Creatieve berichten over quilten

Ervaar het quilten met de nieuwe BERNINA Q24 longarm machine

Andrea Kollath heeft haar eigen quilt voor het eerst gequilt op een van de BERNINA Q24 longarm machines in het Creative Center in Steckborn en schreef op de Duitse blog hoeveel plezier ze daarin gehad heeft en hoe gemakkelijk dat ging.

In het Creative Center in Breda staan sinds kort ook 4 van deze nieuwe longarm machines en kun je daar zelf je quilt komen quilten, met de hulp van een ervaren longarm quilter. De huurdagen worden steeds op de BERNINA website en in de longarm nieuwsbrief bekend gemaakt. Als je echt alles wilt leren over het quilten met een longarm machine, dan kun je ook deelnemen aan een van de cursussen.

Dit schrijft Andrea:

Afgelopen weekend heb ik als cursusleidster twee cursussen mogen geven in het Creative Center in Steckborn en had aansluitend de unieke gelegenheid om mijn quilts, bij wijze van proef, op de nieuwe Q24 longram machine te quilten! Ik wil mijn ervaringen daarmee graag met jullie delen.

Mijn quilt is een Scrap Log Cabin, bestaande uit 20 blokken van elk 40 x 40 cm met een totale afmeting van ongeveer 160 x 200 cm. Voor de achterkant moest ik een geruite stof met een tussengezette baan rood gestipte stof vergroten, om een afmeting van 180 x 220 te krijgen – Achterkant en tussenvlies moeten minstens aan alle 4 de kanten ongeveer 5 tot 10 centimeter groter zijn als de eigenlijke afmetng van de quilt.

Sarah Caldwell, een medewerkster van BERNINA, was zo vriendelijk om me bij het inspannen van de materialen en mijn eerste stappen met de Q24 te begeleiden.

Allereerst span je de achterkantstof op de daarvoor bestemde rol. De onderste stofrand wordt vanuit het midden met lange spelden aan de rand van de stevige canvas stof gespeld, die al aan de rol vastgemaakt is. De bovenrand van de achterkant stof spelt je op dezelfde manier aan het canvas op de “Take-up rol” – daar wordt naderhand het deel van de quilt op gerold dat al gequilt is.

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 2

Aansluitend leg je het vlies tussen de rollen op de opgespannen achterkant stof, het vlies ligt los tussen de ingespannen quilttop en achterkant stof. Tot slot van de voorbereidingen wordt de quilttop aan de daarvoor bestemde rollen bevestigd.

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 1

Op de foto kun je de middenmarkering (donkere streep die haaks op de kant staat) op de lichte canvas stof zien. Aan de hand daarvan kun je zowel de top als de achterkant zeer precies op het midden plaatsen. Met de spelden wordt dan vanuit het midden naar de zijkanten toe de stof aangespeld. De quilttop wordt dan met de bovenrand op de achterkantstof plus vlies gelegd en vervolgens met de spelden vastgezet.

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 3

Aan de beide zijkanten helpen twee klemmen aan een elastisch koord om de achterkantstof strak te houden.   In de instructievideo die BERNINA gemaakt heeft, kun je de stappen die ik tot nu toe beschreven heb, ook nog eens bekijken. 

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 4

Nadat de verschillende materialen ingespannen waren, moest het (zeer grote) spoeltje van garen worden voorzien. Het principe is hetzelfde als bij de normale BERNINA naaimachines. Het garen wordt vanaf de garenklos, die vooraan op de machine staat, over een geleider naar het spoeltje geleidt, even een stukje om het spoeltje rollen, het hendeltje indrukken en dan wordt het spoeltje automatisch opgespoeld.

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 5

De spoelhuls lijkt ook op die van de normale BERNINA naaimachines, hij is alleen wat groter. Heel erg practisch vind ik dat je de draadspanning van de spoelhuls kunt testen met een meetapparaatje! Afhankelijk van het resultaat kun je met de stelschoef de druk van de veer op het garen instellen en naderhand weer controleren. Daarmee kun je zeker stellen dat de onderdraadspanning altijd perfect aan het garen is aangepast.

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 6

Zoals je op de foto kunt zien, lijkt ook de grijper en het inzetten van de spoelhuls op wat je van je eigen machine al kent. Op deze foto zie je ook de beide BSR (BERNINA Steek Regulator) sensoren, die links en rechts van de grijper zijn gepositioneerd. In de folder van de BERNINA Q24 staat “de Q24 is uitgerust met de BERNINA longarm steekregulator. Geheel geintegreerd, helpt deze u met twee sensoren, om elke steek exact gelijk lang te naaien! Onafhankelijk van de snelheid waarmee u quilt. De BSR heeft drie modi, de BERNINA longarm steekregulator zorgt zelfs bij steeds wisselende naaisnelheden, steeds voor een gelijke steeklengte. U heeft de keuze uit drie verschillende BSR-instellingen, waarvan één rijgmodus.”

Het inrijgen van de bovendraad brengt ook geen moeilijkheden met zich mee, zodat de machine nu helemaal startklaar is.

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 7

Zoals reeds hierboven beschreven biedt de BSR verschillende mogelijkheden, die je met het touchscreen op de kop van de machine in kunt stellen. De rijgmodus is BSR3. In dit programma kun je kiezen tussen verschillende steeklengtes die aangegeven worden als SPI, wat stitches per inch = steken per inch, betekent. Je kunt kiezen uit 1, 2 of 4 steken per inch. Voor het rijgen van mijn quilt heb ik voor 2 SPI gekozen.

Op het beeldscherm zie je onderaan een rij met 4 symbolen: 1. Naaivoet positie boven/onder , 2. Aan-/afhechten, 3. Naaldpositie boven/onder en 4. Start/Stop. Deze symbolen geven aan, welke functies in de knoppen op de handvaten zijn geprogrammeerd. Functie 1 en 2 zijn onder de knop op het linker handvat geprogrammeerd en functie 3 en 4 rechts. Je kunt zelf instellen welke functie je onder welke knop wilt hebben, zodat het het beste bij je past.

Ik ga hier heel bewust alleen op de dingen op het beeldscherm in die voor mijn projekt van belang waren – er zijn zoveel mogelijkheden die je kunt instellen. Maar ondanks dat je veel mogelijkheden hebt, is de bediening en instelling steeds heel gemakkelijk, overzichtelijk en zeer intuitief.  De symbolen zijn logisch en lijken heel erg op de symbolen op de gewone, kleine machine. En mocht je het toch even niet meer weten, dan kun je in het hoofdmenu de helpfunctie inschakelen.

Meer over de functies en het beeldscherm vind je in deze informatieve video van BERNINA International 

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 8

Op het handvat bij mijn rechterhand, zie je de schakelaar waar ik het zojuist over had.

Op deze afbeelding zie je, hoe ik de quilt rijg, met behulp van de BSR-rijg functie. Dit heb ik niet alleen aan de bovenrand van de quilt gedaan, maar ik heb het gehele oppervlak rondom geregen – daarmee stel ik zeker dat over het hele oppervlak de stoffen netjes op elkaar liggen. De rijgdraden laten zich naderhand weer eenvoudig uit de quilt verwijderen. Ook zie je hier dat ik een van de handvaten, waarmee ik de machine beweeg, in dit geval omhoog gezet heb. Om te rijgen leek mij dat practischer. Later bij het quilten heb ik de beide handvaten weer parallel beneden gepositioneerd. De handvaten kunnen eenvoudig in de juiste positie geplaatst worden door het openen van de klemmen op de stangen van de handvaten. Op den duur weet je zelf wat de prettigste positie voor jou is.

Overigens is ook de hoogte van het gehele quiltframe individueel aan te passen. Zo hoef je niet te bukken als je lang bent of op je tenen te gaan staan, als je wat kleiner bent, zoals ik 🙂

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 9

Ongeacht hoe snel of langzaam de machine bewogen wordt, de steek blijft altijd even lang!

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 10

Nadat de te quilten oppervlakte geregen was, kon ik met het echte werk beginnen! Daarvoor heb ik de BSR1 modus gekozen – SPI 10 betekent 10 steken per inch en de basissnelheid is op 250 steken per minuut ingesteld. Deze instellingen kunnen eenvoudig veranderd worden met de plus- en minsymbolen of met het schuifje. Het gaat hier om een fabrieksinstelling, die voor een eerste begin zeer aan te bevelen is. Als je vaker met deze machine werkt en je eigen voorkeursinstellingen wilt opslaan, dan kan dat – Op het beeldscherm zie je een icoon met een lijstje en het symbool P1. Hier kun je je eigen instellingen voor steeklengte, snelheid en draadspanning opslaan, een naam geven en gemakkelijk weer oproepen.

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 11

En toen kon ik eindelijk aan de slag! Er is absoluut geen krachtsinspanning voor nodig, langzaam of snel… alleen maar naar eigen wens en met de hulp van de beide (of één van de …) handvaten, de machinekop heen en weer bewegen, zodat de quiltlijnen gevormd worden. Je komt echt snel in een Flow!!. De dikke naden zijn geen probleem, de machine gaat er moeiteloos overheen. Je hebt al snel het gevoel dat de top uit een enkele stof bestaat, zo eenvoudig gaat de machine over zelfs de dikste naadtoeslagen. Door de LED-verlichting over de hele arm, boven het naaibereik, is deze altijd optimaal verlicht en kun je de details op de quilt en de quiltlijnen goed zien. Dat is vooral belangrijk als je – niet zoals ik hier – de verschillende delen met verschillende en ingewikkelde patronen wilt quilten.

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 13

Aan de andere kant van het quiltframe aangekomen, hecht je het draadeinde af en knipt de draden af…

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 14

…. en dan rol je het deel van de quilt wat je zojuist gequilt hebt op de “Take up rol”. Tegelijkertijd wordt van de beide andere rollen een volgend stuk van de stof getrokken, zodat je het volgende stuk kunt quilten. Voordat je verder gaat, moet je dan wel dat deel weer rijgen.

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 15

Ondanks de grote spoel is ook hier de onderdraad wel eens op – geen probleem: spoel er uit en opnieuw opspoelen. De spoel er weer in en zoals bij de “normale” naaimachine voor het starten met naaien, eerst de onderdraad naar boven halen, even vasthouden en dan kun je weer verder gaan 🙂

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 16

Als je onderaan de quilt aangekomen bent, dan maak je hem los van de rol en speld je de rand op de tussenvulling en achterkantstof. Dan de onderste stofkant rijgen met BSR3 en het laatste stuk gaan quilten.

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 17

Ik heb de hele tijd een glimlach op mijn gezicht gehad, omdat ik er zo veel plezier in had om mijn eigen quilt op zo’n ontspannen en probleemloze manier op deze fantastische machine te kunnen quilten. Geen pijn in mijn nek, geen geworstel met de quilt onder de machine, geen plooien aan de achterkant, altijd een gelijke steeklengte – als dat geen reden is om de hele tijd te glimlachen… Maar ik was wel veel te snel klaar!

Quiltmanufaktur - Bernina Q24 Longarm - Wonky Log Cabin 2015 18

De afgewerkte quilt van de machine halen was toen nog kinderspel. Aansluitend heb ik toen nog de machine weer in de oorspronkelijke teostand terug gebracht, dat betekent: het canvas weer terug op de rollen gerold, spoeltje leeggemaakt en de machine schoongemaakt – want binnenkort worden er in het Creative Center weer cursussen gegeven op deze Q24. En ik kan jullie van harte aanbevelen om aan een van deze cursussen deel te nemen.

Quiltmanufaktur - Wonky Log Cabin - Fleißige Bee´chen 2015 (1)

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam