Creatieve berichten over naaien

Korset van kunstleer

Wat leuk dat ik voor de BERNINA blog mag gaan schrijven! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Joyce en ook wel bekend onder de naam ‘Pretzl Cosplay’. Ik ben dus ‘cosplayer’ en kostuumontwerper. Dat wil zeggen dat ik graag kostuums maak en deze ook draag op bijvoorbeeld fantasy-, comic- of animebeurzen. Via deze weg wil ik graag laten zien wat ik maak en jullie misschien wel inspireren om ook kostuums te gaan maken!

Voor de Comic Con Germany in Stuttgart heb ik een ‘elven’ kostuum gemaakt, geïnspireerd op de ‘Lord of the Rings’ films. Hier hoorde ook een korset top bij. Geen korset om strak in te snoeren, maar meer een tailleriem die op een korset lijkt. Dit is een eenvoudig te maken accessoire! Zo heb ik hem gemaakt:

Om te beginnen heb ik de maten opgenomen van mijn heup, taille en onderborst. Ook heb ik besloten hoe hoog het korset zou moeten worden. Op basis daarvan heb ik het patroon getekend.

 korset 1 kl

Omdat ik als materiaal kunstleer had gekozen was het belangrijk om goed uit te kijken waar ik mijn spelden prikte. Elke speld die je in kunstleer prikt zorgt voor een gat dat je altijd blijft zijn. Daarom heb ik de delen van het korset aan elkaar gespeld net naast de naadlijn.

korset 2 kl

Omdat het korset aan de achterkant nestelringen zou krijgen was het belangrijk dat die delen sterker zouden zijn. Hiervoor heb ik het stof aan de achterkant dubbel geklapt om een dikkere, stevigere basis te krijgen voor de nestelringen.

korset 3 kl

 

Het naaien van het kunstleer gaat erg goed met BERNINA voetje #52. Dit is een voetje met een teflonzool dat gemakkelijk over het stroeve materiaal glijdt.

korset 4 kl

Omdat dit geen super strak insnoerend korset is, maar echt meer een riem heb ik gebruik gemaakt van plastic (rigilene) baleinen. Deze baleinen zijn te verkrijgen per strekkende meter en kun je eenvoudig met een schaar op lengte knippen. Omdat ze bestaan uit een aantal plastic strookjes en een weefsel is het zelfs mogelijk om dwars door de baleinen heen te stikken. Dat heb ik bij dit korset ook gedaan.

korset 5 kl

 En zo ziet het er dan uit als de delen aan elkaar zitten en de baleinen er aan vast genaaid zijn!

korset 6 kl 

Omdat het kunstleer erg stevig is heb ik besloten om het korsetje niet te voeren. Kunstleer rafelt ook niet, dus voor de zoom kon ik eenvoudig de rand omklappen en vaststikken.

korset 7 kl

 

Aan de achterkant wilde ik nestelringen hebben om het rijgkoord doorheen te kunnen doen. Omdat je op de goede kant van kunstleer maar lastig kunt schrijven gebruikte ik hiervoor een witte stift. Deze stiften schrijven echt op alle ondergronden! Ze zijn super handig.

korset 8 kl

 

Voor het toevoegen van de nestelringen heb ik een speciale tang. Hiermee kun je eerst de gaten maken en daarna de ringen vastknijpen. Het werkt echt perfect.

korset 9 kl

 

En zo ziet het korset er nu uit! Voor dicht, en aan de achterkant met een rijgkoord. Dit is dus geen insnoerkorset (daarvoor heb je echt een stevige binnenlaag nodig en ook metalen baleinen in plaats van plastic). Wellicht schrijf ik hier nog eens een bericht over want die zijn ook erg leuk om te maken!

korset op pop

 

Tijdens de Comic Con in Stuttgart heb ik het korset in combinatie met een harnas en een capeje gedragen. Maar het is natuurlijk een veelzijdig item dat bij heel veel outfits te dragen is!

korset resultaat

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ilse Baggerman

  Mooi gemaakt! Je laat het ook heel simpel lijken, maar hoe maak je nou precies zo’n patroon? Met alleen opmeten krijg je toch niet de juiste rondingen erin, of ligt dat aan mij? En hoe bepaal je hoeveel delen je nodig hebt?

  • isabelle Jakobs

   Hallo Ilse

   Dank je wel voor je leuke bericht. Het allerbeste kun je eerst op een stuk katoen een proef maken.

   De delen bepaal je zelf maar, Joyce heeft er hier 9 gemaakt. De rondingen krijg je door het verschil van taille boven wijdte en taille heupwijdte. Zo maak je zelf de rondingen erin. Daarom maak anders eerst een katoenen voorbeeld je dan kun je het altijd nog precies op maat bij jezelf afspelden.

   Als je nog meer vragen hebt hoor ik het graag van je.

   Groeten Isabelle van het BERNINA Team

    

 • Erika

  Wat een prachtig corset/harnas die van de onderste foto van het korset /harnas dat je tijdens de Comic Con in Stuttgart gedragen hebt !! Eigenlijk ben ik heel benieuwd hoe en waarmee je dat gemaakt hebt en hoe de bolle/holle vormen erin gebracht zijn. Zou daar graag meer over lezen. Het lijkt van metaal maar is dat ook zo of van andere materialen gemaakt?

  • Joyce van den Goor

   Dankjewel! Het harnas is gemaakt met Worbla, een thermoplastisch materiaal. Het is dus plastic en geen metaal. Alle restjes kun je gewoon hergebruiken dus je hebt geen afval. Het is echt super leuk om mee te werken en je kunt het gewoon in Nederland kopen (bij http://www.minque.nl). Ik heb een keer een instructie video gemaakt over hoe je zo een borstharnas kunt maken, die is hier te zien ( https://www.youtube.com/watch?v=jfUBT6qQXdA ). En er staan nog meer instructiefilmpjes op mijn YouTube kanaal als het je leuk lijkt om hier meer over te zien. Bovendien heb ik een boek geschreven over het werken met Worbla. Dat is te vinden op mijn website ( http://www.pretzlcosplay.com/shopping/?shop-section=18635304 ). Dat was een lap tekst, maar hopelijk heb je er iets aan. Worbla is echt super leuk en ik kan het echt aanbevelen om uit te proberen!

 • Jos

  Wat gaaf dat je kostuums maakt! En dit setje zo, wauw! Lijkt me alleen erg warm met dat kunstleer. Ik ga je volgende blogs vast ook met plezier lezen.

  • Joyce van den Goor

   Dankjewel! Kostuums maken is echt heel erg leuk, omdat je je fantasie de vrije loop kan laten gaan. Koud is de outfit zeker niet, maar dat is geen probleem gelukkig.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam