Creatieve berichten over borduren

Punchen met je naaimachine; ja of nee….

Punchen met je naaimachine, of toch beter een aparte punchmachine? Deze vraag kwam aanbod tijdens de workshop draadschilderen in Het Creative Center in Breda laatst. Veel dealers raden af om met je naaimachine te punchen omdat het slecht is voor je naaimachine. Ik ben het niet helemaal met ze eens. Maar ik begrijp ze wel. En dat komt omdat de machine niet goed wordt schoongemaakt. Wat zou er gebeuren als je in je stofzuiger nooit  een andere zak zou doen. Wat dus heel belangrijk is, dat je, je naaimachine, en vooral je spoelhuis goed schoonmaakt, na het punchen, en is het een groot project, dan tussendoor ook nog!!!!

Dan heeft het wel veel meerwaarde, om te punchen met je naaimachine, zeker als je dan een machine hebt met 9mm, en een borduurmodule.

Met het projekt wat ik jullie nu wil laten zien, heb ik met de borduurmodule gepuncht.
Zelf een patroontje gemaakt in de software, V 7 Designer Plus

Open de software, en kies een stempelpatroon. Bij monogram en ornamenten.

punchen1

punchen2

Ik heb gekozen voor 18a. Klik op Ok, klik met je rechtermuisknop op het linkerblokje, daarna op de rechtse, en houd je de shift toets ingedrukt, je verschuift je muis, en je patroon vergroot. Heb je de juiste maat, dan druk je op je spatiebalk, en je patroon is klaar.

punchen3

punchen4

Nu trekken we de lijn over met punchwork, we selecteren het blokje met punchwork, en trekken daarna de buitenste lijn over.

punchen5

Sluiten af met enter, en je punchpatroon is klaar.

puncheb 6

Nu zie je rechts de stikvolgorde. De eerste is het patroon die ik als eerste had gemaakt, deze wil ik nog gebruiken, ik selecteer deze opnieuw, en kies als stiklijn, drievoudige omlijning.

punchen7

Nu verander ik de volgorde, want deze drievoudige omlijning wil ik over het gepunchte heenzetten. Ik heb hiervan al een proefje gemaakt, ik wil het namelijk doen met voetje 43, ik heb namelijk een hele mooie dikke draad die bij mijn punchwerk past, maar deze is eigenlijk iets te dun, maar als ik een drievoudige steek gebruik gaat het goed.

Het materiaal wat ik gebruik om te punchen is Bayardine, van Bart en Francis, en ook de draad komt bij Bart en Francis vandaan.DSC01370

En dan naar hartelust combineren, met een en hetzelfde patroon, ik ga er een shirt van maken, van een stevige tricot (Punta di Roma) en heb er een mooie gebloemde tricot bij gevonden waar ik de bloemen van ga uitknippen.

DSC01354

Als patroon gebruik ik weer mijn basispatroon van een shirt.
Ik heb de schoudernaden aan elkaar gestikt, en dan ga ik het patroon eerst bewerken.
Voordat je begint met punchen wordt er eerst een lijn gestikt, zodat je weet waar je, je vezels of wol moet neerleggen.

DSC01358

Nu de steekplaat, de naald en voet verwisselen, vezels op de stof leggen, en punchen maar!!

DSC01360

Ik heb het patroon twee keer gepuncht, en de tweede keer op de plekken die nog niet vol genoeg zijn iets Bayardine bij gelegd. Voor het rugpand heb ik 3 van deze vormen gepuncht, daarna de machine schoongemaakt, en voetje 43 erop gezet.

DSC01352

DSC01353

Dit is het resultaat van 3 takken, behoorlijk vies!!!! En dus schoonmaken!

Nu met voet 43 erover heen borduren. Omdat het garen eigenlijk net iets te dun is heb ik in der software gekozen voor een drievoudige steek, hierdoor stikt het de draad beter vast.

DSC01361

Wordt toch wel heel erg leuk!

DSC01375

En zo is dan de achterkant geworden met de bloemen er nog op, dit heb ik met de BSR gedaan. Het garen wat ik hiervoor gebruikt heb is katoen multigaren silk-finish van mettler.

DSC01376

Hier zie je dat ik op de mouw nog wat andere patroontjes heb toegevoegd.

DSC01374

En het voorpand. Op de bies heb ik voordat ik deze in het voorpand heb gezet ook met voetje 43 nog een randje gestikt.

Laat de herfst maar komen!

Dus zoals je zie punchen kan prima met je naaimachine, maar maak wel je machine schoon!!!! 

Ik heb het na ieder pand gedaan.

 

Nu is mijn projekt klaar, ook van voetje 43 krijg je wat meer stof, dus weer machine schoonmaken, en een drupje olie geven!!!

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam