Creatieve berichten over quilten

Spelen met de BSR

Mijn free motion quilten heb ik tot nu toe altijd met een gewoon quiltvoetje gedaan. Ik ben heel benieuwd naar wat de BSR (Bernina Steek Regulator)  die bij de Bernina 550 QE zit mij te bieden heeft.
Free motion quilten met een gewoon quiltvoetje is een samenspel van hoofd, handen en voeten. Het kost even tijd om het te leren. Mijn eerste poging leek nergens op en ik dacht dat het me nooit zou lukken. Uit ervaring weet ik inmiddels dat het echt een kwestie van kilometers maken is. Ik heb ergens gelezen dat als je 3 weken lang iedere dag 15 minuten free motion quilt, je het te pakken hebt. En hoe meer je oefent, hoe beter het gaat.

Een van de hoofdpijnpuntjes van het free motion quilten is de steeklengte, die wil je zo regelmatig mogelijk hebben en in ieder geval niet hele grote en hele kleine steekjes door elkaar. Het vergt behoorlijk wat oefening om daar grip op te krijgen en dat is nu juist het voordeel dat de BSR biedt: een gelijkmatige steeklengte. Ik ben dus heel benieuwd hoe het me zal bevallen.

Regelmatig zijn er in een van mijn quiltgroepen discussies over de BSR. Die vallen uiteen in mensen die er helemaal mee weg lopen en mensen die er niets mee kunnen. Ik vraag me af waar dat aan zou kunnen liggen.

Als ik er mee aan de slag ga, begrijp ik het al gauw want het is anders, anders dan free motion quilten met een gewoon free motion quilt voetje. Zo wil mijn voet bv steeds mee doen maar die heeft er niets meer mee te maken. De snelheid waarmee de naald op en neer gaat wordt door de BSR geregeld en is afhankelijk van hoe snel ik de stof beweeg. Het is een rare gewaarwording. Even stoppen en nadenken. Ik kom tot de conclusie dat het anders moet, in mijn hoofd dan wel te verstaan. Ik begin overnieuw en probeer het als een totaal nieuwe techniek te benaderen en dat gaat beter, best lekker eigenlijk. Ik kan me nu concentreren op de patronen die ik wil maken zonder na te hoeven denken over het samenspel tussen handen en voet.

bsr2

Eerst maar eens even een eenvoudig proeflapje maken. Ook nu vind ik het weer leuk om met verschillende garens te experimenteren zodat je de verschillen kunt zien. De keuze van het garen is mede bepalend voor hoe je quilt er uiteindelijk uitziet. Het is dus de moeite waard om daar even rustig naar te kijken.

Ik verdeel mijn proeflapje in 4 stukken en besluit er met de volgende 4 garens op te quilten:

  • Silco: 35wt, 100% katoen, gladde draad zonder pluis
  • Spagetti: 12wt, 100% katoen, gladde draad met weinig pluis
  • Konfetti: 50wt, 100% katoen, gladde draad met weinig pluis
  • DecoBob: 80wt, 1005 cotonized polyester, gladde draad zonder pluis

Ik kies voor wit omdat je dat op mijn zwarte quilt top het stiksel zo mooi kunt zien. In de spoel gebruik ik zwarte DecoBob. Als je de kleur van je spoelgaren aanpast aan de kleur van je quilttop, heb je geen last van per ongeluk omhoog getrokken stukjes spoelgaren. Die zie je dan nl niet.

Quilten met de BSR

Quilten met de BSR

Ik begin met Silco. Silco ziet er op de klos een beetje saai uit (vergeleken met alle andere WonderFil garens) maar als je er mee stikt word je er toch heel blij van. De steken zien er zo mooi uit, het garen is prachtig glad en doordat het helemaal niet pluist hoef je ook niet steeds je spoelhuis schoon te maken.

Silco

Silco

Dan Spagetti, dat is het dikste garen van de 4. Hiervoor moet ik de steeklengte voor de BSR echt groter zetten anders worden het propperige steken. Ook het quiltmotief moet groter zie ik als mijn normale meander gebruik. Royale bewegingen geeft mooiere steken en motieven. Weer wat geleerd.

Spagetti

Spagetti

Konfetti werkt ook heel lekker. Prima voor als je een vrij dichte meander (of ander quilt motief) wilt maken.

Konfetti

Konfetti

Als laatste is de witte DecoBob aan de beurt. Dit garen is zo dun dat je heel dicht op elkaar zou kunnen quilten als je dat wilt. Het geeft dan een waas van kleur over je quilt heen.

DecoBob

DecoBob

De BSR blijkt met alle garens heel goed overweg te kunnen. Wel moet je er aan denken om de steeklengte en de motieven aan je garen aan te passen. Als je eenmaal gewend bent om je alleen te concentreren op het quilten, werkt de BSR heel lekker.

4 verschillende garens, zo kun je goed vergelijken

4 verschillende garens, zo kun je goed vergelijken, links boven Konfetti, rechts boven DecoBob, links onder Spagetti en rechts onder Silco

Wil je ook met de BSR aan de gang? Het is hier al eerder gezegd, de BSR is accessoire van de maand november en december, lees er hier meer over. Daarnaast kun je in het Bernina Creative Center in Breda regelmatig workshops volgens, houd de BERNINA website in de gaten! Wil je kennis maken met alle garens van WonderFil en ze op je eigen machine (al dan niet met BSR) uitproberen, schrijf je dan in voor een workshop Threaducation in het WonderFil Threaducation Centre in Epe.

Oh, en natuurlijk ga ik de BSR veel vaker gebruiken. Toch wel handig, zo’n steekregulator!

Keep stitching!

Herma de Ruiter

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam