Creatieve berichten over quilten

Sneeuwvlokken in de Kerstvakantie

Voor ik het wist was de afspraak gemaakt. We gaan met z’n vieren een dag de Q24’s huren in het BERNINA Creative Center in Breda. Maar dan moet ik natuurlijk wel een quilttop hebben om te quilten.

Nou ben ik op zich wel een fan van snelle technieken en met de kerstvakantie in het vooruitzicht moet het wel lukken om dat voor die tijd af te hebben. Op de Handwerk en Quiltdagen had ik al stofjes gekocht voor de Snowflake Quilt die als Quilt-Along op de We all Sew blog is gepost.

Snowflake-Quilt-Title-BERNINA-WeAllSew-Blog-600x400@2x

Ik kwam uiteindelijk op ongeveer dezelfde kleuren uit, wat de quilt wel een beetje “Kersterig” maakt. Op zich geen probleem, maar ik wist zeker dat ik hem niet voor de Kerst af zou hebben. Heb ik in ieder geval voldoende tijd tot Kerst 2016 ;). En de kleuren passen ook wel goed in mijn interieur, dus wordt het misschien toch wel een quilt voor het hele jaar.

IMG_1812

Deze quilt is ook erg geschikt om een jelly-roll voor te gebruiken, dat scheelt in ieder geval heel veel werk, want de blokken worden gemaakt van lapjes die 2,5″ breed zijn. Snijden is niet mijn favoriete bezigheid, dus voor mij zijn jelly-rolls en andere pre-cuts echt een uitkomst.

Voor een blok gebruik je steeds verschillende stukjes van hetzelfde stofje, samen met één lapje van de andere kleur en de stof voor de achtergrond.

20151228_181307873_iOS

De lapjes moeten met een 1/4 inch naad aan elkaar genaaid worden en daarvoor gebruik ik voor het eerst patchworkvoet #97. Ik heb wel eerder met voet #37 en #57 gewerkt, maar voor een machine met een 9mm transport waren die niet zo geschikt, zeker voet #57 niet omdat de geleider op de transporteur komt, wat beschadigingen op kan leveren. Ik naai op het moment op een B580, die heeft een steekbreedte van 9mm, dus daarvoor is voet #97 echt super handig.

Bij voet #97 zit een losse geleider die op de vrije arm van de machine geschroefd wordt en waarbij een kleine uitsparing gemaakt is, zodat de geleider niet op de transporteur komt. Die geleider kun je helemaal tegen de voet aan schuiven en daardoor perfecte 1/4″ naden maken. Voorheen was altijd de smalle kantenvoet #10 mijn favoriet, maar die moet nu echt zijn plaats afstaan aan deze voet.

IMG_1972

Met deze voet kun je niet alleen 1/4″ naden maken, de video-tutorial over deze voet laat zien hoe veelzijdig en gemakkelijk de voet in het gebruik is.

Ik maak steeds 2 blokken tegelijkertijd, dan kan ik alle stukjes achter elkaar door naaien, zonder steeds het werk onder de naaimachine vandaan te halen en af te knippen. Gewoon even, met de naald in de stof, de naaivoet met de kniehevel omhoog doen en het volgende lapje eronder. Gaat lekker snel, en daar hou ik van.

Ik ben nog niet klaar met de 34 blokken, maar met de eerste blokken kun je al een klein beetje zien hoe het gaat worden.

IMG_1968

Ik ga nog even verder, want op 29 januari ga ik mijn eerste quilt doorquilten op de BERNINA Q24, dus dan moet de top klaar zijn. Ik hoop dat ik ook nog een beetje tijd kan vinden om een wat te oefenen met quilten, want demonstreren hoe de Q24 werkt, op een demonstratiestof, dat kan ik wel. Maar dit wordt dan wel het echte werk…

Happy Quilting!

Rianne

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam