Creatieve berichten over quilten

Freehand quilten met de BSR

Op mijn nieuwe BERNINA 770QE zitten prachtige (quilt- en)siersteken, waar je je quilts prima mee kunt versieren. Voor het ‘gewone’ quiltwerk is er de mogelijkheid om de BERNINA SteekRegulator (BSR) te gebruiken, en dat is een manier van quilten die ik me even eigen moet maken. Overigens, de BSR is in november en december het Accessoire van de Maand. Naast een aantrekkelijk prijsvoordeel ontvang je ook een gratis Superior garenpakket t.w.v. € 160,- en een gratis jaarkalender voor 2016 met allemaal BSR-projecten!

DSCF3929

Jarenlang ben ik gewend om te quilten uit de vrije hand, op verschillende machines.  Dat freehand quilten doe ik bij voorkeur, omdat een quilt dan heel persoonlijk wordt, en de quiltmotieven ter plekke aangepast kunnen worden aan het werkstuk dat ik op dat moment maak, of dat nu een landschapsquilt is of een quilt met patchwork. Het maakt dan ook niet uit of je langere en kortere steken maakt, of de steken ongelijk zijn, het gaat om de algemene uitstraling van de quilt.

Met de BSR is het wel mogelijk om alle steken gelijk te krijgen, en – heel belangrijk – ook de spanning is goed aan te passen, waardoor het werk er prima uitziet, zonder lussen of vreemde steken. Als je met symmetrische patronen werkt, of veermotieven maakt die met een afstekende kleur garen gequilt worden, dan vallen de gequilte steken extra op, dus dan wil je graag gelijkmatige steken zien.

DSCF3931

Om het in mijn vingers te krijgen, ben ik gaan oefenen op een proeflapje. Daarbij heb ik gewerkt met de BSR-modus 2: het quilten stopt zodra ik de sandwich niet meer beweeg, en dat vind ik prettig als ik aan het oefenen ben. (Bij BSR-modus 1 blijft de machine doorgaan met quilten – dat kan heel spannend zijn als je wilt stoppen en niet in de gaten hebt wat er verder gaat gebeuren..!) Verder merk ik dat ik graag met de voetpedaal werk, ipv. met de start/stop knop: een persoonlijke voorkeur, die voor iedereen anders zal zijn. Ook weer een kwestie van uitproberen.

DSCF3934

Eerst wat gebogen vormen quilten, een soort bloem, dan wat veermotieven, met daaromheen diverse krulletjes en boogjes, en wat rechte lijnen… en dan zie ik hoe handig alles gaat. En dan gaat het sneller en sneller totdat…. er een pieper afgaat.. nou, ik kan jullie verzekeren dat ik in het begin heel wat piepjes heb gehoord! En dat betekent dat ik te snel ging met quilten. Anders dan dat ik zonder BSR uit de vrije hand quilt. Aanpassen dus, want het blijft prachtig hoe netjes de steken worden.

DSCF3935

En kijk eens naar de achterkant! Hoe mooi de steken qua spanning ook daar zijn. Niet alleen de voorkant is belangrijk, ook de achterkant telt mee: denk maar eens aan de quilttentoonstelling OEQC in Maastricht, waar alle quilts in de vrije ruimte hangen, en waar dan ook de achterkant van elke quilt te zien is!

Hoewel het dus nog even wennen is, weet ik wel dat ik veel meer met de BSR ga quilten, en dat is maar goed ook, want er liggen nog flink wat tops te wachten om tot een quilt omgetoverd te worden!

Als je af en toe wilt zien wat ik zoal maak, kijk dan op mijn facebookpagina Sylvia’s Art Quilts Studio.

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam