Creatieve berichten over quilten

Het quilten van een borduurmotief

Het mooie van mijn BERNINA 770QE is, dat er een borduurmodule L aangeschoven kan worden. Geweldig wat ik daar weer allemaal mee kan doen. Borduren natuurlijk… maar ook quilten nadat er geborduurd is, en dat is precies wat ik graag wil.

Omdat het de eerste keer is dat ik met de borduurmodule ga werken op déze machine, heb ik een eenvoudig motief uitgezocht: nr. BD801_48. Dit motief zit standaard op de machine – ook weer zo geweldig van Bernina! Het wordt geborduurd met één kleur garen en bestaat uit wat cirkels en krullen, meer niet… maar daar kan ik veel mee doen.

Allereerst natuurlijk de borduurmodule aan de machine geschoven, en alle instellingen gedaan, Wonderfil garen op de machine gezet en het motief opgezocht via de display. Een sandwich gemaakt van ecru stof, tussenvulling en een ecru stof daar bovenop, en dan borduren… zo gebeurd, want dit is nogmaals een eenvoudig motief, met weinig steken.

DSCF4126

En dit is hoe het borduurmotief er uitziet, na het borduren.

DSCF4127

Hier nog even zicht op de drie lagen van de sandwich.

DSCF4128

En dan de borduurmodule van de machine afschuiven, de BSR opgezet (die is nog een paar dagen in de aanbieding, dus wees snel: t/m 31 december 2015!) en alle instelling daarvoor gemaakt, en uit de vrije hand quilten: in de cirkels quilten, in de krullen quilten en uit de vrije hand blaadjes als veermotieven er aangezet… eigenlijk kun je eindeloos doorgaan op deze manier, waarbij je de basis van het borduurmotief nog steeds ziet, als je goed kijkt…

DSCF4129

Nog even een detailfoto van een bolletje, waarin ik holle en bolle lijnen gequilt heb voor een 3D effect.

Zo kun je dit soort motieven dus ook op quilts gebruiken. Je kunt ze na het borduren verder bewerken door er meer quiltwerk aan toe te voegen, met dezelfde kleur of met andere kleuren voor een speciaal effect… een kwestie van uitproberen dus.

Ik wens u alvast een hele fijne jaarwisseling en een gezond en vooral creatief 2016!

Quilt- en borduurgroeten
Sylvia Kaptein

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Sylvia Kaptein

  Wat je al kunt doen is bij je borduurmotief bekijken waar het midden zit. Dat midden kun je met een blauwe wateroplosbare stift op de plek op je quilt aangeven. Je maakt het motief als proef op een vergelijkbare sandwich/quilt om te zien hoe groot het wordt in werkelijkheid – al staan de afmetingen vaak bij een motief, je moet het altijd op het gebruikte materiaal bekijken. Als je op een quiltsandwich werkt, kan het wat in elkaar gaan zitten, dus de afmeting verandert hierdoor.

   

  De maat in vierkant gemeten bepaalt hoe ver de een volgend motief kunt beginnen: ook daar bepaal je het middenpunt van.

  Voor een tweede motief zie je al aansluitpunten, zeker bij de losse uiteinden van dit motief van dit bericht: omdat je ook het midden van een volgend motief hebt aangegeven op je quilt, kun je dit deel inspannen, en dan met de B770QE het beginpunt exact op een los uiteinde zetten, door met de ronde knoppen rechts op je machine de borduurring iets te verschuiven totdat de naald bij het beginpunt exact op het uiteinde/losse steek komt. Dan kun je borduren, enz.

  Blijft belangrijk dat je weet hoe een motief geborduurd gaat worden, en hoe je inspant.

   

  Kun je er zo al wat mee?

 • Ans Dubbeldam

  En oh ja… ik wil het borduren dus ook gebruiken op mijn quilts=))

 • Ans Dubbeldam

  Hi ik heb heb onlangs een Bernina 770QE met borduurmodule aangeschaft maar weet niet meer hoe ik het beginpunt van het borduren kan bepalen…. ik bedoel, dat het borduursel in een rand steeds even hoog is en eind- en beginpunt aan elkaar zitten….

  dank Ans

  • Sylvia Kaptein

   Ans, bedoel je aansluitende borduurmotieven, die je steeds met een nieuwe plek/opnieuw inspannen in de borduurring wilt borduren tot een bepaalde lengte? Dat is een apart onderwerp, wat ik nog niet op deze BERNINA Blog heb behandeld. Ik zal kijken hoe ik dat in de nabije toekomst in een apart bericht voor je op kan zetten, op een quilt begrijp ik.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam