Creatieve berichten over quilten

Strookjes en kleuren – deel 1

Het stoffenpakket dat ik gebruik – Hand dyes van Ricky Tims – heb ik van Bernina ontvangen, een cadeautje, met de vraag of ik er iets mee wil doen. Gezocht naar een leuke toepassing voor deze lapjes en gevonden: stroken snijden (elk 2 inches breed) en groeperen, zoals op de foto te zien is.

Ik heb zes kleuren/stofjes uit het pakkletje gehaald en de genoemde stroken gesneden: er gingen 5 stroken van elke kleur uit de langste kant van de lapjes. Daarna per groep de stroken op 1/4 inch aan elkaar naaien (dat moet exact, om alles passend te krijgen). Dit heb ik gedaan op mijn BERNINA 770QE, met het patchworkvoetje 97D: met dit voetje kan ik direct op de 1/4 inch naadbreedte werken, zonder dat ik iets aan hoef te passen. Ik moet er alleen op letten dat de zijkant van de stof gelijk is met de zijkant van het voetje. De ‘D’ geeft aan dat ik de ‘boventransport’ kan gebruiken, waardoor ik meer grip op mijn stoffen heb. Handig hoor! Kijk maar eens op het filmpje:

De stroken heb ik eerst op ‘volgorde’ gelegd, in de kleurstelling die mij het beste beviel. Niet alle stroken waren even ‘lang’, maar ik heb voldoende om mee te werken.

DSCF4487

Alle stroken uitgelegd, twee groepen van elk 15 stroken neergelegd.

DSCF4488

Daarna twee aan twee stroken aan elkaar genaaid, vervolgens 4 aan 4 en daarna per groep (ik had er twee liggen) alles aan elkaar. En dan is het een kwestie van snijden…

DSCF4507

Willekeurig snijden, maar dan wel op 45 graden (schuin van draad). Het maakt niet uit waar je begint, als je maar tweemaal snijdt:

DSCF4509

één keer de ene kant op (2 helften)…

DSCF4511

en nog één keer de andere kant op (4 kwarten).

DSCF4515Dit heb met allebei de verkregen lapjes gedaan (ik had immers 2 x 15 stroken aan elkaar genaaid…). Nu is het uitwisselen en verschuiven geblazen: net hoe je alels aan elkaar wilt zetten, maar willekeurig hoor, niet de stroken ‘netjes op elkaar’ maar iets verschoven, zeker ook in het midden. Gewoon lekker gek!

Zo, twee lapjes zijn klaar: ik heb ze beiden op ca. 40 tot 45 cm gesneden, groot genoeg om de voorkant van kussens van te maken.

Bij deel twee laat ik zien hoe je op de sandwich hiervan een borduurmotief maakt, en daarna quilt.

Tot deel 2!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam