Creatieve berichten over naaien

Het maken van een quiltpatroon in V7

Op het blog hebben jullie nog nooit een quilt van mij gezien, gewoon omdat het niet zo mijn ding is, ik heb er wel twee gemaakt, een snelle watercolor, super leuk geworden, en ik heb er een keer een gemaakt voor Stitch@Home.

DSC01532

DSC01533

De quilt van Stitch@Home was ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan, van iedere jaargang een foto geprint op photo fabric.

Maar nu wil ik een patroon gaan ontwerpen in de software, een hele uitdaging! Het is iets wat ik me al heel lang voorgenomen had om een keer te doen, maar ik wilde het patroon dan maken voor mijn moeder. En zij is eind deze maand jarig, dus nu maar eens aan de slag.

Je opent het quiltprogramma.

q1

Klik op het quilt opmaak icoontje en de quilt opmaak dialoog box opent zich.
Hier kun je de vormen kiezen en kun je de maat van je blokken invoeren, en het aantal blokken wat je wilt. Ik kies voor rechthoekig, omdat het een plaid moet worden voor op de bank. Dan kun je ook nog kiezen of je een rand om de blokken wilt.

q3

Het is even rekenen omdat alles in inch staat. Ik kies voor blokken van 14 inch breed, en ik wil vierkante blokken. Rechts onderin staat dan de totale maat van de uiteindelijke quilt, ook kun je kiezen of je randen om je blokken wilt, of om de totale quilt. Ik kies voor een rand om de totale quilt van 1 inch breed.

Dan kun je aan de rechterkant allemaal verschillende blokken kiezen, ik ga voor verschillende blokken. Je gaat met je cursor op een blok staan, die zie je dan geselecteerd, en dan ga je in het scherm je blokken invullen.

q5

Heb je blokken gekozen, kunnen ze ook nog weer bewerkt, je selecteert een blok, dan kan deze gekanteld of gespiegeld.

q6

Ik heb de blokken ingevuld, ik denk dat het zo wel wat voor mijn moeder is.

q7

Waar je rechts in het scherm je blokken hebt gekozen, kun je ook voor de kleuren en stoffen kiezen. Dat wordt nog een hele puzzel, haar smaak is heel anders als die van mij, maar ik wil haar ook de stofjes geven.

q8

Zo is de eerte opzet voor de kleuren, de kleuren kies je rechts, dan klik je rechts onder, op het balkje naar kleurenpalet, en dan komen ze boven het patroon te staan. Je kunt dan voor het inkleuren van het volgende blok daar je kleuren pakken die je nogmaals wilt gebruiken.

En dan kun je het patroon uitprinten, je kunt dan kiezen hoe en wat je wilt printen.

q9

En dan print je de blokken uit, en ziet het er als volgt uit.

DSC01536

Nu is het ook nog mogelijk om borduurpatronen toe te voegen, die je dan later met de borduurmachine borduurt. Maar mijn moeder heeft geen borduurmachine, daarom geen borduurpatroontjes. Maar de 4 roze vlakken zijn wel erg groot, het ligt er natuurlijk aan wat voor stof ik ga kopen, maar ik wil toch een patroontje toevoegen, een lijntekening, die ze dan kan overnemen op soluvlies en zo vrij machinaal kan stikken.

q10

Je opent het borduurvenster, bij de rode pijl, en je krijgt je borduurscherm er naast, in je quiltscherm krijg je een klein kadertje te zien, groene pijl, hier krijg je, je borduurpatroon te zien. Ik heb een stempelpatroon gemaakt. Vanuit het kadertje kun je het dan in je quiltpatroon slepen.

quiltpatroon

Toch net iets extra’s, misschien wil ik dan nog wel wat lijntjes toevoegen. Maar je ziet, als je er even voor gaat zitten kun je heel makkelijk een quiltpatroon maken. Een ding weet ik zeker, mijn moeder zal er heel blij mee zijn!

Ondertussen heb ik één stofje gekocht, en denk ik dat ik de kleuren nog een keer ga aanpassen.

DSC01543Die vosjes passen precies in het midden van het roze blok, en dan kan ik de andere diertjes nog in andere blokken gebruiken. Het is wel een tricot, maar als het verstevigt wordt met plakkatoen is het geen probleem.  Ik zag het stofje voorbij komen op facebook, en ben dus gelijk op de website gaan kijken.

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam