Creatieve berichten over quilten

Op een onbewoond eiland…

Gelukkig breng ik mijn dagen niet door op een onbewoond eiland maar in het Threaducation Centre tussen alle mooie WonderFil garens. Ik hoef dus nooit te kiezen want ik kan ze allemaal gebruiken. Toch krijg ik wel eens de vraag, welk garen zou je kiezen als je naar een onbewoond eiland moest… Daar ben ik snel uit, InvisaFil natuurlijk. Het is het eerste garen van WonderFil dat ik zelf gekocht heb en het blijft mijn lievelingetje. Het is zo veelzijdig, sterk, dun, 60 kleuren. Je kunt het voor zoveel verschillende dingen gebruiken, zowel met de hand als met de machine (in mijn geval de Bernina 550 QE). Ik kan me niet meer voorstellen dat ik zonder InvisaFil zou moeten.

Dus eerst maar eens, wat kun je er eigenlijk mee?

Applicatie: het is fantastisch garen voor applicatie met de hand omdat je er letterlijk geen steek van ziet, maar ook voor machine applicatie is het prachtig, pas de kleur van de InvisaFil aan de kleur van je stof aan en je ziet er niets van.

Paarse InvisaFil op paarse stof met een smalle zigzag vastgestikt:

Applicatie met InvisaFil

Applicatie met InvisaFil

Dunne stoffen: als je veel met dunne stoffen werkt, ken je het probleem, de meeste garens zijn er veel te dik voor en zie je er dwars doorheen. Dat probleem heb je met InvisaFil niet. Omdat het zo dun is, kun je ook met hele dunne naalden werken, nog een voordeel.

Paperpiecing en piecing: voel je wanneer je met gewoon garen werkt altijd een randje zitten van het garen, bij InvisaFil voel je niets. Het zit er wel maar het is er niet. Doordat het zo dun is neemt het ook verder geen ruimte in dus geen problemen met blokken die net iets kleiner uitvallen dan gepland door het volume dat gewoon garen in neemt.

Piecing met InvisaFil

Piecing met InvisaFil

Hier zie je het verschil tussen Konfetti (50wt) links en InvisaFil (100wt) rechts:

Het verschil tussen een 50wt garen en een 100wt garen

Het verschil tussen een 50wt garen en een 100wt garen

Quilten: ik ben gek op quilten met InvisaFil. In de eerste plaats kun je ‘onzichtbare’ fouten maken, te grote of te kleine steken, iets te hoekig door de bocht, per ongeluk over een andere quiltlijn waar dat niet de bedoeling was…het garen is zo dun dat je dat allemaal niet ziet. Wat je wel zien is het effect van je quiltwerk, het reliëf dat je aanbrengt met je stikwerk komt prachtig naar voren omdat het oog niet wordt afgeleid door het garen dat je gebruikt. InvisaFil werkt ook prima met de BSR.

Hier heb ik met rode InvisaFil gewerkt omdat je er anders niets van ziet:

Quilten met InvisaFil

Quilten met InvisaFil

Nog even de voordelen op een rijtje:
•    InvisaFil is heel dun en heeft geen volume waardoor je veel preciezer kunt werken
•    Bij quilten zie je het effect en niet de steken, ook fijn voor beginners met free motion quilten. Je kunt er heel intensief mee quilten en je werk blijft soepel
•    Bij hand applicatie zorgt dit garen voor de onzichtbare steek
•    Bij machine applicatie kies je voor garen in de kleur van je lapje waardoor je de steken niet ziet.
•    Dunne stoffen naaien: de naden worden veel mooier als je dun garen gebruikt
•    InvisaFil is leverbaar in 60 kleuren
•    Ook heel mooi voor fijn machinaal borduurwerk

Ons advies bij het gebruik van InvisaFil op de naaimachine
•    Naalden: gebruik 60/8, 70/10 of 80/12 microtex naalden of 75/11, 90/14 quilting naalden
•    Spanning: vaak moet je de bovenspanning lager zetten
•    Inrijgen: zorg dat je het garen goed inrijgt door het met 1 hand bovenaan vast te housen terwijl je het met de andere hand door de machine rijgt
•    Steeklengte: zet je steeklengte wat korter dan je normaal doet
•    Spoeldraad: gebruik InvisaFil of DecoBob in de spoel
•    Garenstandaard of kopje: zet het garen bij voorkeur niet op je naaimachine, dat geeft vaak problemen. Gebruik een garenstandaard of als je die niet hebt een kopje om je garen wat meer ruimte te geven voor het de machine in gaat.

Voorbeelden van werk met InvisaFil:

Blauwe kerstboom, gequilt met InvisaFil

Blauwe kerstboom, gequilt met InvisaFil

Detail van de blauwe kerstboom

Detail van de blauwe kerstboom

Detail van 'Keep it Simple', quilten met de boventransport voet

Detail van ‘Keep it Simple’, quilten met de boventransport voet

'Rusting Easy', piecing en quilten met InvisaFil

‘Rusting Easy’, piecing en quilten met InvisaFil

InvisaFil is te koop op grote klossen van 2500m, kleine klosjes van 400m en pakjes van 6 gesorteerde klosjes van 400m. Nog even een tip, als je met de kleine klosjes werkt, houd er dan rekening mee dat je bijna een heel klosje nodig hebt als je de spoel vol wilt hebben, zo dun is het. Het betekent natuurlijk ook dat je heel lang door kunt werken voor je opnieuw moet spoelen.

InvisaFil

InvisaFil

Wil je InvisaFil eerst eens uitproberen op je naaimachine? Kom dan naar een Threaducation workshop (kijk in de agenda voor data) in het WonderFil Threaducation Centre in Epe. Dan kun je meteen kennis maken met alle andere WonderFil garens.

Herma de Ruiter

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam