Creatieve berichten over quilten

Verder quilten aan mijn Fire Island Hosta Queen Rainbow quilt

Machinaal quilten op een ‘gewone’ naaimachine is prima te doen. Zelfs met zo’n grote quilts als de Fire Island Hosta Queen Rainbow quilt waar ik nu mee bezig ben.

Er zijn voor zo’n grote quilt een aantal zaken waar je goed om moet denken, om het geheel ‘onder’ je naaimachine te krijgen. Bij de BERNINA 770QE waar ik mee werk, is de ruimte tussen naald en rechterkant ietsje groter dan bij mijn oudere naaimachines. Dat helpt zeker, om de helft (plus een beetje) van de quilt goed onder de naaimachine te krijgen tijdens het quilten.

Het quilten bij (grote) quilts doe je zoveel mogelijk vanuit het midden. Bekijk vantevoren goed welk quiltmotief je wilt maken, voordat je de quilt onder de naaimachine legt. Ik werk bijna altijd ‘freehand’, waarbij ik wel vantevoren schetsen maak om te zien hoe een bepaald motief er uit komt te zien. Verder gaat alles bij mij dus uit de vrije hand. Ik gebruik de BSR, omdat hiermee de steken meer gelijkmatig zijn, al hangt alles af van de snelheid waarmee je de sandwich van de quilt verschuift.

Belangrijk is ook om je te realiseren dat het deel waarop je kunt quilten slechts de ruimte tussen je beide handen is: dit kleine vlak is waar je op een bepaald moment mee bezig kunt zijn. Is een motief groter of langer dan dit vlak, dan moet je – tijdens het quilten – je handen verschuiven, en tussendoor het quilten stoppen om dit te kunnen doen. Dat betekent dat je uit moet kijken dat er geen verstoringen in de quiltlijnen komen: rustig verschuiven en nog rustiger verder quilten.

Bij deze quilt zijn acht ‘bladeren’ die vanuit het midden naar buiten lopen. Eerst de acht bladeren quilten dus. Van de één door naar de ander. Aangezien ik voor alle kleuren een bijpassende kleur machine quiltgaren gebruik, moet ik veel van onder- en bovengaren wisselen.

SAM_1345

Op de foto zie je hoe ik op een deel van een geel blad met geel gequilt heb. Voor het quilten van het groene blad wissel ik van onder- en bovengaren en quilt verder. Zo ga ik de hele quilt ‘rond’, vanuit het midden steeds een blad of een deel daarvan quiltend.

SAM_1352Hier zie je dat ik het turkooise en het blauwe blad gequilt heb.

En oh ja: je ziet dat ik de sandwich gespeld heb en niet geregen. Dat doe ik omdat – als je de sandwich rijgt – je bij machinaal quilten door de rijgdraden heen gaat stikken en je ze haast niet meer lost krijgt. Je kunt beter spelden (ik gebruik bij voorkeur de lange Flower Pins, al had ik daar voor deze grote quilt te weinig van en heb ik ook gewone kopspelden gebruikt – nadeel is dat deze er sneller uitschuiven, maar ik was blij dat ik ze nog had, anders kon ik niet verder), dan kun je ook ter plekke ‘bij’ spelden – meer spelden zetten als dat nodig is – en alles snel verwijderen als je bij de plek waar de speld in zit gaat quilten. Nadeel is wel dat je regelmatig in een speld grijpt of er achter blijft hangen: mijn armen zitten bij het machinaal quilten altijd vol krassen van de punten van spelden…. maar ja, dat is het risico van het vak.

SAM_1370Op deze foto – de achterkant van de quilt – is goed te zien hoe ik vanuit het midden ben gaan quilten, en dat ik voor elk ‘blad’ een andere kleur quiltgaren gebruikt heb. Je ziet ook nog bobbelige plekken: dat zijn delen die nog niet gequilt zijn; ze komen hierna aan de beurt.

SAM_1376Op de foto hierboven zie je dat ik ook de bredere nerven van de bladeren heb gequilt. Als ik dat niet zou doen, blijven ze lubberen, omdat de omgeving hiervan wel gequilt wordt. Bedenk altijd dat je ‘evenredig’ moet quilten, dwz. dat je óf alles grof quilt óf alles fijn quilt, maar geen stukken over kunt slaan. Quilten zorgt ervoor dat de sandwich gaat krimpen, kleiner wordt. De stukken die niet gequilt zijn blijven op hun oorspronkelijke grootte, en dat kan verstoringen geven.

Dan geef ik je nog een goede tip mee bij het machinaal quilten van een hele grote quilt: rol de quilt niet op maar schuif hem als een harmonica onder de vrije ruimte van de naaimachine: de quilt is dan soepeler en beter te hanteren, zeker als je – zoals bij mijn quilt – het werk regelmatig moet draaien om naar een volgend deel te gaan!

Wil je meer weten over de vorderingen van het maken van deze Fire Island Hosta Queen Rainbow quilt, of wil je de kit hiervan in de voorverkoop aanschaffen? Kijk dan regelmatig op mijn website of FaceBook sites.

Volgende keer meer over dit project.

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein CI
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvia Kaptein

    Hi Truus, dank voor je reactie. Ik gebruik geen veiligheidsspelden, omdat ik ze te dik vind. Je moet ze al draaiend in de sandwich zien te krijgen, en zeker als ik met batik stoffen gewerkt heb, wil ik daar niet al te grote openingen in hebben. Bovendien vind ik het makkelijker om met lange quiltspelden te werken, omdat ik die elk moment snel weg kan halen, of erbij kan zetten als dat nodig is. Vandaar dus… die krassen op mijn armen neem ik maar voor lief, dat geneest wel weer.

  • Truus Van Steenis van Toorn

    Waarom gebruikt u geen veiligheidsspelden in plaats van knopspelden? Ik heb bij mijn dealer eens een quilt cursus gevolgd die werd gegeven door Jenny Bowker uit Australie, zij gebruikte veiligheidsspelden, deze vallen er niet uit en je krijgt ook geen krassen op je armen.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam