Creatieve berichten over quilten

Een stekenlap met siergaren

Op veel naaimachines zitten een heleboel siersteken, zo ook op de Bernina 550 QE. Op beurzen demonstreren wij vaak met multi-colour garen en siersteken. Vaak zeggen mensen dan dat het zo jammer is dat ze zo weinig gebruik maken van de siersteken. Dat is ook zo want je kunt er heel veel leuke dingen mee doen. Voordat je daar mee kunt beginnen moet je eigenlijk eerst meer over je steken weten. Een plaatje in een boek of op je naaimachine zegt maar heel weinig over hoe de steek er uiteindelijk uitziet. Daarvoor moet je hem eerst uit stikken.

Siersteken op de Bernina 550

Siersteken op de Bernina 550

Ook het garen dat je voor je steek gebruikt, heeft invloed op het resultaat.  Hetzelfde geldt eigenlijk voor multi-colour garens. Ze kunnen er prachtig uitzien op de klos of garenkaart maar je weet pas wat het op je werk doet als je er mee gaat stikken.

Mirage

Mirage

Omdat ik graag wil laten zien hoe mooi onze Mirage (multi-colour rayon 30wt garen) is en omdat ik de siersteken op de Bernina 550 wil uitproberen ga ik en stekenlap maken. Ik stik met alle kleuren Mirage (40) een rechte lijn in stiksteken, siersteken en een dichte zigzag. Zo zie ik het effect van het garen in verschillende steken.

Stekenlap

Stekenlap

Op eenvoudige naaimachines zitten vaak geen siersteken. Gelukkig vaak wel een aantal ‘nuttige’ steken en die zijn ook heel mooi als je ze met een siergaren stikt. Zelf houd ik erg van rechte steken en zigzag steken.

Nuttige steken op de Bernina 550

Nuttige steken op de Bernina 550

Op mijn stekenlap kun je zien hoe leuk dat er uitziet met een mooi regenboog garen.

Stekenlap

Stekenlap

Ik werk op een katoenen lap met een tussenvulling. Je kunt de lap zo groot (of klein) maken als je zelf wilt. Als ik alle kleuren gestikt heb, ga ik de lap verder afwerken met een achterkant en een bies.
Wil je ook zoiets maken? Je kunt ook een stekenlap maken met 1 kleur garen. Wil je toch meerdere kleuren of types garen testen of eigenlijk je eigen steken/garen kaart maken met WonderFil garen? Dat kan, meld je aan voor een workshop Threaducation in het WonderFil Threaducation Centre in Epe. Je kunt dan een hele dag komen spelen met de WonderFil garens. Je leert van alles over garen en hoe je het kunt gebruiken en het geleerde kun je ook meteen in de praktijk brengen.

WonderFil Threaducation Centre

WonderFil Threaducation Centre

Naast workshops Threaducation, gebeurt er nog veel meer in het WonderFil Threaducation Centre. Wil je op de hoogte blijven? We hebben nu ook een facebook pagina: Wonderfil Threaducation Centre NL

Herma de Ruiter

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvia Kaptein BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Altijd handig om steken vantevoren uit te proberen, zeker ook om te zien hoe de ‘stappen’ van elke steek opgebouwd zijn… dit ivm. kunnen herstellen als je bv. met dit soort steken aan het quilten bent, en tussendoor de draad breekt, of er een verstoring in het quilten optreedt, Dan is het prettig om ‘de steek’ weer op te kunnen pakken op de juiste plek. Heeft iemand dit al eens aan de hand gehad?

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam