Creatieve berichten over naaien

Demo tijdens het stoffenspektakel

Afgelopen woensdag stond ik op het stoffenspektakel in Barneveld. Voor mij weer een uitdaging om iets nieuws te demonstreren. Dit keer waagde ik me aan de sjaal uit de Inspiration van het voorjaar 2015.

Titel_Inspiration61_NL300

sjaal

Ik had hem al een keer gemaakt,en ook op het blog laten zien, maar nu heb ik er een andere draai aan gegeven: ik heb hem op de overlocker gemaakt. Ik heb hem niet afgekregen, maar later thuis afgemaakt.

DSC01385

Ik heb gekozen voor een katoenen tricot en er garen bij gezocht, of eigenlijk andersom. De grote bol garen zag ik ergens in een winkel liggen en dacht: daar kan ik wel wat mee. Ik vond de kleuren en de structuur heel mooi, de roze katoen had ik nog en het blauwe bolletje heb ik erbij gekocht.

Ik begin met het locken van een aantal platte naden. Ik heb gewerkt met de BERNINA 1150MDA. De spanning heb ik aangepast, maar deze is ongeveer voor alle BERNINA’s gelijk. De linkernaaldspanning 1, bovengrijper 4, ondergrijper 6, differentieeltransport tussen 1,5 en 2, steeklengte 2, snijbreedte 4. Dit is alleen van toepassing voor de overlockers 1150MDA en de 1300MDC.

DSC01377

Hier heb ik de naad al los getrokken, daarna rijg ik er met een stopnaald een katoenen draad door.

DSC01381

De draad rijg ik er twee keer door, om en om, zie de foto.
Dan moet de dikke draad er nog tussen.
Ik leg de draad op de goede kant van de stof.

DSC01391

Daarna vouw ik de bovenkant terug, zo ligt het draadje opgesloten en lock ik het vast.

DSC01388

Dan kun je de naad open trekken.

DSC01389

Lukt super, ik vind het helemaal leuk.

Dan nog wat platte naden met decoratief garen op de bovengrijper. Hiervoor gebruik ik wooly woepsy van Bart en Francis, omdat ik dit nog in de juiste kleur had. Bij dit garen pas ik ook de bovengrijperspanning aan, deze gaat naar 3, de overige blijven zoals ik hierboven had beschreven voor de platte naad.

Nu nog een aantal stiksels maken, totdat de hele sjaal gedaan is.
Daarna lock ik hem rondom met een platte naad met de dikke draad ertussen.
Ik vind dat de rand dan wel iets mag golven, dus zet ik mijn  differentieeltransport op 0,7.  De steeklengte gaat naar 3,5, en ik werk met mijn rechternaald, de naaldspanning staat op 1. Mijn linkernaald heb ik verwijderd. Het is misschien een beetje vreemd, enkele stof, en dan een platte naad, maar nu kan ik de draad lostrekken, zodat deze aan de onderkant van de rand zit.

Om het helemaal af te maken, knip ik stukjes van het dikke gedeelte van de draad en daar maak ik bloemetjes van. Deze zet ik met de naaimachine even vast.

DSC01394

Nu heb ik in dezelfde kleur nog een shirt gemaakt, en ik heb nog stof, het lichte roze, voor een jasje. Shirt is klaar, jasje moet nog.
Zo zie je nog maar weer eens, de lockmachine is niet alleen voor afwerken.

Wil je ook zo’n sjaal maken, ik geef in Barneveld op 10 november een workshop om deze sjaal te maken, je kunt dan kiezen of je hem met de lock of naaimachine maakt. Als je de sjaal maakt  met de naaimachine kun je allerlei voetjes uitproberen.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam