Creatieve berichten over borduren

Frisse Pasen/lente placemats

Een lapjes stof dat ik al tijden had liggen, trok me naar zich toe en riep ‘doe iets met mij’… lichte stof met bloemetjes, in een zachte matgele/beige kleur. Tja, een fris Paas/lenteproject dan maar.

DSCF4614

Van de stof knip ik twee stukken, die groot genoeg zijn om placemats van te maken. Uit de ‘bibliotheek’ van mijn BERNINA 770QE kies ik een bloemmotief om te borduren (FQ733_48), met daarbij vier geel/oranje Rayon garens, van licht naar donker. Ik ga meerdere bloemen per ‘placemat’ borduren, waarbij ik steeds de volgorde van kleuren anders maak, dus bij de ene bloem van licht naar donker, bij de andere bloem door elkaar.

Ik gebruik hiervoor de middelste borduurring (100x130mm) die standaard bij de borduurmodule geleverd wordt: deze is groot genoeg om de bloem te borduren.

DSCF4623

Natuurlijk ook even gecontroleerd of dat zo is: alle vier de ‘hoeken’ van het motief voor de zekerheid opgezocht voordat ik echt ging borduren. Als een motief nét niet zou passen – te groot zou zijn – kun je het altijd iets verkleinen via de display. Bedenk wel dat de steekdichtheid groter wordt, dus verklein nooit te veel (gebruik dan liever een grotere borduurring).

De stof wordt – samen met een tussenvulling en (dezelfde stof als) achterkant ingespannen. Omdat ik met een dunne, maar wel heel stevige tussenvulling werk, heb ik een topstitch naald in de machine gezet; dezelfde naald waar ik later mee ga quilten. (Toen ik een proef maakte met de borduurnaald, brak de draad steeds).

DSCF4626

Allereerst wordt met de lichtste kleur geborduurd, de binnenste delen van de bloem.

DSCF4628

Daarna met de volgende kleur, die donkerder is.

DSCF4630

Als derde kleur de nóg donkerder geel…

DSCF4632

En als laatste de oranje kleur. Resultaat: een leuke, frisse bloem.

DSCF4634Nu nog wat andere bloemen op dezelfde manier borduren, maar dan de garens op een andere volgorde gebruiken, zodat het lijkt of het andere bloemen zijn.

DSCF4637

Dan nog quilten (freehand gedaan, bloemen en blaadjes), afsnijden tot de juiste maat (35 x 50 cm, ik heb graag een grote placemat, zodat een groot bord en al het bestek er makkelijk op past), afwerkrand (biais, 4 cm breed) er omheen zetten en klaar! Een leuke placemat voor Pasen/de lente.

DSCF4643Nu nog ‘even’ een tweede, en een derde en een vierde maken…

Maar goed dat het nog geen Pasen is!

Quilt- en borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam