Creatieve berichten over naaien

De laatste…. een toilettas

Ook ik heb besloten om te stoppen met het schrijven van blogberichten voor Bernina. Maar uiteraard niet zonder een laatste blogbericht.

Ik had nog een nieuwe toilettas nodig, het liefst één met veel vakken. In de Inspiration Voorjaar 2016 zag ik deze toilettas. Nadat ik alle benodigdheden heb verzameld,  kan ik aan de slag. Ik heb eerst de patroondelen overgenomen en geknipt van de stof.

IMG_3730

Als eerste maak ik het borduurpatroon op de katoenen stof. Dit wordt de buitenkant van de toilettas. Ik heb gekozen voor een ander patroon. Ik span voor het borduren Filmoplast in de borduurraam. Nadat ik het beschermlaagje verwijderd heb, teken ik op de plakkant een rechte lijn. Deze lijn gebruik ik om het katoen te plaatsen. Op het katoen heb ik ook een lijn getekend. Nu is het een kwestie van de twee lijnen op elkaar leggen.

IMG_3731

Het borduurpatroon waarvoor ik gekozen heb, is een gekocht patroon. Het is dus een kwestie van het patroon overzetten naar mijn Bernina 750QE en dan kan het patroon geborduurd worden. Bovenop heb ik nog een laagje Avalon gedaan.

IMG_3732

Na wat geduld is het patroon helemaal geborduurd. Ik heb alles onder de warme kraan gehouden om de Avalon weg te spoelen.

IMG_3733

Op de achterkant van de buitenkant van de toilettas strijk ik volumevlies. Ik heb gekozen voor Vlieseline H630.

IMG_3734

Nu is het tijd om de eerste zak te maken. Ik teken op de verkeerde kant van de stof voor de zak een rechthoek van 20 x 1,5 cm. Ik teken deze rechthoek ook op de goede kant van de stof voor de buitenkant. Ik speld de beiden stoffen met de goede kanten op elkaar en de rechthoeken op elkaar.

IMG_3735

Ik stik precies over de lijnen. Hierna knip ik het midden van de rechthoek door tot ongeveer 1,5 cm van de zijkanten. Vanuit het midden knip ik kan naar de hoekjes toe. Om de stof met het keren goed glad te krijgen is het belangrijk om zo dicht mogelijk tot het knipsel te knippen. Ik moet wel goed opletten dat ik niet per ongeluk door het knipsel heen knip.

IMG_3736

Ik trek de stof voor de zak door de opening naar achteren. Nu kan ik de rits er in naaien. Hiervoor heb ik eerst de stof gestreken zodat de opening mooi open blijft. De rits heb ik in de opening gespeld. Met ritsvoet 4D en een steeklengte van 3.5 naai ik de rits in de opening. De naald heb ik zo ver mogelijk naar links gezet.

IMG_3739

Nu de rits er in zit, kan ik de zak zelf dichtnaaien. Ik naai de twee zijkanten dicht en de bovenkant van de zak naai ik vast aan het stukje stof aan de bovenkant van de rits.

IMG_3740

Hierna maak ik op de buitenkant van de toilettas de sluitband. Als de toilettas helemaal klaar is, kan de karabijnsluiting aan de sluitband vastgemaakt worden. Je kan de sluitband in tweeën of drieën delen, zodat je de karabijnsluiting op verschillende plaatsen kunt haken, afhankelijk van het volume van de toilettas. Ik heb er voor gekozen om de sluitband in tweeën te delen.

IMG_3741

De buitenkant van de toilettas is klaar. Tijd om verder te gaan met de binnenkant. Hiervoor gebruik ik geplastificeerd katoen. Voor deze stof is het erg handig om met voetje 52D, zigzagvoet met glijzool, te naaien.

Ik begin met de eerste zak voor de binnenkant. Aan de bovenkant van deze zak naai ik de rist vast. Ik vouw de naadtoeslag naar binnen en leg de rits er achter zodat ik alles kan vastnaaien.IMG_3742

Ik plaats de zak op de rechthoek voor de binnenkant van de toilettas zoals op het patroondeel aangegeven. Ik naai de onderkant van de zak vast, met de goede kanten van de stof op elkaar.

IMG_3743

Voordat ik de eerste zak afmaak, naai ik eerst de houder voor de karabijnsluiting. Deze houder moet onder de rits van de bovenste zak geplaatst worden voordat de rits wordt vastgenaaid. Ik heb de rits en de houder vastgespeld zodat ik het makkelijk kan vastnaaien. Hierna verdeel ik de zak in tweeën door in het midden van de zak te stikken.

Nu aan de slag met de tweede zak voor de binnenkant. De bovenkant van de zak moet omrand worden. Ik kies hier voor satijnen biaisband. Ik heb de biaisband eerst nog een keer dubbel gevouwen en gestreken. Ik speld de biaisband aan de verkeerde kant van de stof vast en naai in de eerste vouw. Dan vouw ik de biaisband om de bovenkant heen en stik het aan de goede kant door.

IMG_3745

Deze zak is 6 cm wijder dan de breedte van de binnenkant van de toilettas. Deze 6 cm moet verdeeld worden over plooien. Ik kies voor 6 plooien van een cm.

IMG_3746

Het zijn drie zakjes naast elkaar. De grote zak moet dus nog onderverdeeld worden. Hiervoor stik ik een verticale lijn tussen plooi twee en drie en een verticale lijn tussen plooi vier en vijf.

IMG_3747

De volgende stap is de klep. Er zijn twee klepdelen, eentje verstevig ik met vlieseline. Vervolgens leg ik beide delen met de goede kant op elkaar en stik ik de delen op elkaar waarbij ik de rechte kant open houd. De rondingen van de klep knip ik met een kartelschaar zodat de klepdelen mooi op elkaar liggen als ik ze omdraai met de goede kanten naar buiten.

IMG_3749

De klepdelen stik ik aan de goede kant door. Ook hierbij laat ik de rechte kant open. De drukknop heb ik bevestigd op de aangegeven plaats op het patroon. Ik heb hiervoor een kamsnaps gebruikt.IMG_3750

De klepdelen naai ik op de binnenkant van de toilettas zoals aangegeven op het patroon. Nadat ik de klepdelen heb vastgenaaid, knip ik de rechte kant van de klep nog bij zodat er geen binnenkant van de stof te zien is.

IMG_3751

De grote zak die onder de klep komt, kan nu in elkaar genaaid worden. Ik maak eerst de bodem aan de zak vast. Ook de rondingen van de bodem heb ik met een kartelschaar geknipt.

IMG_3753

Aan de bovenkant van de zak maak ik een zoom van 1,5 cm zodat het elastiek er door kan. Voor het geleiden van het elastiek gebruik ik de ouderwetse veiligheidsspeld. Ik vind dit toch de handigste manier.

IMG_3754

Als het elastiek helemaal door de zoom geleid is, dan de uiteinden van het elastiek even met een paar steekjes vastzetten zodat het elastiek vast zit. Dan de stof (proberen) gelijkmatig over het elastiek te verdelen.

IMG_3755

De grote zak kan nu op de binnenkant van de toilettas vastgespeld worden. Dit hoeft nu nog niet genaaid te worden. De zak wordt vastgezet als de buiten- en de binnenkant van de toilettas op elkaar genaaid worden.

IMG_3756

De buiten- en de binnenkant van de toilettas worden op elkaar gelegd met de goede kanten op elkaar. Deze delen worden nu op elkaar genaaid dus het is belangrijk om goed te checken of alles op de juiste plek ligt en zijkanten van de zakken ook mee genaaid worden. En ook belangrijk, een keeropening open laten zodat je alles kunt keren!

IMG_3757

Nadat je de toilettas gekeerd heb, dan de tas rondom smal op de kant doorstikken.  Op de grote zak plaats ik nog het onderste deel van de kamsnaps. En dan ziet de binnenkant er zo uit.

IMG_3758

En dit is de buitenkant van de toilettas.

IMG_3759

Ik hoop dat deze werkbeschrijving jullie inspireert om ook aan de slag te gaan met deze toilettas uit de Inspiration voorjaar 2016! Als je vragen hebt, dan hoor ik het graag. Ik zal mijn best doen om zo goed mogelijk antwoord te geven.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam