Creatieve berichten over naaien

Kleding maken met een Plan

bernina 5Op verschillende (buitenlandse) blogs vind je vaak berichten over het project Sewing with a plan of in goed Nederlands Kleding maken met een Plan.

De bedoeling van dit project is dat je niet allemaal losse kledingstukken maakt maar dat je kledingstukken maakt die bij elkaar passen.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 2 broeken, 2 rokken en 4 tunieken/shirts te maken die onderling te combineren zijn.

En dat klinkt gemakkelijker dan het is, want waarschijnlijk herkennen jullie het wel dat je “verliefd” wordt op een stofje en het al gekocht hebt voordat je eigenlijk al weet wat je er van gaat maken. Laat staan dat je bedenkt of het wel bij je project Kleding maken met een Plan past.

Misschien dat ik daarom het woord Plan ook met een hoofdletter schrijf. Want ik weet zeker dat het zoveel handiger is als je je zelfgemaakte kledingstukken met elkaar kunt combineren.
Ik ben het al een tijdje van plan maar het lukt me nog niet goed, maar voor de komende wintergarderobe ga ik het toch eens op deze manier aanpakken (als ik dit type schijnt er een warm zonnetje, en ik praat over de winter maar soms moet je vooruitdenken)


bernina 1

De couponnenman hier op de markt had opruiming en dan kan ik het niet laten om daar eens door heen te zoeken
Maar met het Plan (ja, weer met een hoofdletter) in mijn achterhoofd ben ik gaan combineren.
Zo kocht ik dit fleurig stofje van een jeans-achtige kwaliteit. Mooi om er een rok van te maken. Lekker fleurig in die donkere wintermaanden.
Maar hij had ook licht blauwe tricot liggen dat er er mooi bij kleurt.

bernina 2

En verder op de kraam lag deze stof. Beetje stoerder, apart gekleurd waarbij je veel kunt combineren. En kijk eens, het blauw komt ook daarin terug.

bernina 3

Thuis had ik nog een zwarte stof liggen die ook heel gemakkelijk te combineren is met deze stof.

bernina 4

En deze bruine stof uit mijn voorraad, is eigenlijk ook een inkoppertje.  Maar die bruine stof past ook weer bij een stofje dat ik boven in de kast heb liggen (heb ik geen foto van gemaakt) en zo kun je dan steeds weer verder combineren.

Het is een eerste begin van het  Kleding maken met een Plan.  Ik word steeds enthousiaster en ik ga er zeker verder mee aan de slag.

Eerst ga ik een zogenaamd Mood-board maken ( met het betere ouderwetse knip- en plakwerk op papier, al kun je dat natuurlijk ook op de computer doen). En daar zoek ik dan eerst de stofjes uit mijn voorraad bij zodat ik weet wat ik de komende tijd nog aan stof er bij ‘moet’ kopen.
En bij die stofjes zoek ik ook weer patronen bij. Al wil ik me niet meteen vastpinnen aan een patroon. Want dan wordt het allemaal te vast omlijnt en dan werkt bij niet zo goed.

Een van de subgroepen van de Facebookgroep Zelflkledingmaken heet Kleur en Stijl en deze activiteit is één van de onderwerpen die daar besproken wordt. Daar kun je ook verder lezen hoe het allemaal gaat.

En mag ik dan nooit meer een stofje kopen dat nergens bij past? Tuurlijk wel want één van de leuke kanten van kleding maken is toch dat ene mooie stofje tegenkomen waar je helemaal verliefd wordt.

Tot de volgende keer!

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Gerda Nijp-Bosma

    Hallo, ik bewaar vaak een stofrestje van een uitgesproken of geprint stofje in mijn handtas. Dan kan ik ook bij impulsaankopen kijken of de nieuwe stof waar ik verliefd op werd, bij mijn nieuwe broek of jasje past.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam