Creatieve berichten over quilten

Patchwork met voetje 97D en andere hulpmiddelen

Voor het maken van de quilt Paradise in Blooms van het patroon van Judy Niemeyer/Quiltworx, waar ik les in geef, werken we altijd met een 1/4 inch naadtoeslag. Bij het naaien op papier via Paper Piecing is een naailijn aanwezig waarop genaaid wordt, maar zodra het paper weggescheurd is en de Units aan elkaar genaaid moeten worden, is er geen sprake meer van een naailijn. En toch is het van het uiterste belang dat er exact gewerkt wordt, om ook bij een grote quilt geen afwijkingen in maatvoering te krijgen.

Bedenk maar eens het volgende: als er 11 stuks stof aan elkaar gezet moeten worden, en bij elke naad – 10 stuks – is een kleine afwijking, dan resulteert dat in een totale afwijking van soms meer dan 1/4 inch. Als je daar weer een groot stuk stof tegenover moet naaien, dat er precies aan moet passen, ontstaat een probleem. Je kunt natuurlijk wel lijnen tekenen, maar dat kan ook weer afwijkingen geven (denk maar aan de dikte van een potlood of pen en het verschuiven van een liniaal tijdens het tekenen). Bovendien is het de bedoeling dat je met je machine sneller en eenvoudiger kunt werken, zonder allerlei trucjes te moeten toepassen.

Bij mijn BERNINA 770QE is patchworkvoet 97D aanwezig, met nog een aantal handige zaken. Die gaan het mij makkelijker maken om exact naadtoeslagen te krijgen.

DSCF3976

Allereerst is het belangrijk om van steekplaat te wisselen, als de 9 mm steekplaat nog op de machine aanwezig is. Een steekplaat met een grote opening is geschikt voor bredere steken, maar niet voor een rechte steek. Bij de stiksteekplaat is de opening een klein rondje, waar de naald ruim inpast. Dit gaatje is zo klein, dat de punt van de stof bij patchwork niet meer naar beneden getrokken wordt, wat mij bij de 9 mm steekplaat nog wel eens gebeurt.

DSCF3979

Bekijk dan patchworkvoet 97D eens: het voetje is speciaal ontworpen voor het stikken van rechte steken, waarbij op een specifieke afstand vanaf de rand van de stof gewerkt kan worden. Dat is op 1/4 inch, maar ook op 1/8 inch. Die 1/4 inch wordt altijd gebruikt bij het maken van quilts vanaf Amerikaanse patronen: men werkt daar met inches en niet met centimeters.

De afstand van de naald tot aan de zijkant van het voetje (rechts opzij, ter hoogte van de naald) is 1/4 inch. Je hoeft het patchwork alleen maar zodanig onder het voetje te leggen, dat de zijkant van de naadtoeslag = de rand van de stof gelijk ligt met de zijkant van het voetje, en de machine doet de rest. Zo simpel? Ja, eigenlijk wel, maar heel vaak gebeurt het dat je op allerlei dingen tegelijk moet letten, en niet meer zo in de gaten hebt dat de rand van het patchwork wegschuift van de zijkant van het voetje, naar links of naar rechts. Gevolg: geen exact 1/4 inch naadtoeslag meer! Maar geen paniek: daar is het volgende op gevonden!

DSCF3981

Naast de patchworkvoet 97D is er een aparte verplaatsbare naaigeleider. Dit is een metalen handigheidje, met aan de voorkant een hoog opstaande rand, en op het lange deel een gleuf, waar een schroefje in past. De gleuf is lang, om je de gelegenheid te geven de naaigeleider op de door jou gewenste afstand vast te zetten. Voor het maken van perfecte 1/4 inch naadtoeslagen moet de naaigeleider helemaal tot aan het voetje vastgezet worden. Daarvoor wordt deze met de lange opening boven een schroefopening op de machine gezet (er zijn er twee aanwezig), het schroefje wordt voor een deel aangedraaid, zodat de naaigeleider nog kan verschuiven. Dan gaat het patchworkvoetje naar beneden tot op de steekplaat, en wordt de naaigeleider helemaal tegen het voetje aangeschoven, waarna het schroefje goed vastgezet wordt.

DSCF3990Ter controle maak ik altijd even een proefstukje: twee stukken stof op elkaar met de zijranden gelijk, naai ik dan op 1/4 afstand via de opstelling die ik gemaakt heb met de naaigeleider. Daarna controleer ik met een quiltliniaal met inches of de manier waarop de naaigeleider staat goed is: 1/4 inch naadtoeslag moet exact zijn. Zo niet, dan kan het zijn dat de naaigeleider iets te veraf staat, misschien maar een fractie. Dat is snel te verhelpen en kan het echte patchwork – na een tweede controle – beginnen. Toch?

DSCF3986

Nee, er is nog één handigheidje dat ik graag gebruik: de dubbeltransport (die is te gebruiken bij naaivoetjes waar een D achter staat). Bij mijn oudere machines gebruikte ik deze alleen maar als ik dikke lagen stof op elkaar moest naaien, of met rechte lijnen wilde quilten. Op mijn BERNINA 770QE gebruik ik het zelfs voor patchwork: ik weet dan zeker dat de twee lagen stof – zowel onder als boven – gelijkmatig doorgevoerd worden.

DSCF3991

Hieronder een instructievideo over patchworkvoet 97D en de andere hulpmiddelen.

En de patchwork Units? Tja, die zitten prima in elkaar. De quilt vordert aardig, mede dankzij alle hulpmiddelen op de 770!

Wil je ook zo’n prachtige quilt als deze Paradise in Blooms, of één van de andere werkstukken maken? Kijk dan eerst op mijn website bij workshops en Masterclasses Judy Niemeyer quilts, en vraag je plaatselijke quiltwinkel om mij les te laten geven! Ik kom overal in Nederland waar men mij uitnodigt! Graag tot ziens!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam