Creatieve berichten over naaien

Een nieuwe lente, een nieuw geluid…

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Of eigenlijk, bijna geen geluid, want na twintig jaar gewerkt te hebben op een mechanische machine, mag ik nu aan het werk op een prachtige elektronische BERNINA 380! En hoewel ik nog druk doende ben om de mogelijkheden van de machine te ontdekken, ben ik vooral helemaal in de zevende hemel met het bescheiden volume dat de machine maakt. Aangezien ik geen naaikamer heb, gevalletje van teveel kinderen of een te klein huis, werk ik aan de keukentafel, iets wat me niet altijd in dank afgenomen werd als de rest van de familie net een film zat te kijken. Maar nu durf ik dat wel aan, tenzij ik op volle snelheid naai kan er rondom me nog gewoon een gesprek gevoerd worden. Een hele vooruitgang!

Gele pyjamabroek met sterrenromper - Pienkel voor Bernina

Om de machine wat te leren kennen, volg ik onbewust hetzelfde plan als dat waarmee ik mijn kinderen leer naaien: starten met kussenhoesjes en pyjamabroeken. Een handleiding voor het maken van supersimpele kussenhoesjes volgt snel, maar hier dan mijn allereerste project op een BERNINA: een pyjamabroekje. Ik gebruikte een patroon van Peek-a-Boo, gratis wanneer je lid bent of wordt van hun Facebook-groep, dat ik eerder al een paar keer maakte. Heel eenvoudig, maar een leuk kraamcadeautje en heel geschikt om de basis van je machine te leren kennen.

Gele pyjamabroek met sterrenromper - Pienkel voor BerninaVoor dit exemplaar van geel flanel – toevallig ook nog dé trendkleur van deze lente, zo heb ik me laten vertellen – gebruikte ik de rechte steek (nummertje 1) en een zigzag (nummer 2, met lengte en breedte 3) om de rafelranden af te werken. De zoom en de tunnel voor het elastiek in de taille naaide ik vast met één van de vele siersteken die mijn machine rijk is, steek nummer 100, de sterretjes. Ik gebruikte gewoon wit naaigaren, dus het is heel subtiel, maar daar houd ik wel van.

Gele pyjamabroek met sterrenromper - Pienkel voor Bernina

Om het kraamcadeautje af te maken en in de sterrenstijl van de zoom te blijven, maakte ik met geel flockfolie een ster op een gekocht rompertje. Omdat flock-applicaties bij mij niet altijd even goed blijven zitten en om de applicatie wat meer de uitstraling van een echte applicatie te geven, heb ik het flockfolie na het opstrijken ook nog vastgestikt met een rechte steek. Hierbij kwam de vaste naaldpositie van mijn B380 prima van pas: waar ik hem normaal zo heb staan dat de naald bij het beëindigen van het naaien steeds in de bovenpositie staat, veranderde ik dat voor deze applicatie met één druk op de knop zo dat de naald bij het einde van een naad steeds beneden bleef staan. Zo hoefde ik bij elke hoek alleen maar het voetje op te tillen, de applicatie te draaien, het voetje te laten zakken en weer verder te naaien, met prachtig scherpe hoeken.

Gele pyjamabroek met sterrenromper - Pienkel voor Bernina

Wil je ook iets met sterren versieren, maar lukt het niet om de sterren gelijkmatig te tekenen, dan kan je hier het sterrenpatroontje dat ik tekende downloaden. Heel handig voor het maken van sterren met flockfolie, als applicatie of om te stencillen. Veel plezier ermee!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam