Creatieve berichten over naaien

Naaien met kids

Toen ik nog op de basisschool zat; lang, heel lang geleden kregen we elke week handwerken :-). De handwerk juf verzorgde elke week leuke lessen waarbij we actief aan het werk werden gezet met verschillende textiele werkvormen.  Hier is de basis gelegd voor het werken met stoffen. Tijdens onze verhuizing kwam ik dit zelfgemaakte portret tegen. Vooral de tekst op de achterkant “dit is mijn selev” vind ik erg grappig.

IMG_0561IMG_0560

Afgelopen weekend kwam Isa (dochtertje van vrienden) logeren. Naast zelf pizza’s bakken en film kijken zijn we heel creatief bezig geweest achter de naaimachine. Isa had nog nooit eerder met de naaimachine gewerkt. Dus aan mij de taak om haar de beginselen bij te brengen en haar enthousiast te maken voor deze leuke hobby.

Van te voren had ik alvast wat ideeën bedacht en mezelf de vraag gesteld; waar beginnen we? Via Pinterest vond ik leuke oefeningen voor kinderen.   Hieronder een foto van opdrachten waarbij kinderen op spelenderwijs leren te sturen met de machine. Als je op de foto klikt ga je naar de website van “skip to my lou” waar je deze sheets kunt downloaden.

e26b0d69fa224a942ff9dc5f56e0be1e

Tip!  “praat je plaatje“! Wanneer je iemand iets gaat uitleggen is het handig dat je voordoet wat je verteld. Als je bijvoorbeeld kinderen deze sheets geeft en verteld dat ze over het lijntje moeten stikken, doe het dan ook voor! Wij noemen dat op school: praat je plaatje.

Na deze oefeningen zijn we aan de slag gegaan met het echte werk, het maken van een eenvoudige tas. Uit mijn stoffen voorraad koos Isa twee stofjes die ze mooi vond en daarna konden we aan het slag met het knippen van het patroon.

 

 

Ook het knippen van stof hebben we eerst geoefend op oude proeflapjes. Op de foto hieronder is Isa bezig met het uitknippen van het hartje. Met flex folie hebben we haar naam erop gemaakt.

picstitch

Het handige van de BERNINA naaimachines is dat je de snelheid waarmee je stikt kunt instellen. Mijn machine had ik op zijn langzaamst ingesteld zodat Isa op haar gemak de rechte lijnen kon stikken.

Hierna konden we aan de slag achter de machine. Voorzichtig maakte Isa haar eerste meters op de naaimachine terwijl ik er naast zat om eventueel te kunnen bijsturen. Maar ze is een natuurtalentje. En het grootste deel van de tas deed ze zelfstandig.

 

picstitchNog elke tips als je gaat naaien met kinderen:

  •  Verdeel het project in kleine stapjes.
  • Kies voor makkelijke opdrachten om mee te beginnen, zoals deze tas of een speldenkussentje.
  • Oefenen eerst op oude lapjes.
  • Herhaal de opdrachten! Je kunt kinderen meerdere keren de bovenstaande sheets laten maken. Door herhaling worden vaardigheden steeds meer eigen gemaakt.
  • Het hoeft niet perfect te zijn! In het begin zullen de naden niet helemaal recht geknipt of genaaid worden. Maar dit hoeft ook niet. Een leuke tijd en een zelf gemaakt product is veel leuker dan een perfect afgewerkte tas, die met veel stress is gemaakt.

Hieronder een aantal leuke projecten die heel geschikt zijn voor kinderen/ beginnende naaisters.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam