Creatieve berichten over naaien

Rok met tailleband en rits én voering

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar ik vind zelf kleding met voering maken best intimiderend. Een kledingstuk zonder rits en met een loshangende voering (zoals bijvoorbeeld een jurk) vind ik nog wel te overzien. Een kledingstuk met voering en een rits of een kledingstuk met de voering helemaal vast, dat vind ik toch wel een ander verhaal.

Maar ik wil toch kijken of ik er uit kan komen door een rok te maken met tailleband, rits en een loshangende voering. En met de hulp van mijn naai-juf is het ook gelukt! Nu ik de stappen weet, valt het me eigenlijk wel mee. En ik wil dit dan ook graag met jullie delen.

Eerst zet je de rok van stof in elkaar. Ik heb de tailleband op de rok gezet en daarna de rits ingezet op de standaard manier met voetje 4.
IMG_3676
Daarna heb ik de rok van de voeringstof in elkaar gezet. Ik heb trouwens de figuurnaden aan het achterpand van de voeringstof wel genaaid maar de figuurnaden aan het voorpand niet. Van de figuurnaden in het voorpand heb ik plooitjes gemaakt. Midden-achter heb ik, net als bij de rok van stof, een naad gemaakt. Ik heb de naad in de voeringstof gestikt tot de inzet van de rits.
IMG_3680

Hierna heb ik de taille van de voering vastgezet aan de nog losse kant van de tailleband van de rok zelf met de goede kanten op elkaar.

IMG_3681

Dit heb ik daarna eerst netjes geregen en vervolgens gestikt.
IMG_3682
En natuurlijk even netjes strijken, dit werkt daarna veel prettiger. Ik strijk de naadtoeslag naar de voering.
IMG_3683

Ik heb nu aan de rok van de voeringstof een naadtoeslag van de tailleband van de rok zelf. Ook aan de daadwerkelijk rok heb ik een naadtoeslag van de tailleband. En deze twee naadtoeslagen van de taillebanden naai je op elkaar. Hiervoor heb ik de rok op dezelfde manier neergelegd zoals de vorige foto maar dan met de verkeerde kant naar buiten. Op deze manier kan je makkelijk de twee naadtoeslagen van de taillebanden op elkaar leggen en spelden.
IMG_3684

Nadat ik alles goed gespeld heb, kan ik het op de naaimachine vastnaaien. Ik naai zo dicht mogelijk tegen de voeringstof aan en zo ver mogelijk door. Ik kom niet helemaal tot de zijnaad maar dat is geen probleem.
IMG_3685

Nadat ik dit genaaid heb, keer ik de rok zodat de verkeerde kanten weer op elkaar liggen met de voeringstof aan de buitenkant. Nu is het tijd om de voering aan de rits te maken. Ik speld de voering vast aan de tape van de rits. De bovenflap van de rits duw ik de tailleband in.
IMG_3686
Met de hand naai ik de tailleband en de voeringstof vast aan de rits. Ik naai niet helemaal tot waar ik de midden-achternaad heb genaaid, ik laat een klein stukje open. Ik naai tot ongeveer de ritsschuiver. En dan zit de rits er in (ook al loopt de tailleband niet helemaal door…)!
IMG_3687

Nadat ik de rok gezoomd heb, zoom ik de voering dubbel en zorg er voor dat de voering niet onder de rok uitkomt.
IMG_3689
IMG_3688

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Noelle clark BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    goededag ik heb een rok gekocht met voering en rits aan de achterzijde. alleen is het te klein hoe kan ik het herstellen tot mijn maat. kan ik de rits sluiti ng eruit halen en een elastike taileband maken gr

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam