Creatieve berichten over quilten

Patchwork blokje, Courthouse Steps en siersteken

Heb je ook wel eens een patchwork blokje gemaakt en weggelegd met het idee dat je het later zult gebruiken voor een quilt, en dat je datzelfde blokje maanden later terug vindt zonder dat je er verder iets mee gedaan hebt? Weggooien doe je niet, want er zit toch tijd en materiaal in. Maar wat kun je er dan mee doen?

DSCF3941
Ik heb het gebruikt als middenblokje voor een quiltje dat ik met stroken direct op een (dunne) tussenvulling en achterkant heb genaaid: quilt-as-you-go, zoals dat heet, omdat – zodra er genoeg stroken opgenaaid zijn – het quiltje direct klaar is. En het leukste is: ik ga siersteken van mijn BERNINA 770QE gebruiken om extra dimensie aan het patchwork te geven.

Wat heb je nodig:

  • Een patchwork blokje – mijn blokje is ca. 10 x 10 cm, maar elke maat kan, als het maar niet te groot is.
  • Stroken van gelijke breedte – bij mijn voorbeeld zijn de strookjes 5 cm breed. Neem verschillende kleuren die passen bij het middenblokje. Snij stroken over de hele breedte van de stof (bij quiltstoffen is dat ca. 1.10m). De stroken worden op maat in de lengte afgeknipt zodra je ze aan het middendeel wilt zetten.
  • Siergarens als bovendraad – bij het voorbeeld heb ik 100% Rayon genomen, in de vier kleuren van de stofjes
  • Bijpassend ondergaren – in mijn spoeltje zat DecoBob/Wonderfil – één kleur voor alle kleuren bovengarens; omdat de spanning van mijn machine altijd aangepast wordt, zie je op aan de bovenkant niets van een afwijkende kleur ondergaren.
  • Dunne tussenvulling – neem een stuk van 45 x 45 cm, dan kun je van dit werkstuk altijd een kussen(hoes) maken.
  • Achterkantstof op dezelfde afmeting als de dunne tussenvulling.

Strijk alles op de achterkant; patchwork blokje, stroken en de achterkantstof. Maak dan de sandwich door de achterkantstof met de goede kant naar beneden neer te leggen op tafel, daarop de tussenvulling en bovenop in het midden het patchwork blokje.

DSCF3948
Om het blokje vast te zetten op de sandwich, heb ik gekozen om te werken met siersteken (en af en toe stiksteken). Met voetje 1C maak ik de siersteken: ik kies vanalles wat, maar ben begonnen met Siersteek 102.Die heb ik van boven naar beneden op twee naden op het patchwork blokje genaaid.

DSCF3946
Daarna heb ik siersteek 111 gekozen, en heb deze – gewoon omdat het kan – horizontaal gespiegeld, dus kwamen de blaadjes op z’n kop (je moet vanalles toch uitproberen?). Deze heb ik in het midden van het patchwork blokje genaaid, van boven naar beneden, maar tijdens het maken van de siersteken heb ik de sandwich voorzichtig en langzaam rond getrokken, zodat de rij met blaadjes ook in een ronde rij op de sandwich gemaakt werden. Iets speelser dus dan helemaal recht. Belangrijk is wel als je dat doet, je de sandwich pas iets rond trekt als je bij de stapsteken aangekomen bent, of tussen de motieven van de siersteken. Als je de ronding heel diep wil maken, kijk je op het scherm wanneer een steek helemaal afgelopen is. Dan haal je je voet van de pedaal om het naaien te stoppen, zet je het voetje omhoog met de naald naar beneden (dmv. de kniehevel), draai je het werk een stukje en laat je het voetje weer op de sandwich komen, waarna de steek verder kan gaan. Zo kun je stap voor stap de steken in een gebogen vorm op je werk krijgen – ipv. recht-  of zelfs met scherpe hoeken als je dat zou willen.

DSCF3947

Na de siersteken heb ik nog wat stiksteken in een gebogen vorm op het patchwork blokje gezet, en daarna was het tijd voor het toevoegen van stroken.

DSCF3949

Omdat ik de stroken wilde opnaaien als een Courthouse Steps (een soort Log Cabin, waarbij de stroken niet op volgorde van een spiraal om het midden genaaid worden, maar twee aan twee tegenover elkaar), hoefde ik alleen maar de stroken omgekeerd langs de rand van het patchwork blokje te leggen. Wel belangrijk om patchworkvoet 97D te gebruiken: deze patchwork voet is ontworpen voor het stikken van rechte steken en is ideaal voor het naaien van naadtoeslagen van ¼ inch, waardoor je niets af hoeft te tekenen.

De stroken worden per keer afgeknipt op het formaat dat op dat moment nodig is. Twee rode stroken zijn op dezelfde maat als het patchwork vierkantje afgeknipt.

1e Strook omgekeerd op de zijkant van het patchwork voetje gelegd, en op 1/4 inch vanaf de zijkant genaaid, door alle lagen heen. Strook omgeslagen en platgelegd. (Strijken is een risico, zeker als de tussenvulling synthetisch is. Beter is dan om de naad met je nagels plat te maken – als je met 100% katoenen quiltstoffen werkt, gaat dat prima).

DSCF3951

Aan de andere tegenoverliggende zijkant ook een strook genaaid, op dezelfde manier.

En nu weer siersteken opzoeken. Belangrijk is wel op om dat moment het voetje 1C weer te gebruiken. Om eens te kijken wat er zou gebeuren als ik dat niet deed, liet ik de patchworkvoet 97D zitten, en koos voor een siersteek.

DSCF3952

Op het beeldscherm verscheen de steek wel, maar helemaal in elkaar gedrukt; bijna als een rechte steek! Vreemd dacht ik eerst, maar toen ontdekte ik dat dat kwam doordat ik niet het juiste voetje gebruikte.

DSCF3953

Nadat ik de patchworkvoet 97D verwijderd had, en voetje 1C weer opgezet had, zag de steek er ineens prima uit, zoals hij ook bedoeld was om te naaien. Bijzonder makkelijk dus, als je maar op je beeldscherm let!

DSCF3954

Met een afstekende kleur garen (blauw op de rode stof) zijn weer siersteken gemaakt.

DSCF3956

Daarna het werk een kwartslag gedraaid, patchworkvoet 97D weer opgezet en de volgende stroken – blauwe – aan de zijkanten van het patchwork blokje + de zijkanten van beide rode stroken genaaid (het is dus belangrijk om de ‘volgende’ stroken steeds qua lengte aan te passen aan wat er al op de sandwich genaaid is!).

DSCF3957

En ook daarna weer voetje 1C opgezet, siersteken genaaid (nog steeds af en toe met een flauwe bocht voor het speelse effect), werk weer een kwart slag gedraaid, patchworkvoet 97D opgezet en de volgende stroken (groen dit keer) genaaid… enz enz.

DSCF3958

Totdat de afmeting van het patchwork met de stroken op het gewenste formaat gekomen is. Je kunt stoppen wanneer je wilt, of totdat de sandwich helemaal vol zit.

DSCF3965

En wat kun je er dan mee doen? Een kussenhoes maken of meer van dit soort blokken om met elkaar een quiltje te maken… in ieder geval heb ik veel plezier gehad met het uitwerken van dit werkstuk, en vooral weer met het werken met siersteken.

 

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam