Creatieve berichten over quilten

Winterquilt met glinsterende bandjes

In deze tijd van het jaar is bij tuincentra een groot assortiment sierbandjes aanwezig. Regelmatig ga ik daar kijken en vul mijn voorraad bandjes aan: allerlei kleuren en structuren. Je weet maar nooit waar je dat voor nodig hebt…

DSCF4013

Toen ik de doosjes met prachtige glinsterende bandjes weer eens doorkeek, bedacht ik dat ik daar best een leuke winterquilt van kon maken, en koos de kleuren wit en blauw. IJzige winterkleuren met bijzondere effecten: zachte bandjes met glinstertjes, organza met zilverglitter, witte, blauwe en zilverkleurige bandjes….

Ook van de quiltstoffen die ik op voorraad heb koos ik zes witte en twaalf blauwe lapjes, waarvan sommigen zelfs zilveropdruk hadden. Als dat geen feestelijke quilt wordt?

DSCF4018

Om te beginnen koos ik voor een bepaald formaat voor de blokken. Ze zijn op de ‘quilt-as-you-go’ manier gemaakt, dzw. direct op een sandwich van achterkantstof, tussenvulling en bovenkantstof gemaakt, zodat elk blok direct al een quiltje werd. Om deze sandwiches te maken heb ik van de stof voor de bovenkant lapjes van 27 x 27 cm gesneden, en voor de tussenvulling (100% bamboo) en achterkantstof lapjes (een effen groene stof) van 29 x 29 cm. De kleur van de achterkantstof was overigens niet zo belangrijk, omdat er uiteindelijk nog een mooie achterkantstof achter de quilt gezet is). Zo heb ik voor 18 blokjes de sandwiches gemaakt. En dan begon het feest!

Op elk blokje heb ik diverse soorten sierbandjes genaaid. Om alles enigszins recht op de blokjes te naaien, heb ik voor het eerste bandje een lijn getekend, waarlangs dit bandje genaaid is. Alle andere bandjes heb ik ‘geschat’ opgenaaid, op willekeurige afstand van elkaar, dus niet strak op bv. 2 cm. Zelf vond ik het geen probleem als de bandjes niet helemaal recht opgenaaid waren: het mocht speels zijn. (Als jullie dat wel belangrijk vinden, zul je voor elk bandje een lijntje op de stof moeten tekenen, waarlangs je de bandjes naait).

DSCF4020

Op mijn BERNINA 770QE heb ik eerst met voetje 1C gewerkt: alle bandjes heb ik aan beide zijkanten opgenaaid met een bijpassende kleur garen van Wonderfil. Ook het ondergaren is wonderfil: DecoBob! Heerlijk garen, dat ik bijna overal voor gebruik.

DSCF4023

Ook heb ik speciaal organza lint met glittertjes opgenaaid. Dit brede lint had aan beide zijkanten een dikkere stevige rand met metaaldraad. Ik heb eenvoudig deze dikkere zijranden weggeknipt (in het organza) en aldoor aan beide zijkanten van dit organza lint smalle bandjes opgenaaid.

Ook heb ik bij de tuincentra bij de afdeling tafelkleden smalle tafellopers van organza aangeschaft: deze zijn vaak bedekt met glitters in leuke vormen, en ook daar heb ik smalle stroken afgeknipt en net als het kant-en-klare band op de stoffen gelegd, en naderhand aan beide zijkanten smalle bandjes opgenaaid. Het leuke van organza lint en stukken is, dat het doorzichtig is. Het geeft een beetje een kleurwaas, waarbij de stof eronder nog goed te zien is, en de glittertjes een bijzonder effect geven.

DSCF4029

En zo ging ik maar door. Bandje na bandje, organza lint na lint met zilveren sterretjes; het werd een glinsterend geheel. Eigenlijk kon ik niet stoppen, dus heb ik ook nog op alle sandwiches siersteken gezet: alleen in het wit en in het blauw, passend bij de stofjes.

DSCF4030

Op alle 18 sandwiches zijn meerdere rijen siersteken gezet: met blauw garen op de witte blokken en wit garen op de blauwe blokken, om alles goed uit te laten komen.

Na het opwerken met bandjes en siersteken heb ik elk blok/sandwich teruggesneden tot een vierkant van 26 x 26 cm. Daarna heb ik de blokken neergelegd in een bepaald patroon, zoals ik ze in de quilt wilde hebben: 3 horizontaal, 6 verticaal.

DSCF4033

Om de blokken tegen elkaar aan te naaien, heb ik de zigzagsteek van mijn machine gebruikt: door twee blokken exact tegen elkaar aan te leggen, en de middellijn van het voetje op de ‘naad’ tussen de twee blokken te houden, heb ik – langzaam – de zigzagsteek over beide zijkanten laten lopen, ervoor zorgend dat de blokken niet verschoven tijdens het aan elkaar zetten. (De blokken zijn dus NIET óver elkaar gelegd, maar echt tégen elkaar aan: doordat ze allemaal gesneden zijn met rolmes en liniaal, zijn ze exact 26 x 26 cm!). Hierbij heb ik voetje 1D gebruikt, omdat daar de BERNINA dubbeltransport opgezet kan worden (elk voetje met een D heeft die mogelijkheid): dan had ik de zekerheid dat alle lagen van stof en tussenvulling gelijkwaardig meegevoerd werden.

DSCF4037

Eerst rijen van 3 blokken aan elkaar gezet (zes rijen), en direct na het aan elkaar zetten weer bandjes over deze naden gezet. Vantevoren heb ik bekeken wat het smalste bandje was dat ik hiervoor wilde gebruiken, en heb de zigzagsteek daarop aangepast: het is natuurlijk niet mooi als de zigzagsteek nog te zien zou zijn nadat een bandje opgenaaid is.

Nog een voordeel van bandjes over de zigzagnaden naaien: de uiteinden van de bandjes die op de blokken genaaid zijn, en de uiteinden van de siersteken worden hiermee bedekt: geen rafels of losse draden meer.

DSCF4039Nadat alle rijen van drie blokken op deze manier weer ‘versierd’ waren, heb ik de rijen twee aan twee aan elkaar gezet, met dezelfde zigzagsteek en ja, weer bandjes over deze naden genaaid. Daarna de laatste rijen aan elkaar gezet tot ik een quiltje van 3 x 6 blokken had gemaakt.

Voor de achterkant (in z’n geheel) heb ik een bijpassende blauwe stof uitgezocht, die achter de quilt gelegd en op de zijkanten vastgespeld. Van diezelfde stof heb ik stroken gesneden (elk ca. 4 cm breed) voor de afwerkrand. Deze heb ik eerst op de achterkant genaaid, door alle lagen heen – zat meteen de achterkantstof vast – en daarna naar voren geslagen en met een inslagje op de voorkant gespeld.

DSCF4044En bij het vastnaaien van deze afwerkrand ook weer direct een leuk bandje genaaid, die ik door en door gestikt heb, op een paar mm. vanaf de kant. Want zelfs deze randen wilde ik met glinsterbandjes versieren. De bandjes zijn weer aan beide kanten doorgestikt. Op de uiteinden zijn ze een stukje naar onderen geslagen, om geen rafelranden op de kanten te krijgen.

Ook heb ik een tunnel aan de achterkant/boven aan het quiltje genaaid – van dezelfde stof als de uiteindelijke achterkantstof – om het quiltje op te kunnen hangen.

DSCF4049

Eigenlijk kun je dit soort quiltjes in allerlei kleuren, met allerlei stoffen en bandjes maken, voor elke gelegenheid, op elk formaat! Maar voorlopig heb ik het op de balustrade van onze overloop gehangen: een fris winterquiltje met leuke glinstereffecten.

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam