Creatieve berichten over naaien

Rozen van zijden linten borduren met je naaimachine.

Een van de dingen waar ik het meest van kan genieten bij het maken van korsetten is het aanbrengen van de decoratie. Graag maak ik gebruik van antiek kant, kleine kraaltjes en bijzondere borduurtechnieken. Momenteel ben ik bezig met een korset van groene zijde waarop ik antiek frivolité kant heb geappliqueerd. Hierop ben ik met zijden linten kleine roosjes aan het borduren. Natuurlijk kun je dit met de hand doen maar wist je dat ze ook heel gemakkelijk te creëren zijn met behulp van je naaimachine? In deze stap voor stap tutorial laat ik je precies zien hoe je een rozenknopje met steel kunt maken op de naaimachine.

emeraldcorsetwip1

Ik begin met een smal zijden lint in de kleur zachtgroen en een iets breder zijden lint in een diep paarse kleur. Ook gebruik ik een lapje zijde als ondergrond. Deze kun je eventueel een beetje verstevigen.

rosebudribbons

Je hebt voor dit project geen naaimachinevoetje nodig, dus verwijder deze van je machine. Op deze manier heb je de nodige ruimte om het lint om en rond de naald te manoeuvreren.

Met een puntige pincet houd je het uiteinde vast van het paarse lint. Deze zet je met een rijtje kleine steken vast op de zijden stof. Als het lint vast zit aan de stof laat je de naald in de stof staan en wikkel je het lint een aantal keren rondom de naald tot je een rolletje hebt gemaakt. De naald lift je uit de stof en zet deze de breedte van het lint opzij en weg van het beginpunt. Maak een steekje in de stof om het rolletje plat op de stof te fixeren. Zo maak je het begin van het rozenknopje.

rosebud1a rosebud2 rosebud3

Nu stik je een omgekeerde J rondom het rolletje waarbij je vooral zorgt dat de onderkant hiervan wordt mee gestikt. Laat de naald weer in de stof staan. Sla het lint nu met een S vorm achterlangs de naald en vervolgens voorlangs. Zet het weer vast met een steekje.

rosebud3cc rosebud4 rosebud4a

Schuif de stof naar rechts, de naald komt dan aan de linkerkant van het rozenknopje te staan, hecht nu het paarse lint af met een rijtje kleine steekjes en knip deze af. Met behulp van het pincet stik je nu het uiteinde van het groene lint vast daar waar het paarse ophoudt. Schuif de stof weer naar rechts zodat de naald op iets minder dan een centimeter links van het roosje komt te staan. Maak een steekje in de stof.

rosebud5 rosebud6 rosebud7

Draai het groene lint om de naald als een lusje en stik het ronde gedeelte vast. Verschuif de stof zodat je weer met de naald bij het begin van het groene lint komt en stik het lusje op zijn plaats. Herhaal dit lusje ook voor het rechter blaadje.

rosebud8 rosebud9 rosebud10

Stik het lint door daar waar de lusjes elkaar kruisen zodat ze netjes op hun plek blijven. Schuif de stof net iets minder dan een centimeter van je af en maak een steekje aan de onderkant van het werkje. Wikkel het lint linksom de naald en zet weer vast met een steekje. Verplaats het de naald weer ongeveer een centimeter naar beneden, zet een steekje en wikkel het lint rechtsom de naald en zet weer vast met een steekje. Zo creëer je het steeltje van de bloem. Je kunt het steeltje recht maken maar ook met een ronding of spiraalvorm.

De truc bij het maken van dit roosje is langzaam en gecontroleerd te werk te gaan en kleine steekjes maken. Waar nodig kun je het wiel van de machine met de hand draaien.

rosebud11 rosebud12 rosebud13

Je kunt deze techniek toepassen op een korset of op de kraag of revers van een jasje of blouse, op een riem of andere accessoire. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik hoop dat je iets hebt aan deze tutorial en graag zie ik waar je deze techniek hebt toegepast!

rosebudz

Volg mijn projecten op Facebook en Instagram.

Voor informatie betreft cursussen in het maken van korsetten en lingerie kijk dan op mijn website voor het huidige cursusaanbod  http://www.bespoke-corsetry.com/

rosebudzzz

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam