Creatieve berichten over quilten

Appliqueren met BERNINA, hoe doe ik dat?

Daar ben ik weer, het is een hele poos geleden dat ik hier schreef. Eerst heb ik lesgegeven in Nederland en toen ik terug kwam was ik om de haverklap ziek, wat een pech! Nu ben ik gelukkig aan de beterende hand sinds een weekje. Enorm fijn is dat, want nu kan ik eindelijk jullie deze tips geven die ik nog in petto had!

Hier is mijn vlieger quilt bijna helemaal af, voor meer had ik geen tijd dus die bies mist nog. Deze quilt is namelijk eventjes uit logeren in Nederland, zodat aanstaande cursisten ‘m alvast kunnen bewonderen. Ja, want binnenkort is het weer zo ver, dan reis ik af naar Nederland om 2 weken les te geven in technieken van machine patchwork en machine quilten. Voor wie geïnteresseerd is, hier kun je de LES AGENDA vinden van maart 2016.

Nu over naar de tips, want daar schrijf ik jullie voor 😉

Hieronder zie je in het midden een cirkel van Flying Geese, want zo heet dat driehoekjes patchwork patroon. Die cirkel heb ik in een vierkant geappliqueerd met mijn mooie Bernina 710 en weet je wat, ze deed het in een keer goed! Heerlijk is dat toch!!!

 

IMG_20160120_154601

Zo gaat het appliqueren in zijn werk bij een cirkel. Andere vormen appliqueren met de machine zullen meer of minder handelingen nodig hebben.

Het middenblok van de quilt bestaat uit 3 delen, de middencirkel, de Flying Geese cirkel en als laatste de vierkante stof dat het blok vierkant maakt.

Als eerste wilde ik de middencirkel appliqueren in de Flying Geese cirkel. Daarvoor heb ik de middencirkel op de stof getekend en streepjes getekend, zodat ze aansluiten op de Flying Geese afstand van de cirkel waarin ze worden geappliqueerd. Daarna de cirkel met naad van 0,5 cm uitgeknipt.

IMG_7273 kl

Vervolgens heb ik de middencirkel zorgvuldig geregen en naar aanleiding van streepjes die ik op de middencirkel had getekend precies op de plekken gespeld waar een driehoekje van de Flying Geese zat.

IMG_7274 kl

Voor de applicatie kies ik voor de blindzoomsteek op veel BERNINA’s is dat steeknummer 9, die zet niet veel steken in de te appliqueren stof en dat vind ik erg mooi. Als het garen dat ervoor uitgekozen is, goed past bij de stof lijkt het wel met de hand geappliqueerd. Het voetje dat ik gebruikte was de open borduurvoet #20, daarbij heb je mooi zicht op de stand van de naald of de steken netjes gaan en is er zicht op de naad waar ik mijn rechte steekjes precies in wil laten vallen.

Eerst heb ik eventjes geprobeerd op een proeflapje wat nou de mooiste afstand, steeklengte en steekbreedte van de steken zou zijn.

IMG_7275 kl

Per machine varieert het aantal steken voordat de blindzoomsteek een zigzagje maakt, bij de BERNINA zijn dat 5 steekjes vooruit en dan 1 zigzagje naar links (of naar rechts wanneer je de steek in spiegelbeeld instelt).

Ik wilde graag dat de steek nauwelijks te zien zou zijn en toch goed vast zat. Mijn steeklengte heb ik op 1 (mm) gezet, daardoor zou ik na iedere 5 mm een zigzagje krijgen. Het zigzagje mag niet te veel opvallen en daarom heb ik gekozen voor de steekbreedte van 1,5 (mm). Hieronder een foto van hoe ik mijn machine heb ingesteld.

IMG_7276 kl

Aangezien er veel laagjes stof waren, heb ik ervoor gekozen om de persvoetdruk iets losser te zetten en wel op 35. Om dat in te stellen ga naar i en kies voor de icoon met een naaimachinevoet er op. Klik deze aan en draai de persvoetdruk naar 35. Deze foto is een beetje haastig genomen geloof ik 😉

IMG_7277 kl

En nu, is het naaien geblazen, netjes geworden vinden jullie niet?? De 5 rechte steekjes vallen precies in de gleuf, ook wel ditch genoemd, dat is in het midden van de rand van de middencirkel en de rand van de Flying Geese. Waardoor die steekjes niet te zien zijn. Het zigzagje neemt een snippertje mee van de middencirkel.

IMG_7278

Na deze stap kan ik de het vierkant om de cirkel tot blok te maken, voorzien van cirkel in de maat van de buitenkant van de Flying Geese cirkel die ik er op afteken. Wederom met streepjes, zodat ik precies weet waar ik de driehoekjes van de Flying Geese moet vastspelden. Dit rijg ik weer zorgvuldig en omdat het om deze cirkel de holle vorm heeft, knip ik aan de achterkant in de naad, zo vaak dat het vierkante blok plat komt te liggen.

IMG_7281 kl

Nu kan de Flying Geese cirkel in de cirkel van het vierkante blok geregen worden en ook dit wordt met de blindzoomsteek er in genaaid.

IMG_7282 kl

Weer zijn de rechte steekjes niet/nauwelijks te zien.

IMG_7284 Dit was echt een leuk en makkelijk quiltje om te maken.

Ook ben ik nog steeds bezig met mijn quiltje van Jinny Beyer, waarvoor ik deze en een andere veer heb ontworpen.IMG_6927detail

Wil je deze onderstaande veer in pdf ontvangen, kijk dan even HIER om te lezen hoe je die kan krijgen.

foto (1)

Voor nu Quilty Greets, BABETTE.
Volg mij ook via:: Mijn eigen blog

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht