Creatieve berichten over borduren

Kerstverpakkingen – idee #2

Toen ik werd uitgenodigd om een project te maken voor de adventskalender op de duitstalige BERNINA blog van dit jaar en het thema  „Verpakkingen“ las, ging mijn hart sneller kloppen – ik ben een grote fan van zelfgemaakte verpakkingen!

Toen mijn kinderen nog klein waren, ben ik, voor zover mogelijk, begonnen met  het zelf maken van alle verpakkingen voor alle festiviteiten, omdat ik de afvalberg van kerstpapier simpelweg niet meer OK vond. Men koopt dure vellen met kerstmotieven of dunne, goedkope rollen kerstpapier, pakt hiermee de artikelen in om vervolgens het papier eraf te scheuren en weg te gooien. Dat vind ik op z’n zachtst gezegd erg milieu-onvriendelijk. Dan naai ik liever mooie zakjes die nogmaals gebruikt kunnen worden of, en dat is wat ik jullie vandaag wil laten zien, knutsel ik eigen verpakkingen. Enkele van deze verpakkingen gaan inmiddels rond in mijn familie- en vriendenkring en tot mijn grote vreugde zijn ze ook nog milieuvriendelijk :-). Mallen voor verpakkingen krijg je bij elke aankoop! Bijvoorbeeld de kartonnen doosjes die de glazen potjes met gezichtscrème groter laten lijken, melkpakken of pizzadozen – kijk zelf maar eens bij je laatste aankoop, wat er allemaal verpakt verkocht wordt. Deze kartonnen dozen zijn goede mallen voor allerlei zelfgemaakte verpakkingen. Je hoeft ze alleen maar uit elkaar te halen en de contouren op een blad papier om te trekken en je hebt een prima sjabloon voor je eigen, zelfgemaakte verpakking!

Quiltmanufaktur Bernina Adentskalender 2015 Schachtel 8

Toen ik bij de Kreativ Tagen in CH-Steckborn Jutta Hellbach tegenkwam en wij over de vele leuke mogelijkheden van SnapPap en/of Kraft-Tex, een soort wasbaar papier, spraken, kwam ik op het idee om hiervan verpakkingen te maken en met naaiwerk te versieren. Jutta Hellbach heeft hier op de duitstalige BERNINA blog al wat leuke mogelijkheden met dit materiaal getoond. En toen ik het uiteindelijke resultaat in werkelijkheid kon zien en voelen, was het voor mij duidelijk dat ik dit materiaal wilde gaan gebruiken voor het uitwerken van mijn eigen ideeën!

 

Quiltmanufaktur Bernina Adventskalender 2015 1

Ik heb uit mijn eigen verzameling sjablonen een klein doosje gekozen wat ik van SnapPap wil knippen om het daarna met de machine met kerstmotieven te decoreren. Ik heb voor jullie een PDF gemaakt die jullie kunnen downloaden, mocht je dit doosje graag exact zo willen namaken: Quiltmanufaktur Bernina Adventskalender 2015 doosje PDF.

De contouren van het sjabloon heb ik op mijn stukje SnapPap overgenomen. De stippellijnen zijn vouwlijnen. Hiervoor heb ik een lineaal langs de lijn gelegd en met een vingernagel de lijn nagetrokken – zo kun je makkelijk vouwen. De doorgetrokken lijnen zijn de lijnen waarlangs uitgeknipt dan wel ingeknipt moet worden.

Op internet heb ik gezocht naar kerststerren.  Wanneer je „kerstster“ als zoekwoord invult, zul je heel veel voorbeelden krijgen. Eventueel moeten de afmetingen van het motief aangepast worden zodat deze op de kanten van de doos passen.

Quiltmanufaktur Bernina Adentskalender 2015 Schachtel 33

Met behulp van een naald heb ik de belangrijkste punten van mijn sjabloon ingeprikt, om deze vervolgens op één kant van het doosje met een stift aan te geven. Daarna heb ik met een stift de punten d.m.v. lijnen met elkaar verbonden en zo heb ik een perfect sjabloon op het te naaien materiaal gemaakt 🙂

Quiltmanufaktur Bernina Adentskalender 2015 Schachtel 5

Met een steeklengte van 2,5 mm heb ik daarna de lijnen nagestikt – minstens tweemaal, zodat de lijnen wat dikker worden. Ik had ook dikker garen kunnen nemen….

Quiltmanufaktur Bernina Adentskalender 2015 Schachtel 6

… en toen was de eerste ster klaar. Het leuke van SnapPap is, dat het niet zoals bij normaal papier bij veel kleine steken scheurt. Er kan ook op geborduurd of gequilt worden. – dat is echt fantastisch!

Quiltmanufaktur Bernina Adentskalender 2015 Schachtel 7

Zoals je hier kunt zien heb ik 5 verschillende kerstmotieven gebruikt. Mocht je Jutta’s bericht niet gelezen hebben, hierin staat aangegeven dat je het materiaal ook kunt kleuren! En toen ik naderhand tijdens de Kreativ Tagen bij een cursus mocht helpen, een cursus die over het opnaaien van band met de bijbehorende naaivoeten ging, kon ik me voorstellen dat je dit ook heel goed kunt gebruiken bij het versieren van dit doosje. Of – om nogmaals  een werkstuk van Jutta met betrekking tot dit onderwerp te noemen – haar gequilte afbeeldingen op dit materiaal. De mogelijkheden om je daarmee creatief uit te leven zijn talrijk – probeer het zelf uit 🙂

Quiltmanufaktur Bernina Adventskalender 2015 Mosaik

Tenslotte moet de kant nog gelijmd worden en de bodem moet in elkaar gestoken worden, dan is het zelfgemaakte doosje/de verpakking klaar en kun je er kleine en eventueel zelfgemaakte cadeautjes in verpakken! En ik kan me voorstellen dat de ontvanger dit mooie doosje dan misschien een andere keer als verpakking voor een cadeautje wil gebruiken!

Ik wens jullie, jullie familie en vrienden een mooie adventstijd en Vrolijk Kerstfeest!

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Petra

    Nog niet eerder van dit materiaal gehoord. Wat een goed idee. En wat leuk uitgevoerd. Ik ga op zoek. En zal het ook gaan proberen. Mogelijkheden en ideeën genoeg hiervoor.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam