Creatieve berichten over quilten

Kruissteekborduurwerk en quilten

Opnieuw een opdracht: “kun je mijn kruissteekborduurwerk strakker krijgen en met machinaal quiltwerk versieren?”. Het ging om een schitterend kruissteekborduurwerk van een krans, met initialen in het midden. Het was als een kussenhoes afgewerkt, met een binnenkussen opgevuld. De oprachtgeefster had indertijd op mijn aanraden al handmatig wat gequilt (kan dat?, ja dat kan!) aan de binnenkant van de krans en rondom de initialen, omdat het werk wat trok. Daar had ze een tussenvulling achter gedaan en alleen achter het borduurwerk een stof geregen – als achterkant voor het handmatige quilten. Bij elk kruissteekje had ze een quiltsteekje gezet; dit alleen dus langs de binnenranden van de krans en de initialen. Maar het werk bleef trekken en binnenin de krans bleven plooien komen.

SAM_2644
Als je kruissteken met de hand borduurt, kan het zijn dat door het zetten van de steken de borduurstof (toch al luchtiger geweven) in elkaar gaat zitten: per slot van rekening trek je met de borduurdraad het weefsel bij elkaar. Bij het ene borduurwerk valt dat misschien mee, maar bij dit werk was er een behoorlijk verschil in het geborduurde deel en de lede delen. Door het rondom quilten kan dit opgevangen worden, mits de open ruimte niet te groot is ten opzichte van het geborduurde deel, want door het quilten rondom trek je alles een beetje bij elkaar, wat bij het ‘lege’ deel niet gebeurt. Zelfs het bolle binnenkussen bracht niet voldoende ‘spanning’ om alles glad te krijgen.

SAM_2643
Omdat ik ook hier weer de vrije hand kreeg, heb ik al het handmatige quiltwerk uitgehaald en het stuk stof aan de achterkant verwijderd; dit omdat deze quiltsteken in de weg zaten en ik een ‘vrije’ sandwich wilde hebben – één waar ik vanaf het midden naar de kanten wilde quilten. Een flinke klus, dat uithalen, want ze had haar best gedaan om elk steekje om te werken aan de binnenranden van de krans. Voorzichtig met een tornmesje door alle steken op de achterkant gewerkt, en daarna alle losse draadjes zowel op de achterkant als op de voorkant weggehaald (een stuk plakband was daarbij een goed hulpmiddel). Op de foto hierboven zie je de ‘binnenkant’ van tussenvulling, die ontdaan is van alle steken. Op de achterkant heb ik een nieuw stuk stof tegen alles aangezet, die het hele borduurwerk en tussenvulling bedekt; dus ook achter het deel dat niet geborduurd was.

SAM_2645
Ik heb in feite het borduurwerk – de hele lap – behandeld als een quilt sandwich, wat het uiteindelijk ook was. De sandwich heb ik gespeld met Flower Pins (lange quiltspelden met een platte kop).

En natuurlijk heb ik de BERNINA770QE gebruikt, met de BSR, om freehand te quilten.

SAM_2646
Als eerste heb ik rondom de initialen in het midden gequilt, met een lichte kleur WonderFil garen (bovendraad Tutti, onderdraad DecoBob), die wegviel tegen de achtergrond/borduurstof. Daarna vanuit het midden ‘steentje’ gequilt uit de vrije hand – rondjes die op verschillende formaten het volledige binnenvlak opvulden.

SAM_2649
Het quiltwerk heb ik tot aan het kruissteekborduurwerk gemaakt. En toen viel meteen op dat – ondanks het feit dat het kruissteekborduurwerk strakker was dan de lege borduurstof – het borduurwerk zelf ook weer te ruim werd. Tja, door zo intensief te quilten op een los geweven stof, krimpt het werk natuurlijk.

SAM_2650
Hierboven zie je een details van het intensieve quiltwerk in het midden.

Dus… ook quilten in het borduurwerk zelf. Ik heb dat eerder gedaan bij mijn eigen borduurwerken – oa. bij mijn wedstrijdquilts – en ook hierbij geldt: ja dat mag! Waarom niet? Geborduurde stof is eigenlijk gewoon stof.

SAM_2653
De blaadjes heb ik ik twee verschillende kleuren groen gequilt. Ik heb zoveel mogelijk gequilt langs lijnen die ik kon vinden, zoals nerven van blaadjes en de buitenranden daarvan, steeltjes enz.

SAM_2656
Kijk maar eens wat een leuk reliëf het borduurwerk krijgt: subtiel, niet te veel quiltwerk, zodat je dichtbij moet kijken wil je zien dat er gequilt is.

SAM_2661
Ook de rozen en andere bloemen heb ik gequilt: weer in bijpassende kleuren, maar bij de lichte delen opvallend. Alles is gequilt tot aan de buitenrand van de krans.

SAM_2663
Daarna heb ik met een iets sprekender beige/ecru gemêleerd garen ‘spook’ blaadjes en bloemen gequilt, om een bijzonder effect aan de zijkant en onderkant van de krans te geven.

SAM_2666
Van een afstandje zie je nu extra blaadjes en wat bloemen die alleen gequilt zijn.

SAM_2671Als laatste heb ik in stralen gequilt, met bogen voor een 3D effect.

Hierna het werk geblockt, want vooral bij de randen golfde het werk iets, omdat ik in stralen van binnen naar buiten heb gewerkt. Bij het blocken heb ik alleen de borduurstof zelf natgemaakt met een plantenspuit. Belangrijk was dat ik geen water op de kruissteken kreeg, want het was niet te voorspellen of hierbij kleurstof vrij zo komen (het zgn. bloeden van garens). Bovendien hoefde alleen de rand geblockt te worden, en niet het gehele werk, want dat was nu goed plat.

SAM_2673
Na het drogen van de rand – dat overigens heel mooi vlak werd – heb ik alles afgesneden. Het formaat is ten opzichte van het originele werkstuk toch zo’n 3 cm gekrompen: dat doet intensief quilten met een quilt. Wel iets om rekening mee te houden dus.

SAM_2676
Achterkantstof voor de kussenhoes was al door de opdrachtgeefster meegegeven: een beige stof met rozen. Die heb ik ook op maat gesneden en alles van een zigzagrand voorzien tegen het rafelen.

SAM_2677
Restte mij om beide lagen op elkaar te leggen, goede kanten op elkaar, en rondom een stiksteek met de naaimachine te zetten, zodat het ook een echte kussenhoes werd. Aan de onderkant heb ik een opening vrijgelaten om later het binnenkussen weer in te kunnen zetten. Dat binnenkussen bleek nog steeds te passen, overigens, ondanks het feit dat het werk gekrompen is, want het kussen was in de eerste instantie te groot…

SAM_2679
Kussenhoes gekeerd en netjes in de binnenranden geduwd, zodat het weer een vierkant werd. Mijn werk is weer klaar, de opdrachtgeefster hoeft alleen het binnenkussen er nog in te zetten en de laatste naad aan de onderkant netjes dicht te naaien (met de hand).

SAM_2680
Dan nog even een detail van het quiltwerk..

SAM_2682
en nog een foto van detail quiltwerk. Deze kussenhoes is nu ca. 67 x 67 cm (oorspronkelijk 70 x 70 cm).

Dit was heel leuk om te doen. Een geweldige opdracht, om van een kruissteek werkstuk iets bijzonders te maken!

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam