezit van 2 naaimachines, het handige is dat beide machines ingesteld staan op een ander project. Op mijn Bernina 710 ben ik nu de Jinny Beyer quilt aan het doorquilten. Op die machine is mijn BSR geplaatst en zit er een quiltnaald in en alle garens die ik voor dat quiltje liggen gebruikers klaar naast de machine met de spoeltjes al opgewonden in dezelfde kleuren. Het handige van deze machine vind ik onder andere dat de machine gewoon op de eco stand gezet kan worden, tijdens een korte pauze of zelfs een lunch. Alle instellingen blijven staan en met 1 druk op de knop komt mijn machientje weer tot leven, maar ze heeft in de tussentijd wel stroom bespaard. Ik laat zelfs de naald in de stof staan als ik in het midden van een te quilten stuk ben.

Mijn andere machine de 440 QE staat op het moment ingesteld op patchwork. Ik was dus stukje bij bezig met het patchwork van het vogelquiltje en mijn zoon van 10 is er ook wat patchwork op aan het maken. Een lekker zomervakantie project van paper,  oftewel foundation piecing. Waar ik nu benieuwd naar ben, doen jullie dat ook als je 2 machines hebt. Op iedere machine werken aan ander soortig project?

Hier nu eindelijk eens wat foto’s!! Ik zal meteen eens bijvertellen wat ik allemaal gedaan heb.

IMG_6593 kl

Bij de lente vogel heb ik de kersen opgevuld met tussenvulling om ze extra dimensie te geven, verder heb ik het een en ander geborduurd. Zonder deze toevoegingen vind ik het quiltje veel te statisch worden, nu leeft het meer. Het rijgdraadje laat ik nog even in de takken zitten, want anders gaan de naadjes iedere keer open staan.

IMG_6594 klHier in het zomer blokje heb ik ook weer veel geborduurd, de bloemknop is met een rushing techniek gemaakt en het derde bloemblad is 3-dimensionaal. Hieronder nog even een close up.

IMG_5448 kl

IMG_6595 kl

In de herfst heb ik gekozen voor gedekte kleuren, maar toch in de blaadjes zit er nog wat fris groen en geen. De vleugel is weer met rushing gemaakt. In het echt zijn de blaadjes nog helderder van kleur!

IMG_6596 kl

Mijn winter kardinaaltje met hulst heeft 3 helemaal opgevulde besjes, even een werkje, maar het geeft het blokje veel meer pit. Verder nog het een en ander geborduurd en net als bij het lente blokje wat koloniale knoopjes in de vleugel.

IMG_6591 kl

 

En zo ziet mijn quilttopje er nu uit. Ik ben in mijn hoofd al aan het bedenken hoe ik dit quiltje ga doorquilten. Het leuke is iedere keer wat nieuws te verzinnen. Maar eerst moet mijn Jinny Beyer quiltje af!

Voor nu Quilty Greets, BABETTE.

Let op!! Zeer binnenkort plaats ik de les agenda voor november op mijn site. Die kun je hier vinden: LES AGENDA KLIK!

Voor mijn nieuwsbrief kun je hier een aanmelding doen. O.a. met gratis quiltpatronen, recepten en binnenkort dus de les agenda! NIEUWSBRIEF KLIK! 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Babette van Hattem BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Hoi Wilma,

  Hier plaats ik even wat ik je al had geschreven, dan kunnen anderen dit ook lezen.

  De BSR is voor machine quilten, het is een steek regulator, Letterlijk Bernina Stitch Regulator. Als jij snel gaat geeft de machine dezelfde lengte steekjes als dat je langzaam gaat, dat leest het voetje met een laser lampje. Op een machine waar dat niet op zit, zijn je steken dan verschillend, te klein of te groot. Als je normaal naait dan klemt het voetje de stof vast, zit het ondertransport, die happertjes gewoon naar boven. Bij machine quilten uit de vrije hand doe je het ondertransport naar beneden. Het quiltvoetje klemt je werk niet af, dus als je dan heel snel aan je quilt trekt en de machine niet heel snel gaat krijg je heel weining steken. Als de machine snel gaat en je beweegt langzaam krijg je veel steekjes op bijna dezelfde plek.

  Hartelijke groetjes Babette.

 • wilma oud BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb net met interesse dit artikel gelezen en het beantwoordt al mijn vraag aan jou: welke naaimachines jij gebruikt. Maar nu wel een vraagje: wat is een BSR?

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam