Creatieve berichten over quilten

Jungle quiltje vervolg…het schiet al op!

Als je mijn berichten over mijn opdracht voor een aantal Jungle quiltjes hebt gevolgd, dan weet je dat ik bezig ben geweest met het machinaal borduren van groepen met bladeren, via de BERNINA 770QE en de borduurunit. Deze bladeren zijn de basis van nog meer bladeren die ik op de onderkant van het quiltje plaats, om een Jungle effect op de ‘grond’ te krijgen.

SAM_2398
Aangezien ik ‘slechts’ vier grotere borduurmotieven op deze ‘grond’ zet, moet de rest opgevuld worden met stoffen blaadjes, die ik weer op Heatn’Bond Lite strijk. Maar ik kan ze niet meer op de ondergrond strijken, omdat de sandwich al is gemaakt, en de tussenvulling synthetisch is (deze zou smelten als ik er te grote hitte op zet). Vandaar dat ik de blaadjes vastzet met Roxanne Basting Glue: een lijm die je als een soort rijgsteek – in dotjes of streepjes – op de achterkant van te appliqueren stoffen kunt zetten, en ze daarna op de ondergrond vast kunt drukken. Na het drogen van de lijm kun je hier gewoon overheen quilten.

SAM_2400

Terwijl ik al diverse blaadjes vastgezet heb bij twee geborduurde groepjes blaadjes, ga ik aan beide kanten hiervan nog een aantal blaadjes door de machine laten borduren. Wel lastig dat de sandwich op sommige plaatsen vrij dik is: achterkantstof, tussenvulling, naden aan de voorkant van de stof en opgestreken ‘bomen’ waar weer Heatn’Bond Lite achter zit. Op deze plekken wilde de borduurdraad nogal eens breken: geduld en weer opnieuw inrijgen, maar vooral het werken met een borduurnaald dikte 90 is de boodschap, al brak de bovendraad toch af en toe nog eens… maar het is het waard..

Wat ook belangrijk is om te weten dat het vrij lang kan duren voordat een motief klaar is: deze bladeren – vooral de grootste – waren meer dan 30.000 tot 40.000 steken, wat ruim 3 tot 4 uur duurde voordat ze klaar waren. Ik moet er wel bij vermelden dat ik de machine niet op de snelste stand heb gezet, ivm. de dikte van de sandwich.

SAM_2404
“Dan kun je ondertussen toch wat anders gaan doen?”, hebben een aantal quiltsters me gezegd… nou, eigenlijk niet, want het leek wel of de Bernina 770QE spontaan verlatingsangst kreeg, iedere keer als ik een kopje koffie haalde van beneden (ik werk op zolder), of als ik met mijn andere machine wilde werken… de draad brak of het (onder)garen was op… het werd af en toe verdacht stil, en dat betekende dat de machine echt stilstond… dus ben ik er iedere keer maar bij gebleven, heb de 770QE maar af en toe op het kapje geklopt en bemoedigend toegesproken “kom op meid, je kunt het!”, en uiteraard aan het eind van een motief bedankt voor het werk…

SAM_2408
Uiteindelijk was het toch klaar – vier flink geborduurde bladeren groepen (die soms wel uit vijf of zes lagen garens bestonden ivm. schaduweffect). Nu moet ik toegeven dat ik wel eens een schaduw effect heb overgeslagen, omdat het teveel lagen garens op elkaar zette, en voor het speciale effect vond ik het niet altijd nodig. Ja, dat kan en mag, je kunt per slot van rekening alle garenstappen per kleur bekijken op de display van je machine: zo zie je ook wat er met een volgende kleur garen opgezet gaat worden, en als je de pijltjes omlaag/verder volgt, zie je of op dezelfde plek nog meer kleuren komen. Ook weer even een tip dus: bekijk alle stappen van borduren eerst, voordat je daadwerkelijk gaat borduren! Dan weet je wat er allemaal gaat gebeuren.

SAM_2410
Na het knippen en opplakken van extra bladeren was het tijd om quiltgaren uit te zoeken. Het garen wat je hier op de foto ziet, is puur voor de kleuren neergelegd: niet alles gebruik ik, maar zo kan ik de diverse mogelijkheden bekijken. Er zit natuurlijk WonderFil Tutti bij, maar ook King Tut  en Razzle Dazzle van Superior Threads. Per stuk van het quiltje bepaal ik welke kleur ik ga gebruiken. Als ondergaren gebruik ik altijd een bijpassende kleur DecoBob van WonderFil.

SAM_2415
Voor het quilten van de achtergrond heb ik diverse kleuren garens gebruikt: een beetje aangepast aan de kleur van de stoffen, in de vorm van bomen gequilt. Met quiltgaren in de kleur van de opgestreken bomen heb ik takken gequilt.

SAM_2417
Ook bij de geborduurde en opgeplakte stoffen bladeren heb ik veel gequilt… alles aldoor uit de vrije hand, alsof je tekent…

SAM_2426
Omdat ik de achtergrond te vlak vond in kleur, en meer details wilde zien op bepaalde stukken van de quilt, heb ik nog lange bladeren geknipt van stof, uiteraard weer met Heat’n Bond Lite erachter gestreken. Deze heb ik ter plekke vastgequilt in een rustig tempo, om zelfs de scherpe lange punten van de bladeren goed op de achtergrond vast te zetten. Zoals je ziet quilt ik uiteraard weer met de BSR, maar nu heb ik de steeklengte wat groter gezet. Ik merkte nl. dat bij de standaard steeklengte er meer steken per cm op het werk kwamen, en dat door de steeklengte te vergroten het soepeler ging met het quilten door al die lagen heen.

SAM_2429
Het vorderde gestaag, en iedere keer als ik dacht ‘nou, dat is het dan’, vond ik toch nog een stukje dat best wat extra quiltwerk mocht hebben, in de vorm van takjes of nog wat blaadjes van stof die direct meegequilt konden worden. Maar het wordt al een echte Jungle, zelfs met wat lianen… het is echt leuk om zo de combinatie van machinaal borduren en freehand quilten te zien.

Ik heb zo nog wel even werk… volgende keer het afwerken.

Quilt- en borduur groeten
Sylvia Kaptein CI
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvia Kaptein

    Dank je, Herma. Dankzij WonderFil DecoBob kan ik alle garens die ik wil gebruiken om te borduren en te quilten zonder problemen in de machine doorvoeren: de spanning is bijna altijd goed. Geen gedoe meer met diverse soorten garens, maar één dikte en dat werkt prima! Bovendien is het leuk om machinaal borduren te combineren met machinaal quilten – en daardoor heel veel kleuren garens te gebruiken!

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam