Creatieve berichten over quilten

Paper Piecing

Op de een of andere manier (vast via Pinterest) was ik op de website van Maaike Bakker terecht gekomen. En wat een leuke paper piecing patronen heeft zij! Alleen ben ik helemaal niet bekend met Paper Piecing. Totdat ik via Craftsy de gratis les “Craftsy Block of the Month 2012” ging bekijken. Daar werd in één van de lessen de techniek van Paper Piecing uitgelegd. Daarna heb ik het (engelstalige) boek van Maaike Bakker besteld (waar trouwens ook gewoon een uitleg in staat….).

IMG_3613

Om mezelf een beetje bekend te maken met de techniek, ben ik begonnen met het maken van een placemat dat uit drie patronen bestaat. Ik heb de drie patronen uit het boek gekopieerd op gewoon normaal kopieerpapier. 

Het patroon is verdeeld in vlakken die genummerd zijn.

IMG_3615

Als je een blok in elkaar gaat zetten, dan moet je op een gegeven moment de gestikte lijn vouwen. Als voorbereiding hierop  is het handig om alle lijnen (behalve de buitenste lijnen) een keer te stikken maar dan zonder garen. Hiervoor pas ik de instellingen van mijn machine aan zodat ik geen melding krijg dat er geen garen is.

IMG_3616

Ik stik alle drie de patronen door met een rechte stiksteek met steeklengte 1.

IMG_3620

Om te controleren of je geen lijn gemist hebt, kan je het patroon even tegen het licht houden. Je ziet dan heel snel of je alles gehad hebt.

IMG_3621

Het is de bedoeling dat ieder vlak bedekt wordt met een stof. De patronen die ik gekozen heb, hebben drie verschillende stoffen. Ik heb hiervoor de volgende stoffen gekozen:

IMG_3622

Op het patroon heb ik met stift aangegeven welke kleur ik het vak wil hebben. Op deze manier heb ik een extra controle voor mezelf.
IMG_3623

Nu ga ik de stof knippen. Ik zorg er voor dat de stukken die ik knip het vlak ruim bedekt. In de onderstaande foto zie je het stuk stof voor vlak 3.

IMG_3624

Ik knip de stof op volgorde van het patroon, dus voor vlak 1 de grijze stof, voor vlak 2 de roze stof, voor vlak 3 de grijze stof enz. De stukken stof die je knipt hoeven niet “netjes” te zijn, als ze het vlak maar bedekken. Hierna strijk ik alle stukken geknipte stof. En dan heb ik een mooie stapel, in de juiste volgorde.
IMG_3625

De stukken stof ga je stikken op de lijnen tussen vlak 1 en vlak 2, daarna tussen vlak 2 en vlak 3 enz. In de onderstaande foto heb ik de lijn die je gaat stikken om vlak 1 en vlak 2 aan elkaar te naaien rood gemaakt.IMG_3615a

De stukken stof komen aan de achterkant van het patroon. Je begint met een stuk stof dat vlak 1 (bij mij de grijze stof) ruim bedekt en een stuk stof dat vlak 2 (bij mij de roze gespikkelde stof) ruim bedekt. De stof voor vlak 1 leg je met de goede kant naar boven op vlak 1. De stof voor vlak 2 leg je met de goede kant op de stof voor vlak 1. Ik heb er goed op gelet dat ik stof voor vlak 2 zo neer leg, dat wanneer ik de stof voor vlak 2 naar boven strijk, vlak twee ook helemaal bedekt is. Ik heb de stoffen met een speld vastgezet.
IMG_3626

Voor het naaien van de naad tussen vlak 1 en vlak 2 draai je alles om zodat de stof onder ligt en het papier boven. Op deze manier leg je het onder je naaimachine en begin te stikken (trouwens nog steeds met steeklengte 1). Ik gebruik hiervoor voet 37D. Met deze voet heb je goed zicht op wat je doet.
IMG_3627

Als je de lijn tussen vlak 1 en vlak 2 gestikt hebt, dan vouw je het papier op deze stiklijn terug (vlak 2 komt dan boven op vlak 1). Op deze manier kan je heel makkelijk de naadtoeslag bijsnijden.
IMG_3628

Ik heb de naad zo bijgesneden dat ik nog een halve centimeter naadtoeslag over heb.
IMG_3629

Hierna strijk ik de stof van vlak 2 naar boven.
IMG_3630

Nu kan ik op de stof van vlak 2, de stof voor vlak 3 leggen met de goede kanten op elkaar. Vervolgens speld ik de stoffen weer vast, draai alles om en naai op het papier de lijn tussen vlak 2 en vlak 3. Op deze manier werk ik het hele patroon af. Als ik twijfel of ik de stof wel goed heb neergelegd om het hele vlak te bedekken, dan speld ik de stof vast op de lijn waar ik straks ga stikken.
IMG_3632

Ik klap de stof terug en kijk tegen het licht in of de stof inderdaad het hele vlak bedekt. Het is de bedoeling dat vlak 4 met de stof bedekt wordt, dus ik heb ruim voldoende.
IMG_3634

Nadat ik het hele patroon heb gedaan, ziet het er zo uit.
IMG_3636

Nu kan ik de zijkanten bijsnijden.
IMG_3637
Als laatste nog het papier aan de achterkant weghalen zodat het blok in de placemat gebruikt kan worden.
IMG_3638
De andere twee patronen maak ik op dezelfde manier. De twee patronen van de kopjes zijn kleiner. Als de kopjes klaar zijn, naai ik eerst deze twee patronen aan elkaar.
IMG_3652
Hierna kan ik de patronen van de kopjes vastnaaien aan het patroon van de theepot.
IMG_3653
In het patroon van de placemat staan nog twee randen die om de patronen heen genaaid worden.
IMG_3654
Nu is het tijd om de placemat verder af te werken. Als onderkant van de placemat gebruik ik de gebloemde stof. Ik leg deze stof met de goede kan naar beneden. Ik neem de stof veel ruimer dan de afmetingen van de bovenkant.
IMG_3655

Hier bovenop leg ik de tussenvulling. Ik gebruik voor de tussenvulling dezelfde afmeting als voor de onderste stof.
IMG_3656

En daar bovenop weer mijn gemaakte patronen.
IMG_3657

Nu was het mijn bedoeling om de drie lagen met veiligheidsspelden op elkaar te houden. Ik dacht dat ik veiligheidsspelden had, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Of ik heb ze ergens zo goed opgeborgen dat ik ze niet meer kan terugvinden. In plaats van veiligheidsspelden, heb ik rijggaren gebruikt.
IMG_3658

Nu kan ik lekker neuzen tussen alle steken op mijn machine om te kijken welke ik ga gebruiken. Ik heb een aantal proefjes gemaakt, en ik heb gekozen voor steek 1352.
IMG_3659
Met deze steek naai ik om de contouren van de theekopjes en de theepot.
IMG_3660

Nadat ik alles heb doorgestikt, knip ik de onderste stof en de tussenvulling bij zodat deze lagen even groot zijn als de bovenste laag.
IMG_3663

Als laatste moet er nog een bies om de placemat heen. Hier zie ik wel een beetje tegen op, want hoe krijg ik de hoeken mooi? Ik had het al eens eerder geprobeerd en wat niet tevreden over het resultaat. Ik heb op youtube de nodige filmpjes bekeken en had een methode gezien die ik graag wil uitproberen.
Ik maak eerst een bies die lang genoeg is voor de hele placemat. Ik red dit niet met één strook en naai meerdere stroken op elkaar. Hiervoor leg ik de uiteinden van de stroken met de goede kanten op elkaar zodat er een hoek van 90 graden ontstaat. Ik stik de stroken van de linker bovenhoek naar de rechter onderhoek. Ik strijk de naad open en knip dit bij.
IMG_3664

Ik leg de strook met de goede kant op de goede kant van de placemat. Ik stik tot de hoek.
IMG_3665
De rest van de strook vouw ik omhoog.
IMG_3666

Dan vouw ik de strook weer terug, gelijk aan de bovenkant van het stuk dat ik gestikt heb.
IMG_3667

Daarna stik ik de betreffende kant weer van boven naar beneden.
IMG_3668

Op deze manier stik ik de bies rond de hele placemat. Hierna vouw ik de bies naar de achterkant van de placemat en ik speld de bies vast.
IMG_3669

Bij de hoeken de stof goed vouwen zodat je een mooie hoek krijgt.
IMG_3670
Ik naai de bies met de hand vast aan de achterkant. En dit is het eindresultaat.

IMG_3672

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • sjaantje54 BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb hier in Groningen een workshop gevolgd bij Maaike. Wat een bijzonder mens is dat. Echt heel gezellig en casual. Ik heb haar boek A Paperpieced Garden gekocht en ga daar binnenkort de vaas met tulpen uit maken. Ik heb een vraagje over je opmerking over het eerst “voorstikken” zonder garen. Ik heb sinds kort de B780 maar ik kan nergens in de handleiding vinden hoe de machine zo in te stellen dat ie niet begint te piepen omdat er geen spoel of garen is. Ben ik kippig? Via Craftsy heb ik in een cursus over FreeMotionQuilten gezien dat ze daar een soort van “Grid” maakt met speciaal quiltpapier van Golden Thread. Leek me erg handig, maar ik krijg het niet voor elkaar zonder steeds dat irritante gedoe van: er is geen draad in de spoel of op de garenpen. Kun je mij wat wijzer maken?

  • Ellen van Steeg BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Sjaantje, wat ontzettend leuk dat je een workshop bij Maaike hebt gevolgd. Volgens mijn leer je dan een hoop!

   Goed nieuws met betrekking tot je vraag, ik je daar inderdaad bij helpen. Als het goed is heb je bij de B780 aan de rechterkant een aantal symbolen, het begint met een huisje, de tweede zijn twee wieltjes die in elkaar zitten. Op die twee wieltjes klik je. Je krijgt dan links onder in je scherm een oogje. Als je op het oogje klikt, dan heb je de mogelijkheid om het oogje dicht te zetten voor zowel het bovengaren als het spoelgaren. Als de oogjes bij beide op dicht staan, dan krijg je geen meldingen meer. Heel veel plezier met het maken van de vaas met tulpen!

   • sjaantje54 BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Dankjewel Ellen. Ik heb het gevonden. Ik kon me al niet voorstellen dat het op deze machine niet zou kunnen. Ik wordt steeds enthousiaster over mijn nieuwe maatje. Er zijn op internet ook zoveel leuke tutorials te vinden. Volgend jaar ga ik me maar eens op het borduren storten.

  • Ellen van Steeg BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Ingrid, ik ken een ‘add a quater’ liniaal niet, dus ik heb even op internet gekeken wat dat precies is. En dat ziet er inderdaad superhandig uit! Misschien ben ik nog op tijd om het aan Sinterklaas te vragen…

 • Petra BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Mooi gedaan. Staat gezellig. Ik denk dat je dan ook een keertje kijken moet op de site van Heleen Pinkster. Vind je vast ook leuke voorbeelden van een soortgelijke maar net iets andere techniek.

  • Ellen van Steeg BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Petra, ik heb je tip opgevolgd en gekeken op de site van Heleen Pinkster. En zij heeft ook leuke patronen… Ik heb er al een paar gezien die zeker op mijn verlanglijstje komen (onder ‘vrolijk’ en ‘quiltmand’ heb ik er al een paar gezien).

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam