Creatieve berichten over naaien

BERNINA L 220 Coverlock inrijgen 4-draads coversteek

Ineens ben ik hier en met ik bedoel ik, de 26 jarige modeontwerper Bjorn Kersten. Ik zit al even in het vak en heb inmiddels in mijn carrière al een aantal mooie hoogtepunten mogen bereiken. Een aantal daarvan zijn mijn deelname aan RTL 5 programma Project Catwalk waar ik als 4de geëindigd ben, mijn show tijdens Londen FashionWeek en Missen laten stralen in mijn creaties tijdens de Internationale finales van de verkiezingen. Het afgelopen jaar stond mijn jurk die Miss Grand Netherlands Shauny Bult droeg in de top 12 van best evening gown van alle verkiezingen wereldwijd.

In mijn blogs geef ik jullie een kijkje in mijn atelier. Ik ben druk bezig met mijn nieuwe couture collectie die ik in januari ga showen en zal jullie in mijn blogs meenemen in mijn creatieve wereld. Daarnaast zal ik tips en tricks met jullie gaan delen, soms misschien bekend en andere weer nieuw.

In mijn eerste blog ga ik jullie vertellen over het inrijgen van de BERNINA L 220 Coverlock. Yvonne heeft al veel aandacht besteed aan deze machine en heeft al veel duidelijke tips gegeven, maar 1 van de belangrijkste dingen ga ik met jullie doorlopen. Ik zal stap voor stap alles bespreken en probeer duidelijke foto’s te maken van het inrijgen. Vandaag neem ik de 4-draads coversteek onder de loep.

Voordat je de BERNINA L 220 gaat inrijgen volg je de stappen in de handleiding die nodig zijn qua voorbereiding op het inrijgen.

Wat handige tips om mee te beginnen ter voorbereiding op het inrijgen:

  • Zorg dat je de draadgeleidingsstang volledig uitschuift (Lijkt erg logisch, maar word toch nog vaak vergeten).
  • Open de grijper en stofdeksel.
  • Zorg dat de grijper geheel links staat (Erg belangrijk!).
  • Zet je naaivoet omhoog.
  • Schakel de machine uit (Je zou niet de eerste zijn die per ongeluk op het voetpedaal drukt tijdens het inrijgen).
  • Rijg eerst de grijper in, daarna de naald(en).

Draadgeleidingsrand
Leg de draad in de twee gleuven, zodat er een S-vormige lus ontstaat.

1

Draadspanning
Voor een mooie steek moet de draad goed tussen de spanningsschijven liggen. Trek na het inrijgen licht aan de draad. Voel je een lichte weerstand? Dan weet je dat de draad goed is ingeregen.
Let op dat de naaivoet dan wel omlaag staat!
2

Zo ziet de 4-draads coversteek eruit.

DSCN0231
DSCN0233

Stap 1 Coversteekgrijper inrijgen (Paarse route)

4DSCN0220

Zet de gewenste kleur lockgaren op de kloshouderstift. Gebruik het juiste garen wat past bij je project.
Om het voor jullie nu duidelijk te maken heb ik gekozen voor paars garen.
1 Hou de draad goed vast en leg van voor naar achter de draad in de geleidingen.
2-3 Rijg de geleidingen in. Vergeet het garen niet achter het haakje te doen aan de achterkant.

5

4 Rijg de draadspanning in. Let op dat je dit goed doet. Erg belangrijk.
DSCN0221
5, 6, 7  Rijg de geleidingen in. Zie afbeelding. Het lijkt moeilijk, maar stelt niks voor.
DSCN0223
8 Leg de draad horizontaal in de geleiding. Zonder pincet lukt dit je niet.

DSCN0224
9 Rijg de geleiding in. Zet de naalden in de laagste stand. Draai het handwiel tegen de klok in.
10 Rijg de geleiding in.

DSCN0225
11 Druk de grijper-inrijgautomaat naar boven naar de grijper en trek beide samen naar beneden.
12 Rijg het  eerste grijperoog van achter naar voor in.

DSCN0226
13 Rijg het  grijperoog van voor naar achter in en knip de draad af op ongeveer 10 cm. Laat de draad hangen.
14 Zet de grijper in de naaipositie (Naalden in de hoogste stand). Je draait weer het handwiel tegen de wijzers van de klok in.

Let op! Als de grijper opnieuw moet worden ingeregen, knip dan altijd de naalddraden bij het oog van de naald af. Rijg dan eerst de grijpers in en daarna de naalden.

Stap 2. Coversteek-rechter naald inrijgen (Blauwe route)

6

Zet het gekozen garen op de juiste plaats op de kloshouderstift. In mijn geval blauw garen.
1 Hou de draad vast en leg van voor naar achter de draad in de geleidingen.
2, 3  Maak een S-vormige lus om de draadgeleidingsrand. Dit vertelde ik eerder al hoe dit moet.

DSCN0227
4 Rijg de draadspanning in.
5, 6  Rijg de geleidingen in.
7  Rijg de draadhevel in.
8 Rijg de geleiding in.

DSCN02287
9 Rijg de geleiding aan de naaldhouder in.
10  Rijg het oog van de rechternaald van voor naar achter in. Leg de draad over de voet naar links en knip deze af en zorg dat er nog ongeveer 7 cm over blijft.
DSCN0229
11 kijk altijd even of je de coversteek-naaivoet bevestigd hebt.

Stap 3. Middelste naald voor coversteek inrijgen (Groene route)

8
Volg voor de middelste naald dezelfde stappen als voor de rechter naald, alleen dan nu voor de groene route. In mijn geval is dat het groene garen. Doordat je het nu al een keer hebt gedaan gaat het veel sneller als bij de rechter naald.

9

Stap 4. Coversteek-linkernaald inrijgen (Gele route)
10

Volg voor de linker naald dezelfde stappen als voor de rechter en middelste naald, alleen dan nu de gele route! Voor mij het gele garen. Je hebt het al 2 keer gedaan, hopelijk gaat het inrijgen lekker soepel en snel. Je kent denk ik het spreekwoord oefening baart kunst wel en dat geldt ook echt voor het inrijgen van je machine.

11

Pak nu een proeflapje(het liefste dezelfde stof als die je gebruikt) en probeer de steek uit. Ziet de steek er niet zo netjes uit? Kijk dan of je alles goed heb ingeregen. Heb je alles goed ingeregen? Kijk dan naar de spanning van je machine of deze goed staat en probeer het nogmaals.

DSCN0231DSCN0233

Gaat het je allemaal te snel? Kijk dan het filmpje van BERNINA met de uitleg!

Heel veel succes en vooral veel naaiplezier met je project.

Let’s Sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie?
Like dan mijn Facebookpagina: https://www.facebook.com/designerbjornkersten/ of volg me via Instagram of Twitter.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam