Creatieve berichten over naaien

Een hoes voor mijn planner

Sinds begin dit jaar ben ik helemaal in de ban van mijn planner. Ik decoreer de weken met leuke stickers en papiertjes en zo zorg ik ervoor dat het inplannen van mijn werkzaamheden een feestje blijft. Maar de buitenkant van mijn planner kon nog wel een  make-over gebruiken. Nu had ik ervoor kunnen kiezen om deze ook te beplakken met leuke stickers. Maar ik wilde er ook voor zorgen dat mijn planner niet zo snel kon beschadigen. En toen kwam ik op het idee om een hoes te maken van stof. die mijn planner mooi beschermd.

Je hebt het volgende nodig om deze hoes te maken:

  • twee lappen stof die iets groter zijn dan je planner
  • twee kleinere lappen stof voor de flappen aan de binnenkant
  • goede stofschaar
  • naaimachine
  • lineaal
  • kleermakerskrijt
  • een planner of boek als leidraad

plannerhoes1

Meten is weten. Dus we gaan er eerst voor zorgen dat je de juiste afmetingen hebt voor de hoes, zodat je planner er goed in past. Mijn planner is 26 cm bij 22 cm. Dat houdt dus in dat de twee grote lappen stof minstens 26 cm lang moeten zijn en 44 cm breed, omdat hij de voor en de achterkant moet bedekken. Ik tel hier aan alle kanten twee centimeter bij op zodat ik genoeg speling heb om de hoes aan elkaar te naaien. De twee grote lappen zijn dus 30 cm bij 48 cm. Ik heb er trouwens voor gekozen om de binnenkant in een ander stofje te doen dan de buitenkant, maar je kunt er ook voor kiezen om alle stoffen hetzelfde te houden.

Dan is het tijd voor de flappen zoals ik ze noem. Deze zorgen ervoor dat je daar de kaft van je planner erachter kunt schuiven zodat de hoes mooi blijft zitten. Hoe breed je deze flappen doet is aan jou. Ik heb ervoor gekozen om deze flappen 10 cm breed te houden en de lengte is het zelfde als de grote lap stof, dus 22 cm. De beide flappen worden dus 20 cm breed en 30 cm lang.

plannerhoes2

Voor we alles in elkaar gaan zetten zorg ik er eerst voor dat alle stukken stof netjes gestreken zijn. Nu hoeft dat met de grote lappen stof niet heel precies maar met de flappen is dit wel heel erg belangrijk.

Vouw de flappen dubbel met de goede kant van de stof aan de buitenkant. Strijk de vouw goed strak en doe dit bij beide flappen.

plannerhoes3

plannerhoes4

Nu gaan we alles op de goede plek leggen en afspelden, zodat we de hoes in elkaar kunnen zetten. Leg de lap stof die je aan de buitenkant wilt hebben met de goede kant naar boven. Leg dan de beide flappen aan de twee zijkanten. Zorg ervoor dat de vouw naar het midden toe ligt. Leg dan de stof die je aan de binnenkant wilt hebben over de buitenkant en de flappen heen met de goede kant van de stof naar beneden. Spelt alles goed af en dan kunnen we beginnen met naaien.

plannerhoes6

Zorg ervoor dat je aan één kant in het midden van de hoes, waar de “rug” van de planner zit een opening van ongeveer 4 centimeter vrij houdt. Dit is om de hoes goed binnenste buiten te kunnen keren. Naai de hoes rondom met een rechte steek aan elkaar.

plannerhoes7

Knip nu de hoeken schuin af en eventueel nog wat overtollige stof bij de rand. Keer nu de stof binnenste buiten. Zodat de goede kant van de stof zichtbaar word.

plannerhoes8

Strijk als dit nodig is de hoes nog even netjes glad en je kunt hem om je planner heen doen.

plannerhoes11

plannerhoes12

Ik ben erg blij met het resultaat. Ik heb nu twee verschillende hoezen voor mijn planner die ik kan afwisselen met elkaar. En op deze manier blijft mijn planner ook mooi beschermd.

Ik heb ervoor gekozen om een hoes voor mijn planner te maken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een hoes voor om een fotoalbum maken of voor een oppasboek van je zoon of dochter, kortom genoeg mogelijkheden dus!

logo

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam