Creatieve berichten over borduren

Kussenhoes met multihoop borduurpatroon (het borduurpatroon)

Voor een tijd terug kwam ik er achter dat ik nog nooit een kussenhoes heb gemaakt. Dat wordt dus hoog tijd. Een kussenhoes kan je zo divers maken als je zelf wilt. Ik heb nog wat witte stof liggen en ik wil er iets moois op borduren, een olifant die bestaat uit woorden. Het patroon is te groot voor de grootste borduurraam die ik heb. Ik ga het patroon in stappen borduren.

Ik open het patroon in de Bernina borduursoftware versie 7, DesignerPlus.

1

Ik wil de kleuren die in het ontwerp gebruikt zijn, veranderen. Rechts onderin het scherm, staat de button ‘garenkleuren’. Als ik hier op klik, dan krijg ik het venster met ‘Garenkleuren’ te zien. In dit venster kan ik onder ‘Garen-kleurenkaart’ het merk van mijn garen selecteren.

2

Ik selecteer het garen dat ik gebruik, Madeira 40. In het onderste deel van het scherm is nu een overzicht te zien met de kleuren van Madeira 40. Ik selecteer de kleur die ik wil hebben door op de betreffende kleur dubbel te klikken. In het bovenste deel van het scherm zie ik de kleur terug die ik geselecteerd heb.

3

Als ik alle kleuren heb ik geselecteerd, klik ik op ‘Toepassen’ en daarna op ‘OK’.

4

Nu ga ik de borduurraam selecteren. Ik klik in de bovenste balk met mijn rechter muisknop op het borduurraam. Ik selecteer het grootste raam die ik heb, Bernina Maxi Hoop en ik klik op ‘OK’. Het selecteren van het juiste borduurraam is belangrijk voor de volgende stap.

5

Nu is het patroon klaar om het om te zetten naar een multi-hooping patroon. Hiervoor klik ik links bovenin op ‘Borduurraam modus’.

6

Ik kom dan in onderstaand scherm. Ik heb het borduurraam, dat je in het scherm te zien krijgt, zoveel mogelijk naar links verschoven zodat dat deel van het patroon groen is. Hierna klik ik op ‘Borduurraam rechts toevoegen’.

7

Het  nieuwe toegevoegde raam verplaats ik zodat de rechterkant en het stuk waar de ramen elkaar overlappen ook groen is.

8

Nu kan ik het patroon opslaan. Hiervoor ga ik naar ‘Bestand’ en kies voor ‘Opslaan als’.

9

Ik krijg dan een nieuw venster te zien. In dit venster klik ik op ‘Opslaan’.

10

Ik kom dan in een nieuw venster ‘Meerdere borduurramen’. Ik ga het bestand twee keer opslaan, beide keren gebruik ik een andere naam om de bestanden op te slaan. De eerste keer klik ik op ‘Nee, Exporteer alles naar één bestand’. Dit bestand ga ik straks gebruiken om te printen.
9a
Ik kies weer voor ‘Bestand’ en dan ‘Opslaan als’. Nu klik ik in het venster op ‘Ja, Exporteer één bestand voor elk borduurraam (toon me eerst…).

11

In het linkerscherm zie ik nu de twee bestanden die de software er van gaat maken. In dit scherm klik ik in het linkerscherm op ‘Alles opslaan’ en daarna op ‘Sluiten’.

12

In de map waar ik de bestanden heb opgeslagen, vind ik nu de twee bestanden terug, Elephant-01-01 en Elephant-01-02. Ik open beide bestanden zodat ik de bestanden naar mijn usb-stick kan wegschrijven.

13

Dit doe ik door op de naaimachine in de bovenste balk te klikken en daarna op op de usb-stick links bovenin.

13a

Nu open ik het bestand dat ik opgeslagen heb om te printen. Hier klik ik op ‘Bestand’ en dan op ‘Afdrukken’. Ik krijg dan het afdrukvenster te zien.

14

In dit venster klik ik op ‘Opties’ zodat ik een aantal aanpassingen kan doen. Onder ‘Selectie’ kies ik voor ‘Gehele ontwerp’, ik zorg dat ‘ontwerp werkblad’ en ‘borduurraam’ zijn aangevinkt. En onder ‘Zoomen’ zorg ik dat ‘Inzoomen 1:1’ aangevinkt is.

15

De print bestaat uit twee pagina’s. Ik plak deze pagina’s op elkaar zodat het ontwerp doorloopt.

IMG_3691

Op de print staat in beide borduurramen een kruis die het midden aangeeft.

IMG_3692

Deze kruizen verleng ik in beide borduurramen zodat het duidelijk zichtbaar is.

IMG_3693

Ik vouw de print nu op de lijnen die ik verlengd heb. Aan het einde van de lijnen en in het midden knip ik er een klein stukje uit. Ik doe dit nu alleen aan de kant die ik als eerste ga borduren.

IMG_3694

Ik ga nu mijn hoes uit de stof knippen. Ik maak een hoes voor een kussen van 40×40 cm. Ik heb de maten van het kussen even op patroonpapier overgenomen. Om de één of andere reden komt het anders niet goed bij mij en knip ik toch scheef… Aan de zijkanten neem ik 1 cm naadtoeslag. Waar de rits komt, neem ik 2 cm naadtoeslag.

IMG_3690

Ik leg de print op één van de stukken stof en kijk waar ik het patroon wil hebben. Met behulp van de gaatjes die ik in de print geknipt heb, maak ik een markering op de stof met krijt. Ik teken nu de lijnen ook op de stof (als je goed kijkt is het te zien op de foto).

IMG_3695

In mijn borduurraam doe ik Filmoplast zodat ik de stof er op kan plakken. Ik gebruik het raster dat bij het borduurraam hoort en markeer het midden en de horizontale en verticale lijnen.

IMG_3696

Nu teken ik de horizontale en verticale lijnen op de Filmoplast. Op deze manier kan ik de lijnen die op de stof staan gelijk leggen met de lijnen op de Filmoplast.

IMG_3697

Nu kan het borduren beginnen. Het laatste dat geborduurd wordt van het eerste deel, zijn de markeringen zodat het tweede deel aansluit op het eerste deel. Ik doe een spel precies in het midden van die markering.

IMG_3698

Ik span het borduurraam opnieuw in met Filmoplast en open het tweede deel van het borduurpatroon. Het eerste wat nu geborduurd wordt, zijn weer de markeringen. Ik haal het raam van de machine. Nu kan ik de spelden van de markeringen van het eerste deel in de markeringen van het tweede deel doen.

IMG_3699

Nu kan ik weer verder borduren. Ik controleer nog wel of het tweede deel goed aansluit op het eerste deel. Ik moet toch nog wel wat aanpassen. Dit doe ik als volgt:

Ik selecteer de kleur die moet aansluiten op een gedeelte dat als eerste geborduurd is. Ik raak het potloodje aan de rechterkant van het scherm van mijn naaimachine aan en vervolgens op het i-tje onderin.

IMG_3721

Vervolgens tik ik ‘borduurmotief vershuiven’ aan.

IMG_3718

Nu kan ik het borduurmotief verschuiven door aan de knopen voor de steeklengte en -breedte te draaien. Ik doe dit en ik kijk of het motief nu goed staat door de naad naar beneden te doen. Ik doe dit net zo lang totdat het motief goed staat.

IMG_3720

Nu kan ik verder borduren.

IMG_3700

Na een paar uren borduren is het patroon klaar. Even de overtollige draadjes wegknippen en het patroon strijken.

IMG_3714a

In het volgende deel laat ik zien hoe je de kussenhoes maakt.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam