Creatieve berichten over quilten

Siersteek 904 van de B770

Hij staat er nog maar net, de BERNINA 770QE. Vers uit de verpakking, en het kriebelt meteen bij me om vanalles uit te proberen. Dat zal iedereen wel herkennen die met een nieuwe machine gaat werken…

Natuurlijk eerst de gebruiksaanwijzing erbij gepakt, alle onderdelen gecontroleerd en dan is het feest… uitproberen!

DSCF3905

Mooi gemêleerd  bovengaren opgezet (Splendor variegated/Wonderfil), en bijpassend ondergaren (DecoBob) op het spoeltje gezet, en dan steken uitproberen… Moeilijk te kiezen (er is zoveel moois!), maar uiteindelijk werd het siersteek 904: en dan is het goed kijken wat er allemaal gedaan moet worden..

Eerst een kleine sandwich gemaakt (ca. 25 x 25 cm) van bovenstof 100% katoen met een leuk printje, in een lichte kleur, tussenvulling (plat) 100% Bamboo en achterkantstof 100% katoen, effen wit.

DSCF3916

Dan bij de naaifuncties kijken wat er eventueel ingesteld moet worden. Omdat ik werk op een sandwich in plaats van alleen een stof met versteviging, merkte ik na een aantal pogingen dat het instellen voor ‘dikke stof’ het mooiste resultaat gaf.

DSCF3906

Meestal maak je proeflapjes met rechte lijnen, maar omdat ik alle siersteken wil uitproberen voor op een quilt, wilde ik er ook gebogen lijnen in hebben. Dat is een kwestie van op een bepaald punt de sandwich langzaam draaien: uitkijken dat dat alleen gebeurt tijdens het maken van de spansteken (de steken tussen de motieven), en niet tijdens het maken van de siersteek zelf…

DSCF3912

Na het eerste rijtje siersteken heb ik aan weerskanten daarvan de stiksteek 1 gemaakt: daarbij heb ik de middellijn van de siersteek als geleiding voor de zijkant van het voetje gebruikt. Het hoeft niet helemaal perfect, maar dan heb je een zekere afstand van stiksteek tot siersteek.

DSCF3917

De volgende rij siersteken heb ik gespiegeld: eenvoudig op een toets bij het keuzemenu klikken en hopla… gespiegeld… het lijkt wel magie, zo makkelijk als dat gaat! Daarnaast weer stiksteken, dan weer siersteken (normaal), stiksteken, siersteken (gespiegeld)… hoppetiehop… paardje in galop… geweldig, mijn sandwich is in no time vol…

DSCF3921

En omdat ik altijd iets ‘anders’ wil dan ‘gewoon’, bedacht ik dat ik – na een kwartslag draaien van de sandwich – nog met stiksteken tussen de siersteken door kon werken, om een speels effect te geven… dit weer om te bekijken hoe dat er uit komt te zien als het op een quilt zou komen. De ideeën ontstaan terwijl ik werk, ik weet met proeflapjes nooit vantevoren wat er uit gaat komen…

DSCF3922

Wat ik nu met dit proeflapje ga doen? Eerst afgesneden tot een maat van 20 x 20 cm, en dan voorlopig in een map gestopt, met tekst erbij wat ik allemaal gedaan heb, welke instellingen ik gebruikt heb enz. Zo kan ik naderhand alles weer terugvinden als ik het nodig heb om zo’n effect met garens en steken op een (grote) quilt te zetten.

DSCF3927

Het zal vast een dikke map worden!

Oh ja, en hier nog een leuk filmpje om kennis te maken met de BERNINA 770QE:

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam