Creatieve berichten over naaien

Pyjamazak met krokodillenapplicatie

Ik vind internet een geweldig medium om inspiratie op te doen. Maar het is natuurlijk net zo leuk om met andere mensen te praten en daar inspiratie vandaan te halen. Tijdens naailes had ik het met een medecursist over inspiratie voor de blog en ze kwam gelijk met een leuk boekje aanzetten, een boekje met allemaal verschillende knuffels. We waren een beetje aan het heen en weer praten en ze kwam met het voorstel om van het patroon van een knuffel een applicatie te maken op bijvoorbeeld een pyjamazak. En zo is deze blog dus onstaan…

Ik had een aantal patronen van verschillende knuffels overgenomen. Thuis heb ik een beetje tussen mijn stoffen zitten neuzen en ik kwam nog een leuke stof tegen met piraten. En als ik aan piraten denk, dan denk ik ook aan krokodillen (zal wel door Peter Pan komen…). En één van de patronen die ik had overgenomen, was ook een krokodil. Hieronder het voorbeeld als je er een knuffel van wilt maken. IMG_3125

Omdat ik er een applicatie van maak, hoef ik de onderdelen één keer te knippen.IMG_3164

Voor de kop, de staart en de vier poten gebruik ik groen vilt. Voor het lijf gebruik ik blauwe katoenen stof. Alleen de katoenen stof verstevig ik met vlieseline.IMG_3165

Van de stof voor de zak zelf, knip ik een rechthoek van ongeveer 47×31 cm. Ik had de rechthoek op de stofvouw geknipt maar dat was helemaal niet nodig. Ik heb later de stofvouw doorgeknipt.IMG_3166

Nu kan ik de applicatie op de zak gaan naaien. Ik heb eerst alle onderdelen op de zak gespeld zodat ik weet waar ik wat moet naaien.IMG_3167

Voor het vastnaaien van alle onderdelen, gebruik ik een zigzag steek. Ik heb de steeklengte gewijzigd naar 0.40.IMG_3171

Eerst heb ik alle groene, vilten stukken op de zak genaaid.  IMG_3168Met de applicatievoet 23 ging het lekker makkelijk. Met dit voetje heb je goed zicht op wat je doet. Als laatste naai ik het blauwe lijfje.IMG_3170

Voor het doorstikken van de mond van de krokodil gebruik ik steek nummer 6, de drievoudige rechte steek. De ogen van de krokodil zijn best klein en het leek me een hele klus om dit netjes te krijgen. Toen bedacht ik me dat onder de steken voor knoopsgaten ook steken voor oogjes zitten. Voor het wit van het oogje heb ik steek nummer 62 gebruikt. Ik de steeklengte gewijzigd naar 11.0. IMG_3172

Het overtollige witte vilt knip ik weg en dan ziet het oogje je er toch netjes uit.IMG_3173

Voor de pupil gebruik ik steek nummer 61. De grootte van deze steek heb ik gewijzigd naar steekbreedte 2.7 en steeklengte 5.5.

Om te voorkomen dat broertjelief er met de pyjamazak van doorgaat, heb ik de naam van mijn neefje er ook op genaaid.IMG_3174

Nu kan de zak zelf in elkaar gezet worden. Zoals ik al eerder heb aangegeven, heb ik de stof op de stofvouw doorgeknipt. Ik heb aan beide lange kanten een zoom gemaakt van 1 cm. Op deze manier heb je een mooie afwerking voor het tunneltje waar het lint doorheen gaat. IMG_3175Om de tunnel te maken, heb ik aan de bovenkanten ook een zoom van 1 cm gemaakt. Hierna heb ik een omslag gemaakt van 4 cm. Op de onderste lap zie je de zoom van 1 cm en op de bovenste lap de zoom van 4 cm.IMG_3176Eerst heb ik de zoom van 1 cm genaaid. Hierna heb ik de omslag van 4 cm genaaid. Bij deze omslag heb ik het eerste stiksel gemaakt op 1 cm vanaf de kant. Het volgende stiksel heb ik op 1 cm vanaf het eerste stiksel genaaid. Ik heb hierbij de naaldpositie wel gewijzigd naar -3.IMG_3177

Nu kan je de zak zelf in elkaar naaien. Let hierbij wel op dat je niet over het tunneltje heen stikt, anders kan het lint er niet meer door! Ik heb de goede kanten op elkaar gelegd en begin net onder het onderste stiksel van de tunnel te naaien. Om goede scherpe hoeken te krijgen, naai ik in de hoek één steek op ongeveer 45 graden. De steken daarna naai ik op 45 graden van die ene steek zodat je alsnog een hoek van 90 graden krijgt (ik hoop dat dit een beetje duidelijk is…). De hoek knip ik dicht langs het stiksel weg.IMG_3178

Als laatste stik ik bovenkant van de tunnel nog op elkaar. De zak is nu klaar. Nadat ik de naden heb open gestreken, kan de zak gekeerd worden.IMG_3179

Om het lint door de tunnel te krijgen, gebruik ik een veiligheidsspeld. Op deze manier gaat het lint makkelijk door de tunnel.IMG_3180

Nu nog een knoop aan de uiteinden van het lint en klaar is de pyjamazak! Of knuffelzak, of knikkerzak…

IMG_3182

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam