Creatieve berichten over naaien

5 dingen die ik heb onthouden uit mijn eerste overlockles

Precies drie jaar geleden ging ik voor het eerst achter mijn naaimachine zitten om een rokje te maken voor mijn dochter. Een paar jaar later kwam ik op het punt dat ik mijn kledingstukken netter wilde afwerken, zodat het lijkt alsof het uit de winkel komt. Daarom verklap ik jullie graag wat ik heb onthouden uit mijn eerste overlockles.

1. Bij een overlockmachine gebruik je meerdere draden tegelijk
Wat het mooie effect geeft bij een kledingstuk dat je afwerkt met een overlockmachine, is dat de verschillende draden over de rand heen gaan waardoor de stof niet gaat rafelen en mooi afgewerkt is. Wanneer je drie draden gebruikt, kan je de stof al afwerken. Wanneer je 4 draden gebruikt, kan je stukken aan elkaar naaien.

2. Laat nooit kopspelden zitten in je stof
Een overlockmachine heeft vlijmscherpe mesjes, waarmee de stof eerst netjes wordt gesneden, voordat de draden om de rand worden genaaid. Wanneer je kopspelden laat zitten in je stof, kunnen de messen kapot gaan, doe dit dus nooit!

3. Met een overlockmachine kan je verschillende afwerkingen maken
Je kan er je werkstuk mooi mee afwerken zodat het niet gaat rafelen, je kan gaan decoreren met speciale steken, je kan gebruik maken van een rolzoom als afwerking of decoratie, je kan twee keer zo snel rimpelen als met een gewone naaimachine. Een overlockmachine is ook veel sneller als een gewone naaimachine en oh wat hou ik van het geluid van een overlockmachine!

lobke1

4. Een overlockmachine is niet zo moeilijk in te rijgen

De overlockmachine die ik thuis heb staan (BERNINA 800DL) bevat een handig kleurenschema, zodat je gemakkelijk kunt volgen hoe elke draad in de machine geregen moet worden. Wanneer je het een paar keer zelf hebt gedaan, heb je het vrij snel onder de knie! Tip uit de naailes: rijg eerst de machine in met vier verschillende kleuren en oefen een paar keer op een proeflapje. Als je het inrijgen goed onder de knie hebt, kan je de draden bovenaan doorknippen, het nieuwe garen eraan knopen en doortrekken. Wel opletten, dat de knoop niet te dik is zodat hij nog door de naalden gaat.
Dit is een handig filmpje:

 5. T-shirts en jurkjes van tricot zijn supergemakkelijk te maken met een overlock

Waar ik vroeger hard op vloekte op mijn gewone naaimachine, maak ik nu supersnel op een overlockmachine, omdat ik nu de delen meteen aan elkaar naai terwijl ze worden afgewerkt! Zelfs leuke t-shirts en jurkjes maken voor mijn kinderen is een wereld die helemaal is opengegaan voor mij.

lobke2

Conclusie? Mijn overlockmachine en ik zijn beste vriendjes en zouden niet meer zonder elkaar kunnen!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam